Przepis na owoce pod kruszonką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Masło pokrój w kostkę.

Umieść je w misce wraz z mąką, aromatem waniliowym oraz cukrem.

Palcami zagnieć szybko kruszonkę.

Brzoskwinie pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj z jagodami.

Owoce wyłóż do małych foremek ceramicznych.

Posyp owoce kruszonką.

Piecz przez 35 minut.

Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Koszt przygotowania dania
14.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
548 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Owoce pod kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o owocach pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo szybko, łatwo i do tego idealnie na lato. Ciasto kruche ma waniliowy smak. Jest delikatne, a zarazem chrupiące i rozpływające się w ustach. Do tego brzoskwinie i jagody – one świetnie sprawdzą się w tym prostym przepisie. Takie owoce pod kruszonką są dobre na zimno i na gorąco. Przepis na owoce pod kruszonką jest najlepszym pomysłem na wykorzystanie sezonowych, ale także mrożonych owoców.

Owoce pod kruszonką to brytyjski deser, który jest także znany pod nazwą „crumble”. Są to po prostu owoce, które przykryte są kruszonką i upieczone w piekarniku. Owoce pod kruszonką je się bezpośrednio z foremki – łyżeczką. Niekiedy crumble robi się w dużej formie (na przykład do tarty lub w innej foremce do pieczenia). To najlepsze, co można zrobić z kilku prostych składników. Jak zrobisz owoce pod kruszonką, można posypać je cukrem pudrem. Dobrze jest podać je na gorąco z lodami oraz bitą śmietaną. Są smaczne także na zimno. Na desery w takim stylu ciężko się nie skusić.

Owoce i kruszonka… Taki prosty przepis, a powstaje pyszne, słodkie co nieco. Przepis na owoce pod kruszonką zacznij od przygotowania piekarnika. Do tego konieczne będą naczynia do pieczenia. Najlepiej jest upiec wszystko w niewielkich foremkach. Całość to bardzo prosty przepis. Wystarczy tylko zrobić ciasto kruche, a z niego kruszonkę. By ciasto kruche było idealne, masło musi być wyjęte prosto z lodówki. Zagnieć składniki ciasta (masło, mąkę, cukier i aromat waniliowy). Najlepiej robić go palcami, ale na początku można posiekać wszystko nożem, by składniki trochę się połączyły. Ma powstać kruszonka (sypka, by można było łatwo posypać wierzch). Brzoskwinie umyj i pokrój w kostkę, wymieszaj z jagodami. Wyłóż owoce na dno foremek i posyp je kruszonką. Wszystko piecz przez 35 minut i gotowe. Już masz gotowy sposób na deser.

*W przepisie na owoce pod kruszonką najlepsze jest to, że można użyć wszystkich owoców. Ponadto, jeżeli masz owoce mrożone, nie rozmrażaj ich.

Jesteś na diecie i pomysł na coś słodkiego jest Ci potrzebny? Owoce pod kruszonką możesz zrobić w lekko zmodyfikowanej wersji. Jak zrobić owoce pod kruszonką, by były mniej kaloryczne? Dobre będzie zamienienie cukru na erytrytol, ksylitol, stewię. By Twój deser miał więcej błonnika, witamin i składników mineralnych, mąkę pszenną zastąp mąką orkiszową typu 2000. Ta mąka jest idealnie stworzona do ciasta kruchego, więc owoce pod kruszonką będą pyszne i chrupiące.

Wartości odżywcze owoców pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
274.00 kcal
548.00 kcal
Białko
4.15 g
8.29 g

Węglowodany w owocach pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.58 g
61.17 g
Węglowodany przyswajalne
29.61 g
59.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
15.79 g
31.58 g
Tłuszcze nasycone
10.75 g
21.49 g
Tłuszcze nienasycone
5.04 g
10.08 g
Cholesterol
40.31 mg
80.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na owoce pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
135.00 µg (mcg)
270.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.45 mg
6.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.76 mg
1.52 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
125.81 µg (mcg)
251.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.51 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.27 mg
Niacyna
1.96 mg
3.91 mg
Foliany
39.81 µg (mcg)
79.62 µg (mcg)
Beta karoten
93.62 µg (mcg)
187.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na owoce pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
6.38 mg
12.75 mg
Potas
86.12 mg
172.25 mg
Wapń
11.81 mg
23.62 mg
Fosfor
44.00 mg
88.00 mg
Magnez
12.85 mg
25.70 mg
Żelazo
1.55 mg
3.10 mg
Cynk
0.38 mg
0.76 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny owoców pod kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owocach pod kruszonką

Lista alergenów dla owoców pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania owoców pod kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jagody
200 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
200 g
2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na owoce pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób