Deser chia

Opublikowano: 22.06.2022 r., 14:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pudding chia z malinami
Deser chia
Poznaj przepis na pyszny i zdrowy deser chia z owocami
Przygotowanie 5 min
118 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone 1 szklanka (250 ml)
  • Nasiona chia 3 łyżki (30 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1 łyżka (10 g)
  • Maliny 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na deser chia krok po kroku

Chia zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj.

Wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Podawaj z malinami.

Jak oceniasz przepis na deser chia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat deseru chia

Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale również lekkie śniadanie, czy kolację. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i możesz dopasować go na różne sposoby do swoich preferencji, co jest zdecydowaną zaletą. Pudding chia możesz przygotować na tradycyjnym mleku krowim, a także w wersji wegańskiej z napojem roślinnymi, na przykład z mlekiem kokosowym, sojowym, czy migdałowym – będzie bardzo dobry w każdej wersji. Dodatkowo panuje pełna dowolność w kwestii dodatków. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, na przykład mango, owoce jagodowe, a także musy lub przeciery owocowe, najlepiej bez dodatku cukru. Jeśli chcesz, aby Twój deser z nasionami chia był słodszy, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrytol, które mają podobny poziom słodkości, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny, Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić deser chia koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który z pewnością zagości w Twojej kuchni na długo. Wystarczy zalać nasiona chia mlekiem krowim lub napojem roślinnym, wymieszać i dodać ksylitol, a następnie wstawić do lodówki na minimum 1,5-godzinny. Możesz jednak przygotować deser dzień wcześniej i umieścić w lodówce na całą noc, wtedy nasiona odpowiednio napęcznieją. Teraz pozostaje już tylko dodanie odpowiednich dodatków. Jak widzisz, przepis na deser chia jest naprawdę prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Jest jednocześnie bardzo zdrowy – nasiona chia to źródło między innymi błonnika pokarmowego i kwasów omega-3, a także niektórych witamin i składników mineralnych. Jeśli więc je lubisz, zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie i przygotowywać pyszne, fit desery z ich wykorzystaniem.

Alergeny w deserze chia

Lista alergenów dla deseru chia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Wartości odżywcze deseru chia

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru najlepiej wybrać słodzik - ksylitol lub erytrytol, dzięki czemu deser będzie miał niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
69.97
118.95
Białko (g)
1.97
3.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
9.21
15.66
Węglowodany przyswajalne (g)
5.22
8.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.99
6.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
3.69
6.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
5.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.44
4.16
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
70.50
119.85
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.24
3.81
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.31
119.53
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
1.60
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.34
12.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.12
1.91
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
57.84
98.33
Potas (mg)
104.66
177.92
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
205.25
348.93
Fosfor (mg)
90.38
153.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.16
64.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
1.71
Cynk (mg)
0.52
0.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru chia 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru chia

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Nasiona chia
30 g
3 łyżki
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Maliny
30 g
1 garść
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 30 g
Koszt składników
46.00