Przepis na deser chia krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka

Chia zalej mlekiem, dodaj ksylitol i wymieszaj.

Wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Podawaj z malinami.

pudding chia z malinami
deser chia
Koszt przygotowania dania
5.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Deser chia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o deserze chia

Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale również lekkie śniadanie, czy kolację. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i możesz dopasować go na różne sposoby do swoich preferencji, co jest zdecydowaną zaletą. Pudding chia możesz przygotować na tradycyjnym mleku krowim, a także w wersji wegańskiej z napojem roślinnymi, na przykład z mlekiem kokosowym, sojowym, czy migdałowym – będzie bardzo dobry w każdej wersji. Dodatkowo panuje pełna dowolność w kwestii dodatków. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, na przykład mango, owoce jagodowe, a także musy lub przeciery owocowe, najlepiej bez dodatku cukru. Jeśli chcesz, aby Twój deser z nasionami chia był słodszy, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrytol, które mają podobny poziom słodkości, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny, Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić deser chia koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który z pewnością zagości w Twojej kuchni na długo. Wystarczy zalać nasiona chia mlekiem krowim lub napojem roślinnym, wymieszać i dodać ksylitol, a następnie wstawić do lodówki na minimum 1,5-godzinny. Możesz jednak przygotować deser dzień wcześniej i umieścić w lodówce na całą noc, wtedy nasiona odpowiednio napęcznieją. Teraz pozostaje już tylko dodanie odpowiednich dodatków. Jak widzisz, przepis na deser chia jest naprawdę prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Jest jednocześnie bardzo zdrowy – nasiona chia to źródło między innymi błonnika pokarmowego i kwasów omega-3, a także niektórych witamin i składników mineralnych. Jeśli więc je lubisz, zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie i przygotowywać pyszne, fit desery z ich wykorzystaniem.

Wartości odżywcze deseru chia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
69.97 kcal
118.95 kcal
Białko
1.97 g
3.35 g

Węglowodany w deserze chia

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
9.21 g
15.66 g
Węglowodany przyswajalne
5.22 g
8.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.99 g
6.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
3.69 g
6.27 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
0.95 g
Tłuszcze nienasycone
3.13 g
5.32 g
Tłuszcze jednonasycone
0.68 g
1.16 g
Tłuszcze wielonasycone
2.44 g
4.16 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na deser chia

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
70.50 µg (mcg)
119.85 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
2.24 mg
3.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
70.31 µg (mcg)
119.53 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.94 mg
1.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
7.34 µg (mcg)
12.48 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
1.12 µg (mcg)
1.91 µg (mcg)
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na deser chia

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
57.84 mg
98.33 mg
Potas
104.66 mg
177.92 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
205.25 mg
348.93 mg
Fosfor
90.38 mg
153.64 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
38.16 mg
64.87 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
1.71 mg
Cynk
0.52 mg
0.88 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru chia 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w deserze chia

Lista alergenów dla deseru chia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Cena przygotowania deseru chia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Nasiona chia
30 g
3 łyżki
7.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Maliny
30 g
1 garść
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 30 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na deser chia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.5% osób