Lody domowe
- Banan 1 sztuka (120 g)
- Truskawki mrożone (200 g)
- Serek wiejski (200 g)
Przepis na lody domowe krok po kroku
Banana obierz i zblenduj z dodatkiem truskawek i serka wiejskiego.
Lody można podawać od razu po zblendowaniu lub dodatkowo schłodzić.
-
Kogel mogel
-
Milky way
-
Chałwa
-
Ciasto z gruszkami
-
Deser chia
-
Budyń jaglany
-
Nutella ze śliwek
-
Pańska skórka
-
Ciasto z mikrofali
-
Gorąca czekolada
-
Owoce pod kruszonką
-
Koktajl bananowy
-
Flan de huevo
-
Galaretka bez cukru
-
Ciepłe lody
-
Wafle przekładane
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ganache czekoladowy
-
Szybkie desery
Więcej informacji na temat lodów domowych
Lody domowe można przygotować na wiele sposobów. Tutaj przedstawię Ci jak zrobić własne lody, które są niezwykle proste, szybkie i pyszne. Potrzebujesz tylko 3 główne składniki, plus opcjonalnie różne dodatki, ale nie są one konieczne. Przepis na lody domowe składa się tylko z mrożonych owoców, banana (najlepiej też wcześniej go zamrozić, ale nie jest to konieczne) i serka wiejskiego. Zdaje sobie sprawę z tego, że serek wiejski raczej nie kojarzy się z lodami, ale jest on dobrym źródłem białka w tych lodach. Takie lody przygotujesz dosłownie w mniej niż 5 minut.
Przejdźmy do wyjaśnienia, jak się robi lody domowe, w tak krótkim czasie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zblendować na gładką masę. Dzięki użyciu mrożonych owoców są już zmrożone i gotowe do jedzenia. Domowe lody można przygotować w wielu smakach. Przepis jest akurat na lody truskawkowe, ale możesz wykorzystać inne owoce, żeby zrobić na przykład:
- lody malinowe — z mrożonych malin,
- lody bananowo-waniliowe — z zamrożonych bananów i wanilii.
Jak widzisz, bazą jest serek wiejski i mrożone owoce. Jeżeli użyjesz świeżych owoców, to niestety wyjdzie mus, nie lody, dlatego warto na początku lata obrać i pokroić kilka bananów, a potem zamrozić, aby mieć potem bazę do lodów. Jeśli używasz innych mrożonych owoców, to wtedy banan może być świeży, ponieważ inne owoce schłodzą masę. Banan w lodach z innych owoców jest używany, aby dodać słodkości. Jeżeli nie chcesz banana w swoich lodach, to możesz też użyć słodzika, cukru lub suszonych owoców.
Jeżeli masz więcej czasu i chcesz bardziej „swojskie” lody, to już tłumaczę jak przygotować lody na bazie śmietanki. Te niestety robi się znacznie dłużej, bo trzeba poczekać, aż zastygną, a dodatkowo mają więcej kalorii. Zaczynamy od zblendowania owoców, w których smaku mają być lody z dodatkiem banana, słodzika lub cukru. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Jeżeli używasz do słodzenia cukru lub słodzika to możesz go dodać też do śmietanki. Potem do ubitej śmietany dodajemy mus owocowy i delikatnie mieszamy, aby nadal mieć puszystą konsystencję. Taką masę przekładamy do pojemniczka i chowamy na co najmniej 2 godziny w zamrażarce, aby śmietanka zamarzła. W ten sposób uzyskujemy puszyste, kremowe lody.
Obie wersje są oczywiście bardzo dobre, ale ze względu na szybkość przygotowania i zawartość białka, częściej wybieram lody na bazie serka wiejskiego.
Alergeny w lodach domowych
Lista alergenów dla lodów domowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek wiejski
Wartości odżywcze lodów domowych
Domowe lody to zdrowsza alternatywa zwykłych, tradycyjnych lodów. Mają niski indeks glikemiczny oraz są bezglutenowe.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.