Przepis na pancakes bananowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

W średniej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, cukier i proszek do pieczenia.

W osobnej misce rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich jajka i wlej mleko oraz olej rzepakowy, mieszaj, aż się połączą.

Wlej suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż się połączą. Odstaw na kilka minut.

Rozgrzej dużą patelnię. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię, formując placki.

Smaż, aż na powierzchni naleśników pojawią się bąbelki, następnie przewróć cienką łopatką i smaż jeszcze 1 lub 2 minuty.

Pancakes bananowe podane na talerzyku.
pancakes bananowe
Koszt przygotowania dania
5.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Pancakes bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pancakes bananowych

Pancakes bananowe to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Są niezwykle delikatne i bardzo puszyste.

Przepis na pancakes bananowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich placuszków, jednak nieco się od nich różnią. Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów wyprodukowanych w USA. Dlatego bardzo dużo osób wie, jak wyglądają. Są naprawdę pyszne, a co lepsze, robi się je bardzo łatwo. Wystarczy kilka podstawowych produktów i dobra patelnia, by stworzyć te smaczne i słodkie placuszki. Składniki, których używa się do wykonania, znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pancakes bananowe, by były smaczne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do jego przygotowania potrzebne są tylko podstawowe składniki, dzięki czemu danie nie jest drogie. Te domowe placuszki są nie tylko pyszne, ale też dobre dla zdrowia, gdyż mają zmniejszoną ilość cukru i zawierają dużo owoców, w tym wypadku są to banany. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.

Wartości odżywcze pancakes bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(212g)
Energia (kalorie)
207.73 kcal
440.39 kcal
Białko
5.85 g
12.39 g

Węglowodany w pancakes bananowych

Na 100g
Na porcję
(212g)
Węglowodany
26.21 g
55.56 g
Węglowodany przyswajalne
25.47 g
54.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
1.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(212g)
Tłuszcz
9.18 g
19.47 g
Tłuszcze nasycone
1.82 g
3.85 g
Tłuszcze nienasycone
7.37 g
15.62 g
Tłuszcze jednonasycone
5.20 g
11.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
4.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
49.87 mg
105.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pancakes bananowe

Na 100g
Na porcję
(212g)
Witamina A
44.52 µg (mcg)
94.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.52 mg
5.33 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
1.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
43.68 µg (mcg)
92.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
3.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.08 µg (mcg)
91.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.10 µg (mcg)
17.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pancakes bananowe

Na 100g
Na porcję
(212g)
Sód
30.44 mg
64.53 mg
Potas
235.82 mg
499.94 mg
Wapń
67.95 mg
144.06 mg
Fosfor
118.25 mg
250.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.09 mg
42.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
3.18 mg
Cynk
0.55 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakes bananowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pancakes bananowych

Lista alergenów dla pancakes bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pancakes bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Banan
240 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Mleko 2%
240 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
23.20
Jak oceniasz przepis na pancakes bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.8% osób