Ciasto jogurtowe z jabłkami

Opublikowano: 29.07.2021 r., 14:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe z jabłkami oprószone cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z jabłkami
Ciasto jogurtowe z jabłkami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Jest niezwykle delikatne i bardzo słodkie, a przy tym bardzo łatwe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
491 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 2 kubeczki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 3 szklanki (450 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Jabłko 2 szt (360 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i jogurt. Całość ubij na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami jajka i olej. Ubij na gładką masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.

Jabłka obierz i pokrój na plasterki, całość powciskaj w ciasto i posyp cynamonem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami jest wypiekiem niezwykle puszystym i bardzo słodkim. Ten przepis pozwala stworzyć go w niezwykle szybki sposób z kilku składników. To idealny wybór dla miłośników domowych wypieków, zwłaszcza tych bardzo owocowych. Ciasto sprawdzi się świetnie na uroczystości, a także jako prosty placek do kawy. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się jako ciasto na awaryjne sytuacje.

Przepis na ciasto jogurtowe z jabłkami jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. W kilka chwil pozwala stworzyć wypiek jak z najlepszej cukierni z pysznymi słodkimi jabłkami i cynamonem. Do przygotowania ciasta nie potrzeba specjalnych sprzętów czy umiejętności. Choć całość najlepiej ubijać mikserem, można też użyć zwykłej drewnianej szpatułki i masę dokładnie wymieszać.

To ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. To zasługa dużej ilości jogurtów naturalnych, które sprawiają, że deser po upieczeniu jest bardzo aksamitny i delikatny. Świetnie komponuje się z jabłkami, które lekko się podpiekają i łączą z cynamonem, tworząc wspaniałą całość pełną smaku.

Najlepiej ciasto wykonać z jogurtem naturalnym, który nie jest zbyt gęsty, w przeciwnym razie całość może mieć za mało lejącą konsystencję. Jeśli chce się postawić na zupełnie fit wersje można skorzystać z jogurtu o niskiej ilości tłuszczu i zamienić cukier na dowolny słodzik. Ciasto robione jest na oleju, dzięki czemu jest miękkie i delikatne. Warto wybierać tłuszcze roślinne, najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, który nie jest wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego nie utlenia się podczas pieczenia. Nie sprawdzi się za to olej z pestek winogron.

Ze względu na odpowiednie proporcje z tego przepisu wychodzi bardzo wilgotne ciasto, które zachęca niesamowitą słodyczą. To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom najprostszych, domowych wypieków. Połączenie jabłek z cynamonem sprawia, że całość jest niesamowicie pyszne. Będzie dobre na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania, gdyż ma wielu fanów.

Alergeny w cieście jogurtowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
295.79
491.02
Białko (g)
6.46
10.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
29.74
49.36
Węglowodany przyswajalne (g)
29.22
48.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
16.86
27.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
14.62
24.27
Cholesterol (mg)
49.67
82.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
2.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.76
79.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
32.52
53.99
Potas (mg)
139.14
230.97
Wapń (mg)
56.63
94.00
Fosfor (mg)
103.11
171.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.33
25.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
2.95
Cynk (mg)
0.62
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego z jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego z jabłkami

Koszt składników
22.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
300 g
2 kubeczki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
22.70