Placek z bananami

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z bananami na drewnianej desce
Placek z bananami
Placek z bananami to dobrze wszystkim znany chlebek bananowy. To pyszne ciasto wykonasz bez użycia miksera.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 55 min
221 kcal
Kcal w porcji
82 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Banan 4 sztuki, dojrzałe (480 g)
  • Cukier (100 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (50 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
foremka keksówka

Przepis na placek z bananami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 175 stopni.

Do miski przesiej obie mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj.

W drugiej misce rozgnieć banany widelcem. Dodaj cukier i wymieszaj.

Dodaj jajko i roztopione masło, mąki z sodą oraz pokruszone orzechy.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz przez około 55 minut do suchego patyczka.

Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placek z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat placka z bananami

Placek z bananami to dobrze wszystkim znany chlebek bananowy. To pyszne ciasto wykonasz bez użycia miksera.

Ten prosty przepis na placek z bananami wykonasz z użyciem dwóch misek. W jednej misce wymieszaj suchej składniki. W drugiej misce rozgnieć banana widelcem i wymieszaj z cukrem, jajkiem i masłem. Następnie dodaj suche składniki i orzechy i całość wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki i piecz około godzinę. Jeśli ktoś zada Ci pytanie, jak zrobić placek z bananami to na pewno odpowiesz, że „szybko!”. Ten pyszny wypiek będzie świetny jako dobry deser do kawy.

Placek z bananami można spotkać również pod nazwą chleba bananowego. Określa się tak amerykańskie ciasto, które przypomina słodkie pieczywo. Pierwszy przepis na ciasto bananowe pochodzi z książki kucharskiej wydanej w 1933 roku. Amerykanie tak bardzo pokochali ten przepis, że ustanowiony 23 luty w Narodowym Dniem Chleba Bananowego w całych Stanach Zjednoczonych.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Alergeny w placku z bananami

Lista alergenów dla placka z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na placek z bananami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze placka z bananami

na 100g gotowej potrawy

Banany to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(82g)
Energia (kcal)
269.63
221.10
Białko (g)
5.12
4.20
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.11
Brak danych dla: jajko, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(82g)
Węglowodany (g)
37.06
30.39
Węglowodany przyswajalne (g)
34.29
28.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(82g)
Tłuszcz (g)
12.41
10.18
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
3.59
Tłuszcze nienasycone (g)
8.03
6.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
2.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.43
4.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.53
25.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(82g)
Witamina A (µg (mcg))
44.99
36.89
Witamina B6 (mg)
0.26
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.05
Witamina C (mg)
4.35
3.57
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.09
Witamina E (mg)
0.30
0.24
Retinol (µg (mcg))
42.78
35.08
Tiamina (mg)
0.21
0.17
Ryboflawina (mg)
0.43
0.35
Niacyna (mg)
1.11
0.91
Foliany (µg (mcg))
44.38
36.39
Beta karoten (µg (mcg))
21.80
17.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(82g)
Sód (mg)
40.81
33.47
Potas (mg)
275.28
225.73
Wapń (mg)
23.72
19.45
Fosfor (mg)
112.07
91.90
Magnez (mg)
45.98
37.70
Żelazo (mg)
1.67
1.37
Cynk (mg)
0.85
0.70
Miedź (mg)
0.26
0.22
Mangan (mg)
0.95
0.77
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z bananami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z bananami

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
480 g
4 sztuki, dojrzałe
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 480 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
100 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 100 g
Koszt składników
39.00