Jak zrobić sorbet?

Sorbet owocowy to wersja lodów, która składa się tylko z wody i z Twoich ulubionych, dowolnych owoców dlatego będzie to idealna propozycja orzeźwiającą nie tylko w ciągu upalnych dni.

Zatem, jak zrobić sorbet?

1. Pół szklanki wlej do franka i dodaj odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki cukru.

2. Całość delikatnie podgrzewaj.

3. Truskawki lub inne dowolne owoc w tym czasie umyj, oczyść i osusz.

4. Zmiksuj je na gładki mus i daj do syropu.

5. Całość delikatnie zagotuj i przelej do dowolnego naczynia, najlepiej, jeśli będzie ono szklane.

6. Wstaw sorbet do zamrażalnika na około 2-3 h.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sorbet?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić sorbet? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kto nie lubi lodów, niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje się z nieba. Sięgamy po pyszne lody dla ochłodzenia.

Obecnie możemy dostać je nie tylko we wszystkich możliwych smakach, ale także w różnych formach. Kręcone, na gałki czy w postaci małych kuleczek. Wydawać by się mogło, że lody są dozwolone dla każdego, nic bardziej mylnego. Tradycyjne lody powstają na bazie mleka, śmietanki lub śmietany dlatego będą one wyeliminowane dla każdej osoby cierpiącej na nietolerancję laktozy. Chyba że dowiesz się jak zrobić sorbet w swoim domu. Dlatego koniecznie poznaj mój szybki i prosty przepis na domowy sorbet ze świeżych owoców, będą miały korzystniejszy skład niż te kupne.

1. Pół szklanki wlej do franka i dodaj odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki cukru.

2. Całość delikatnie podgrzewaj.

3. Truskawki lub inne dowolne owoc w tym czasie umyj, oczyść i osusz.

4. Zmiksuj je na gładki mus i daj do syropu.

5. Całość delikatnie zagotuj i przelej do dowolnego naczynia, najlepiej, jeśli będzie ono szklane.

6. Wstaw sorbet do zamrażalnika na około 2-3 h.

Dzięki przygotowaniu lodów samemu będziesz mieć pewność o ich składzie.

Niestety cała gama lodów dostępnych w sklepach charakteryzuje się nie najlepszym składem, wartością energetyczną i składnikami odżywczymi. Zazwyczaj znajduje się w nich za dużo cukru, który dodawany jest niepotrzebnie, ale także barwniki czy konserwanty. Należy uważać przy zakupie lodów nie tylko ze względu na ich skład, ale także na sposób ich przechowywania. Lody nie mogą być rozmrożone i zamrożone ponownie. Tutaj musimy zaufać osobą odpowiedzialnym za dostarczenie lodów do sklepu i osobą sprzedającym, że tak się nie stało np. przez niedokładne zamkniecie lodówki. Lody to dobre rozwiązanie, które sprawdzi się jako propozycja na słodki deser czy podwieczorek. Bardzo ekspresowo możemy przygotować je w domu, będzie to niezwykła rozrywka dla dzieci, szczególnie tych młodych. Dodatkowo lody domowe możesz przygotować w większej ilości i trzymać w zamrażalce przez jakiś czas.

Już teraz w bardzo prosty sposób przygotujesz lody sorbetowe, które w swoim składzie nie mają śmietany. Praktycznie składają się tylko z owoców. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na sorbet owocowy i przekonaj się, jak go się robi. Zamiast truskawek możesz wykorzystać inne dowolne owoce, idealnie sprawdzają się tutaj owoce jagodowe, do których należą truskawki, maliny, borówki lub jagody.

Warto wspomnieć, że nasze lody nie mają w swoim składzie laktozy ani glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Przygotuj domowy sorbet i przekonaj się, jaki jest smaczny i dobry dla każdego. Jednym słowem najlepszy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto