Przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Banana obieramy i rozdrabniamy go widelcem na miazgę.

Do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane oraz dodajemy jajka. Składniki mieszamy do połączenia się.

Do płatków dodajemy rozdrobnione banany i ponowie całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi w misce
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Koszt przygotowania dania
3.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
57 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach bananowych z płatkami owsianymi

Pyszne placuszki bananowe z płatkami owsianymi to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Poczęstunek z płatków owsianych z dodatkiem bananów jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze placuszki zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placuszki bananowe z płatkami owsianymi? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku banana obieramy i rozdrabniamy go widelcem na miazgę. Do osobnej miski wsypujemy płatki owsiane oraz dodajemy jajka. Składniki mieszamy do połączenia się. Do płatków dodajemy rozdrobnione banany i ponowie całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim cienkie placuszki na złoty kolor z obu stron.

Sprawdzony przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z banana, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, które odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego oraz wapń, który wpływa na układ kostny czy fosfor. Zawierają również pektyny, które uczestniczą w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Placuszki na słodko odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze placuszków bananowych z płatkami owsianymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(28g)
Energia (kalorie)
205.35 kcal
57.50 kcal
Białko
6.87 g
1.92 g

Węglowodany w placuszkach bananowych z płatkami owsianymi

Na 100g
Na porcję
(28g)
Węglowodany
22.24 g
6.23 g
Węglowodany przyswajalne
19.31 g
5.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
0.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(28g)
Tłuszcz
10.26 g
2.87 g
Tłuszcze nasycone
2.18 g
0.61 g
Tłuszcze nienasycone
8.07 g
2.26 g
Tłuszcze jednonasycone
5.43 g
1.52 g
Tłuszcze wielonasycone
2.64 g
0.74 g
Cholesterol
120.35 mg
33.70 mg

Witaminy w przepisie na placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Na 100g
Na porcję
(28g)
Witamina A
53.09 µg (mcg)
14.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.84 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.65 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.38 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
51.76 µg (mcg)
14.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.68 µg (mcg)
8.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.47 µg (mcg)
3.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Na 100g
Na porcję
(28g)
Sód
47.44 mg
13.28 mg
Potas
266.47 mg
74.61 mg
Wapń
29.50 mg
8.26 mg
Fosfor
146.12 mg
40.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
40.15 mg
11.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
0.40 mg
Cynk
1.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków bananowych z płatkami owsianymi 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach bananowych z płatkami owsianymi

Lista alergenów dla placuszków bananowych z płatkami owsianymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placuszków bananowych z płatkami owsianymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Banan
150 g
2 banany
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 lyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
17.60
Jak oceniasz przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób