Ciasto z mikrofali

Opublikowano: 27.12.2021 r., 13:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z mikrofali
Ciasto z mikrofali
Masz ochotę na czekoladowe ciasto? Nie musisz od razu przygotowywać całej blachy, poznaj przepis na jednoporcjowe brownie i przygotuj je tylko dla siebie.
Przygotowanie 10 min
Mieszanie i łączenie 3 min
410 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 łyżki (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka (10 g)
  • Maliny 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% 3 łyżki (30 ml)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, szklanka

Przepis na ciasto z mikrofali krok po kroku

Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem.

W rondelku lub mikrofali rozpuść masło.

Wymieszaj wszystkie suche składniki z rozpuszczonym masłem.

Dodawaj mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.

Powstałą masę przelej do szklanki o pojemności 250 ml i posyp malinami.

Włóż szklankę do mikrofali na max. 2 minuty.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mikrofali

Masz ochotę na maksymalnie czekoladowe ciasto, ale nie chcesz przygotowywać całej blachy? Poznaj mój przepis na ciasto z mikrofali, będzie to jednoporcjowe brownie z malinami.

Ciasto z mikrofali to świetne rozwiązanie, gdy tylko jedna osoba w domu ma ochotę na coś słodkiego lub gdy nie masz za dużo czasu na przygotowanie drugiego śniadania na słodko.

Ciasto według mojego przepisu powstaje w 3 minuty w kuchence mikrofalowej, na pewno znajdziesz na nie czas, aby uraczyć swoje kubki smakowe.

Praktycznie każdy rodzaj ciasta możesz przygotować w wersji dla jednej osoby.

Ja postawiłam na maksymalnie czekoladowe brownie z dodatkiem świeżych malin.

Zatem jak zrobić ciasto z mikrofali?

Nic trudnego, wystarczy, że rozpuścisz odrobinę masła w rondelku lub w mikrofali.

Następnie wymieszaj je z mąką, kakao lub czekoladą i cukrem, ja użyłam cukru trzcinowego, ale nie ma najmniejszej różnicy, na który rodzaj cukru się zdecydujesz. Cukier trzcinowy pozyskiwany z trzciny cukrowej, tak samo, jak cukier biały pozyskiwany z buraków cukrowych są identycznie metabolizowane w naszym organizmie. Zamiast tradycyjnego cukru możesz skorzystać z jego substytutów, czyli zamienników, które są zdecydowanie mniej kaloryczne i często bardziej słodkie, a wystarczy użyć ich w niewielkiej ilości.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składnik,i dodając odrobinę mleka tak, aby nasza masa nie miała grudek i przyjęła jednolitą konsystencję.

Tak przygotowaną masę ciasta wlej do kubka lub szklanki, najlepiej o pojemności 200-250 ml, wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nie wyleje się podczas podgrzewania. Dodaj odrobinę malin i włóż brownie do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie ciasto gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykonasz go dosłownie w kilka minut. Nikt nie powiedział, że aby mieć dobre ciasto musisz spędzić dużo czasu w kuchni, nasze powstanie w 3 minuty.

Mini brownie to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które sprawdzi się jako idealny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser do świeżo mielonej, aromatycznej kawy.

Alergeny w cieście z mikrofali

Lista alergenów dla ciasta z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Nie musisz przygotowywać całej blachy ciasta, gdy tylko Ty masz na nie ochotę. Przygotuj jedną mini porcję tylko dla siebie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
315.54
410.20
Białko (g)
5.97
7.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
31.78
41.31
Węglowodany przyswajalne (g)
27.93
36.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.85
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
20.69
26.89
Tłuszcze nasycone (g)
14.03
18.25
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
8.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.85
7.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.46
66.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
177.31
230.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.08
5.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
174.00
226.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.32
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Niacyna (mg)
1.82
2.36
Foliany (µg (mcg))
40.38
52.50
Beta karoten (µg (mcg))
39.00
50.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
16.15
21.00
Potas (mg)
222.23
288.90
Wapń (mg)
59.08
76.80
Fosfor (mg)
119.15
154.90
Magnez (mg)
53.98
70.17
Żelazo (mg)
2.51
3.27
Cynk (mg)
0.96
1.24
Miedź (mg)
0.36
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mikrofali 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mikrofali

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Cukier trzcinowy
10 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Maliny
20 g
2 łyżki
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 20 g
Mleko 2%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
28.50