Wafle przekładane

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wafle przekładane podane na małym talerzyku.
Wafle przekładane
Wafle przekładane to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Wafle możesz podać podczas imprez rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
325 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe 1 opakowanie (160 g)
  • Masło (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Cukier (80 g)
  • Mleko w proszku pełne (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, drewniana łyżka

Przepis na wafle przekładane krok po kroku

W garnku umieść masło pokrojone w kostkę, kakao, cukier i 8 łyżek stołowych wody. Składniki zagotuj, mieszając od czasu do czasu.

Masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku i masę mieszaj energicznie przy pomocy drewnianej łyżki (tak, aby nie powstały grudki).

Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).

Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.

Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).

Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.

Niewykorzystane wafle przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Jak oceniasz przepis na wafle przekładane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat wafli przekładanych

Wafle przekładane to doskonała propozycja na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Domowe wafle z kremem kakaowym świetnie sprawdzą się jako deser lub przekąska podana podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na wafle przekładane nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, masło, kakao, cukier oraz mleko w proszku.

A jak zrobić wafle przekładane? W garnku umieść masło pokrojone w kostkę, kakao, cukier i 8 łyżek stołowych wody. Składniki zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku i masę mieszaj energicznie przy pomocy drewnianej łyżki (tak, aby nie powstały grudki). Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno. Niewykorzystane wafle przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując: pyszne wafle stanowią doskonały pomysł na słodką przekąskę. Masa do wafli przygotowywana jest na bazie kakao oraz mleka w proszku. Najlepsze wafle przekładane są dobre do spożycia po całkowitym zastygnięciu masy kakaowej. Produkty niezbędne do wykonania wafli dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w waflach przekładanych

Lista alergenów dla wafli przekładanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze wafli przekładanych

na 100g gotowej potrawy

Wafle przekładane do doskonała propozycja na smaczny deser. Wafle są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością, szczególnie podczas diety redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
500.92
325.60
Białko (g)
10.78
7.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
44.76
29.09
Węglowodany przyswajalne (g)
22.76
14.80
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.57
2.32
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
32.89
21.38
Tłuszcze nasycone (g)
21.53
14.00
Tłuszcze nienasycone (g)
11.35
7.38
Cholesterol (mg)
81.44
52.94
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
91.39
59.41
Potas (mg)
435.33
282.97
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
253.82
164.98
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
0.69
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli przekładanych 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli przekładanych

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
160 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.41
Za 160 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Mleko w proszku
120 g
pełne
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 120 g
Koszt składników
35.90