Ciepłe lody

Opublikowano: 10.05.2022 r., 7:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciepłe lody przed przygotowaniem leżą na blacie.
Ciepłe lody
Ciepłe lody to deser przypominający nam dzieciństwo. Ciepłe lody kiedyś kupić można było w każdym sklepie. Najczęściej polane były one czekoladą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Czas ubijania 10 min
120 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (10 szt.)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Wafelki do lodów (20 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na ciepłe lody krok po kroku

W garnku zagotuj wodę.

W misce umieść białka jaj.

Ubij na sztywną pianę i dodaj cukier.

Zmiksuj krótko, aż składniki się połączą.

Miskę z białkami postaw na garnku z gotującą się wodą.

Zmniejsz ogień i ubijaj masę przez około 10 minut.

Powinna ona zgęstnieć dość mocno.

Połowę masy wymieszaj z barwnikiem spożywczym.

Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wafle do lodów.

Rozpuść czekoladę w mikrofali i udekoruj wierzch lodów.

Jak oceniasz przepis na ciepłe lody
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciepłych lodów

Ciepłe lody to bardzo dobry pomysł na pyszny deser domowej roboty dla całej rodziny. Ciepłe lody kojarzą się z dzieciństwem. Dostępne były one w każdym sklepie, lecz od paru lat są dużo mniej popularnym deserem. Radą na to jest przygotowanie ich w domu własnoręcznie. Wbrew pozorom jest to bardzo proste i nie wymaga dużej ilości składników. Przepis na najlepsze ciepłe lody jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, wafelki do lodów, barwnik spożywczy, czekolada mleczna.

Jak zrobić ciepłe lody? W garnku zagotuj wodę. W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę i dodaj cukier. Zmiksuj krótko, aż składniki się połączą. Miskę z białkami postaw na garnku z gotującą się wodą. Zmniejsz ogień i ubijaj masę przez około 10 minut. Powinna ona zgęstnieć dość mocno. Połowę masy wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej wafle do lodów. Rozpuść czekoladę w mikrofali i udekoruj wierzch lodów.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując ciepłe lody to deser dla dzieci i dorosłych. Domowe lody można udekorować także kolorową posypką. Łatwy przepis na tradycyjne i szybkie lody sprawdzi się na wiele okazji. Lody przygotowane w domu można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Proste lody są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w ciepłych lodach

Lista alergenów dla ciepłych lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafelki do lodów
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafelki do lodów
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • wafelki do lodów
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafelki do lodów

Wartości odżywcze ciepłych lodów

na 100g gotowej potrawy

Ciepłe lody to domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny spożywać go osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
200.78
120.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
45.93
27.56
Węglowodany przyswajalne (g)
45.93
27.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
87.59
52.56
Szacunkowy indeks glikemiczny ciepłych lodów 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciepłych lodów

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Wafelki do lodów
20 szt.
0.60
Za 1,0 szt.
Liczba opakowań 20
12.00
Za 20 szt.
Koszt składników
26.50