Przepis na pańską skórkę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:

Białka ubij na gęstą i sztywną pianę.

W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, syropem malinowym, gotuj aż do powstania gęstej masy, około 15 minut.

Masę powoli wlewaj do piany, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj ocet.

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wyłożonego folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.

Masę schowaj do lodówki na 24 godziny.

Pańska skórka pokrojona w kostkę.
pańska skórka
Koszt przygotowania dania
3.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
31 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
95

Pańska skórka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pańskiej skórce

Pańska skórka to jedne z najstarszych polskich cukierków. Sprzedawane głównie w Warszawie, jednak można je spotkać na targach, czy jarmarkach w całej Polsce. Choć można je bez problemu kupić w sklepie, najlepiej smakują te domowe.

Przepis na pańską skórkę pozwala przygotować te tradycyjne i dobre słodkości dla dzieci. Choć głównie kojarzy się z przycmentarnymi straganami, gdzie zwykle bywa sprzedawana, jest jednym z najprostszych, a przy okazji naprawdę smacznych domowych słodkości. Podobno była znana już przed wojną, a przepis na nią był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Obecnie nie jest wcale strzeżoną tajemnicą. Można je przygotować we własnym domu i cieszyć się ich pysznym smakiem. To słodkość, która sprawdzi się wspaniale nawet na prezent dla bliskich. Można te cukierki zapakować do małych torebeczek i podarować bliskim. Na pewno przypadnie im do gustu taki prezent od serca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pańską skórkę, by stworzyć słodkie i pyszne cukierki, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ten cukierek jest niezwykle twardy, dlatego, jeśli chce się go podawać dzieciom, dobrze, by uformować go w dość długi kształt, jak lizak, by nie doprowadzić do zakrztuszenia. Według tradycyjnego przepisu powinna ona być na tyle miękka, by móc zanurzyć w niej zęby, jednak tak twarda, by nie dało się jej przegryźć. W przeszłości często była stosowana na ból gardła, jako środek do ssania, obecnie już się tego nie praktykuje. Dlatego w przeszłości nie dziwił fakt, że można było znaleźć ją również w aptece. Do tej pory nie udało się dowiedzieć skąd nietypowa nazwa tych składników. Ze względu na to, że dawniej była sprzedawana z okazji 1 listopada, kojarzy się niezbyt pozytywnie. Jednak obecnie można je dostać również w cukierniach. Pańska skórka jest niezwykle słodka, to dlatego, że do jej przygotowania używa się naprawdę dużo cukru. Nie jest to wiec deser szczególnie fit, jednak w rozsądnych ilościach może spokojnie pojawiać się w diecie od czasu do czasu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości i cukierków.

Wartości odżywcze pańskiej skórki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(41g)
Energia (kalorie)
76.00 kcal
31.16 kcal
Białko
3.07 g
1.26 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pańskiej skórce

Na 100g
Na porcję
(41g)
Węglowodany
15.75 g
6.46 g
Węglowodany przyswajalne
15.35 g
6.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
0.16 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(41g)
Tłuszcz
0.08 g
0.03 g
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.01 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na pańską skórkę

Na 100g
Na porcję
(41g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.26 mg
0.11 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.04 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.11 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Foliany
2.66 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pańską skórkę

Na 100g
Na porcję
(41g)
Sód
45.11 mg
18.50 mg
Potas
107.19 mg
43.95 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Wapń
11.90 mg
4.88 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Fosfor
15.08 mg
6.18 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Magnez
8.20 mg
3.36 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pańskiej skórki 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pańskiej skórce

Lista alergenów dla pańskiej skórki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pańskiej skórki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Ocet spirytusowy
5 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 ml
Woda gazowana
250 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Syrop malinowy
30 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 30 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na pańską skórkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób