Przepis na ciasto z mikrofali krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 30 g 3 łyżki
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Cukier trzcinowy 10 g 1 łyżka
- Maliny 20 g 2 łyżki
- Mleko 2% 30 ml 3 łyżki
- Masło 30 g 3 łyżki
Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem.
W rondelku lub mikrofali rozpuść masło.
Wymieszaj wszystkie suche składniki z rozpuszczonym masłem.
Dodawaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Powstałą masę przelej do szklanki o pojemności 250 ml i posyp malinami.
Włóż szklankę do mikrofali na max. 2 minuty.
Często zadawane pytania
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Brownie z fasoli
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Fit brownie z fasoli
-
Wegańskie brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie z fasoli i banana
-
Brownie Thermomix
-
Brownie

(liczba kalorii)
Ciasto z mikrofali - cechy przepisu
Więcej o cieście z mikrofali
Masz ochotę na maksymalnie czekoladowe ciasto, ale nie chcesz przygotowywać całej blachy? Poznaj mój przepis na ciasto z mikrofali, będzie to jednoporcjowe brownie z malinami.
Ciasto z mikrofali to świetne rozwiązanie, gdy tylko jedna osoba w domu ma ochotę na coś słodkiego lub gdy nie masz za dużo czasu na przygotowanie drugiego śniadania na słodko.
Ciasto według mojego przepisu powstaje w 3 minuty w kuchence mikrofalowej, na pewno znajdziesz na nie czas, aby uraczyć swoje kubki smakowe.
Praktycznie każdy rodzaj ciasta możesz przygotować w wersji dla jednej osoby.
Ja postawiłam na maksymalnie czekoladowe brownie z dodatkiem świeżych malin.
Zatem jak zrobić ciasto z mikrofali?
Nic trudnego, wystarczy, że rozpuścisz odrobinę masła w rondelku lub w mikrofali.
Następnie wymieszaj je z mąką, kakao lub czekoladą i cukrem, ja użyłam cukru trzcinowego, ale nie ma najmniejszej różnicy, na który rodzaj cukru się zdecydujesz. Cukier trzcinowy pozyskiwany z trzciny cukrowej, tak samo, jak cukier biały pozyskiwany z buraków cukrowych są identycznie metabolizowane w naszym organizmie. Zamiast tradycyjnego cukru możesz skorzystać z jego substytutów, czyli zamienników, które są zdecydowanie mniej kaloryczne i często bardziej słodkie, a wystarczy użyć ich w niewielkiej ilości.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składnik,i dodając odrobinę mleka tak, aby nasza masa nie miała grudek i przyjęła jednolitą konsystencję.
Tak przygotowaną masę ciasta wlej do kubka lub szklanki, najlepiej o pojemności 200-250 ml, wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nie wyleje się podczas podgrzewania. Dodaj odrobinę malin i włóż brownie do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie ciasto gotowe.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykonasz go dosłownie w kilka minut. Nikt nie powiedział, że aby mieć dobre ciasto musisz spędzić dużo czasu w kuchni, nasze powstanie w 3 minuty.
Mini brownie to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które sprawdzi się jako idealny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser do świeżo mielonej, aromatycznej kawy.
Wartości odżywcze ciasta z mikrofali
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w cieście z mikrofali
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na ciasto z mikrofali
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mikrofali
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z mikrofali
Lista alergenów dla ciasta z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło