Milky way

Opublikowano: 27.05.2021 r., 21:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaktyka z makaronikową ozdobą
Milky way
Milky way to pyszne i szybkie ciasto, które przepysznie smakuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego słodkiego batonika.
Przygotowanie 10 min
540 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki kakaowe (300 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
  • Mleko w proszku (400 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na milki waya krok po kroku

Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.

W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj. Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.

Spód blaszki wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż krem. Połóż kolejną warstwę herbatników i kremu. Krem przykryj ostatnią warstwą herbatników.

W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie roztopi się i połączy ze śmietanką.

Gotową polewę nakładaj na ciasto.

Ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na milki waya
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat milky waya

Milky way to wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego batonika. Robi się go niezwykle łatwo, co niewątpliwie stanowi jedną z jego największych zalet, a przy tym smakuje naprawdę wspaniale. Choć to ciasto bez pieczenia jest łatwe wcale nie smakuje źle czy nudno. To wspaniały deser, który oczaruje wszystkich gości i domowników.

ciasto milky way jest bardzo dekoracyjne. Jego warstwy prezentują się bardzo elegancko i efektownie. Jest idealną ozdobą stołu, a przy tym smakuje naprawdę wyśmienicie. To ciasto dla wszystkich amatorów słodkości, gdyż w tym deserze jest jej naprawdę dużo.

To idealny placek, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można go zrobić w ekspresowym czasie i nie potrzeba do tego piekarnika.

Milky way z tego przepisu wychodzi tak pyszny, że nie sposób jest przejść obok niego obojętnie. Idealnie łączą się w nim kakaowe herbatniki i słodka mleczna masa. Całość dopełnia czekoladowa polewa, która równoważy słodki smak. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu.

Przepis na milky waya jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie początkujący cukiernik. Nie sprawi problemu nawet osobie, która za wypieki bierze się dopiero pierwszy raz. W dodatku zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się obawiać, że coś może w nim pójść nie tak.

To domowe ciasto jest tak dobre, że smakuje jak z najlepszych kawiarni. Można je przygotować w kilka minut w swojej kuchni i cieszyć się jego wspaniałym smakiem w kilka chwil. To ciasto jest idealnie miękkie, a masa gęsta i puszysta. Warto pozwolić mu na schłodzenie, nawet dość długi czas, dzięki temu herbatniki będą bardziej miękkie i pyszne, a masa zdąży się odpowiednio połączyć.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić ciasto milky way na zimno w szybki i łatwy sposób, to ten przepis pozwoli ci przygotować je w 10 minut. To sprawdzony przepis na wspaniały deser dla całej rodziny.

Alergeny w milki wayu

Lista alergenów dla milky waya przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze milky waya

na 100g gotowej potrawy

To ciasto ma duży indeks glikemiczny i sporo cukru, lepiej by nie było zbyt częstym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
385.96
540.35
Białko (g)
12.65
17.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
37.96
53.15
Węglowodany przyswajalne (g)
36.07
50.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
19.93
27.90
Tłuszcze nasycone (g)
13.19
18.47
Tłuszcze nienasycone (g)
6.73
9.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
8.07
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.35
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.21
47.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
407.64
570.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
581.39
813.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
446.96
625.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny milky waya 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania milky waya

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Koszt składników
38.50