Przepis na ciasto w kubku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklana miska

Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca.

Masę przelej do dwóch szklanek.

Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty.

Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Ciasto w kubku stoi na blacie.
Ciasto w kubku
Koszt przygotowania dania
2.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
688 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasto w kubku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście w kubku

Ciasto w kubku to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą przygotujesz w 5 minut. Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z mikrofalówki stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzony przepis na ciasto w kubku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajko, cukier, mleko spożywcze, olej rzepakowy, mąka pszenna, kakao oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ciasto możesz przygotować również z nutellą.

Jak zrobić ciasto w kubku? Jajko wybij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca. Masę przelej do dwóch szklanek. Szklanki wstaw do mikrofalówki na około 3 minuty. Po tym czasie gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Maka zawiera gluten, który jest białkiem roślinnym. Gluten w połączeniu z wodą tworzy przestrzenne struktury, które nadają ciastu odpowiedniej konsystencji.

Podsumowując smaczne ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto czekoladowe z mikrofali możemy przygotować, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci.

Wartości odżywcze ciasta w kubku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
305.78 kcal
688.01 kcal
Białko
7.68 g
17.28 g

Węglowodany w cieście w kubku

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
33.54 g
75.47 g
Węglowodany przyswajalne
31.89 g
71.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
3.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
17.02 g
38.29 g
Tłuszcze nasycone
3.16 g
7.11 g
Tłuszcze nienasycone
13.86 g
31.18 g
Cholesterol
91.57 mg
206.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto w kubku

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.72 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
3.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
46.61 µg (mcg)
104.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto w kubku

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
45.87 mg
103.21 mg
Potas
379.30 mg
853.43 mg
Wapń
144.13 mg
324.29 mg
Fosfor
277.50 mg
624.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
35.61 mg
80.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.41 mg
5.43 mg
Cynk
0.94 mg
2.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta w kubku 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście w kubku

Lista alergenów dla ciasta w kubku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta w kubku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
26.60
Jak oceniasz przepis na ciasto w kubku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób