Przepis na milki waya krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki kakaowe 300 g
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
  • Cukier 50 g 1/4 szklanki
  • Mleko w proszku 400 g
  • Czekolada deserowa 100 g 1 tabliczka
  • Śmietanka kremowa 36% 100 ml
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.

W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj. Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.

Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż krem. Połóż kolejną warstwę herbatników i kremu. Krem przykryj ostatnią warstwą herbatników.

W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie roztopi się i połączy ze śmietanką.

Gotową polewę nakładaj na ciasto.

Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Milky way udekorowany makaronikiem.
milky way
Koszt przygotowania dania
25.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Milky way - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o milki wayu

Milky way to wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego batonika. Robi się go niezwykle łatwo, co niewątpliwie stanowi jedną z jego największych zalet, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale. Choć to ciasto bez pieczenia jest łatwe wcale nie smakuje źle czy nudno. To wspaniały deser, który oczaruje wszystkich gości i domowników.

ciasto milky way jest bardzo dekoracyjne. Jego warstwy prezentują się bardzo elegancko i efektownie. Jest idealną ozdobą stołu, a przy tym smakuje naprawdę wyśmienicie. To ciasto dla wszystkich amatorów słodkości, gdyż w tym deserze jest jej naprawdę dużo.

To idealny placek, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można go zrobić w ekspresowym czasie i nie potrzeba do tego piekarnika.

Milky way z tego przepisu wychodzi tak pyszny, że nie sposób jest przejść obok niego obojętnie. Idealnie łączą się w nim kakaowe herbatniki i słodka mleczna masa. Całość dopełnia czekoladowa polewa, która równoważy słodki smak. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu.

Przepis na milky waya jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie początkujący cukiernik. Nie sprawi problemu nawet osobie, która za wypieki bierze się dopiero pierwszy raz. W dodatku zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się obawiać, że coś może w nim pójść nie tak.

To domowe ciasto jest tak dobre, że smakuje jak z najlepszych kawiarni. Można je przygotować w kilka minut w swojej kuchni i cieszyć się jego wspaniałym smakiem w kilka chwil. To ciasto jest idealnie miękkie, a masa gęsta i puszysta. Warto pozwolić mu na schłodzenie, nawet dość długi czas, dzięki temu herbatniki będą bardziej miękkie i pyszne, a masa zdąży się odpowiednio połączyć.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić ciasto milky way na zimno w szybki i łatwy sposób, to ten przepis pozwoli ci przygotować je w 10 minut. To sprawdzony przepis na wspaniały deser dla całej rodziny.

Wartości odżywcze milky waya

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (140g)
Energia (kalorie)
385.96 kcal
540.35 kcal
Białko
12.65 g
17.70 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w milki wayu

Na 100g
Na porcję (140g)
Węglowodany
37.96 g
53.15 g
Węglowodany przyswajalne
36.07 g
50.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (140g)
Tłuszcz
19.93 g
27.90 g
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.19 g
17.07 g
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na milki waya

Na 100g
Na porcję (140g)
Sód
407.64 mg
570.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
581.39 mg
813.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
446.96 mg
625.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny milky waya 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w milki wayu

Lista alergenów dla milky waya przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania milky waya

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
38.50
Łączny koszt
25.45
Jak oceniasz przepis na milki waya
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób