Przepis na nutellę ze śliwek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, miska, szklana miska

Śliwki namocz w letniej wodzie (co najmniej przez godzinę).

Lekko odciśnij śliwki i zblenduj z dodatkiem masła orzechowego i kakao, na gładką masę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnku z gorącą wodą połóż szklaną miseczkę z połamaną czekoladą. Podgrzewaj wodę, aby pod wpływem ciepła pary wodnej/lub wody (jeżeli miseczka dotyka do wody), rozpuścić czekoladę. Mieszaj ją od czasu do czasu.

Rozpuszczoną czekoladę dodaj do śliwek i ponownie zblenduj, aby połączyć czekoladę z resztą składników.

Jeżeli wolisz słodszy krem dodaj słodzik lub namoczone wcześniej daktyle.

Biały talerz z połówką kromki pieczywa, posmarowaną nutellą ze śliwek, oraz suchym pieczywem, świeżymi śliwkami, nożem i szklaną miseczka z masłem. Obok znajduje się słoik z nutellą śliwkową, szklanka wody, ściereczka kuchenna i miseczka ze śliwkami.
Nutella ze śliwek
Koszt przygotowania dania
9.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Nutella ze śliwek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nutelli ze śliwek

Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza śliwkom i opcjonalnie słodzikowi.

Przedstawię ci tutaj dwa sposoby na to, jak zrobić nutellę ze śliwek. Obie wersje robimy z kakao i z czekoladą, ale różnią się śliwkami. Przedstawiony przepis na nutellę ze śliwek jest tym prostszym, który robi się z suszonych śliwek. Jest to mój ulubiony przepis, ponieważ poza czekoladą zawiera także orzechy, co jeszcze bardziej zbliża ją smakiem go klasycznej nutelli, która jest kremem orzechowo-czekoladowym. Zaczynamy od namoczenia śliwek przez około 1 godzinę. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Śliwki odciskamy od wody, aby nutella nie wyszła za rzadka, i wrzucamy do blendera. Blendujemy je razem z masłem orzechowym i kakao na gładką masę. Potem dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę blendujemy, aby połączyć składniki. Opcjonalnie możesz dodać trochę słodzika. W ten sposób mamy gotową pierwszą wersję nutelli. Możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce.

Druga wymaga już trochę więcej pracy. Robimy ją ze śliwek węgierek, ale tym razem świeżych. Śliwki oczywiście myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy słodzikiem. Najlepiej odstawić je na godzinę, aby puściły sok. Potem na wolnym ogniu gotujemy śliwki, aby uzyskać powidła śliwkowe. Duszenie zajmuje średnio 40-50 minut. Śliwki należy też często mieszać, aby nie przywarły do dna i się nie przypaliły. Następnie śliwki przekładamy do blendera i blendujemy na gładki mus. Ponownie gotujemy śliwki, na wolnym ogniu, przez kolejne 30-40 minut, często mieszając. W międzyczasie siekamy czekoladę. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj czekoladę i przesiane kakao. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gorącą nutellę przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Słoiki stawiamy dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia. Taka domowa nutella ze śliwek i kakao może być przechowywana tak jak zwykłe powidła śliwkowe, nawet przez rok.

Wartości odżywcze nutelli ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
294.84 kcal
147.42 kcal
Białko
6.26 g
3.13 g

Węglowodany w nutelli ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
36.10 g
18.05 g
Węglowodany przyswajalne
29.98 g
14.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.13 g
3.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
16.52 g
8.26 g
Tłuszcze nasycone
7.63 g
3.81 g
Tłuszcze nienasycone
8.89 g
4.45 g
Tłuszcze jednonasycone
6.63 g
3.32 g
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
1.13 g
Cholesterol
1.20 mg
0.60 mg

Witaminy w przepisie na nutellę ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
9.00 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
1.62 mg
0.81 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.05 mg
Niacyna
2.79 mg
1.40 mg
Foliany
15.04 µg (mcg)
7.52 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
176.00 µg (mcg)
88.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nutellę ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
72.68 mg
36.34 mg
Potas
451.80 mg
225.90 mg
Wapń
37.96 mg
18.98 mg
Fosfor
155.40 mg
77.70 mg
Magnez
93.60 mg
46.80 mg
Żelazo
2.72 mg
1.36 mg
Cynk
1.34 mg
0.67 mg
Miedź
0.51 mg
0.25 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nutelli ze śliwek 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nutelli ze śliwek

Lista alergenów dla nutelli ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania nutelli ze śliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
150 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 150 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Kakao niesłodzone
10 g
1 łyżka
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 10 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na nutellę ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób