Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.

Jabłka obierz i pokrój na plasterki, całość powciskaj w ciasto i posyp cynamonem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z jabłkami oprószone cukrem pudrem.
ciasto jogurtowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
10.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasto jogurtowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście jogurtowym z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami jest wypiekiem niezwykle puszystym i bardzo słodkim. Ten przepis pozwala stworzyć go w niezwykle szybki sposób z kilku składników. To idealny wybór dla miłośników domowych wypieków, zwłaszcza tych bardzo owocowych. Ciasto sprawdzi się świetnie na uroczystości, a także jako prosty placek do kawy. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się jako ciasto na awaryjne sytuacje.

Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. W kilka chwil pozwala stworzyć wypiek jak z najlepszej cukierni z pysznymi słodkimi jabłkami i cynamonem. Do przygotowania ciasta nie potrzeba specjalnych sprzętów czy umiejętności. Choć całość najlepiej ubijać mikserem, można też użyć zwykłej drewnianej szpatułki i masę dokładnie wymieszać.

To ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. To zasługa dużej ilości jogurtów naturalnych, które sprawiają, że deser po upieczeniu jest bardzo aksamitny i delikatny. Świetnie komponuje się z jabłkami, które lekko się podpiekają i łączą z cynamonem, tworząc wspaniałą całość pełną smaku.

Najlepiej ciasto wykonać z jogurtem naturalnym, który nie jest zbyt gęsty, w przeciwnym razie całość może mieć za mało lejącą konsystencję. Jeśli chce się postawić na zupełnie fit wersje można skorzystać z jogurtu o niskiej ilości tłuszczu i zamienić cukier na dowolny słodzik. Ciasto robione jest na oleju, dzięki czemu jest miękkie i delikatne. Warto wybierać tłuszcze roślinne, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, który nie jest wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego nie utlenia się podczas pieczenia. Nie sprawdzi się za to olej z pestek winogron.

Ze względu na odpowiednie proporcje z tego przepisu wychodzi bardzo wilgotne ciasto, które zachęca niesamowitą słodyczą. To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom najprostszych, domowych wypieków. Połączenie jabłek z cynamonem sprawia, że całość jest niesamowicie pyszne. Będzie dobre na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania, gdyż ma wielu fanów.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kalorie)
295.79 kcal
491.02 kcal
Białko
6.46 g
10.72 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście jogurtowym z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany
29.74 g
49.36 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
29.22 g
48.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz
16.86 g
27.98 g
Tłuszcze nasycone
2.24 g
3.72 g

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
47.76 µg (mcg)
79.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód
32.52 mg
53.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
139.14 mg
230.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
56.63 mg
94.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
103.11 mg
171.16 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.33 mg
25.44 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.78 mg
2.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta jogurtowego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
300 g
2 kubeczki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
22.70
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób