Przepis na gorąca czekolada krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mleko wlej do garnka i zacznij podgrzewać.

Gdy mleko się zagotuje, wlej śmietankę.

Zmniejsz ogień i dodaj kawałki czekolady.

Gotuj do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Dodaj odrobinę cukru i przelej czekoladę do szklanek.

gorąca czekolada
Gorąca czekolada
Koszt przygotowania dania
9.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Gorąca czekolada - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gorącej czekoladzie

Nie ma nic lepszego na zimę niż pyszny, rozgrzewający napój, świetnie sprawdzi się gorąca czekolada.

Zimowe dni zbliżają się wielkimi krokami, dlatego poznaj mój przepis na gorącą czekoladę i przekonaj się, jak pyszna jest ona w smaku.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie prostych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie śmiało kupisz je w sklepie na niewielkie pieniądze.

Przyda się mleko, słodka śmietanka i czekolada. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić gorącą czekoladę do picia?

W pierwszej kolejności mleko wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje, wlej śmietankę. Zmniejsz ogień i dodaj kawałki czekolady. Gotuj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodaj odrobinę cukru i przelej czekoladę do szklanek. Możesz dodatkowo podawać czekoladę z bitą śmietaną lub piankami, one idealnie wykończą Twój domowy deser.

W moim przepisie użyłam mleko krowie, jeśli jednak chcesz postaw na napój roślinny. Przy wyborze zamiennika mleka zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego warto tutaj wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy po napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Skoro już wiesz, jak przygotować czekoladę, która jest niezwykle rozgrzewająca i wiesz ile cukru użyć koniecznie.

Wartości odżywcze gorącej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
198.06 kcal
495.15 kcal
Białko
5.47 g
13.68 g

Węglowodany w gorącej czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
14.16 g
35.39 g
Węglowodany przyswajalne
13.20 g
32.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
2.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
14.17 g
35.43 g
Tłuszcze nasycone
11.90 g
29.74 g
Tłuszcze nienasycone
2.28 g
5.69 g
Cholesterol
9.67 mg
24.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gorąca czekolada

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
24.51 µg (mcg)
61.27 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
1.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.17 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
6.33 µg (mcg)
15.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gorąca czekolada

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
29.66 mg
74.14 mg
Potas
169.58 mg
423.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
95.28 mg
238.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
100.31 mg
250.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
27.39 mg
68.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.66 mg
1.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gorącej czekolady 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gorącej czekoladzie

Lista alergenów dla gorącej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania gorącej czekolady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietanka kremowa 30%
180 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Czekolada mleczna
70 g
1/2 tabliczki
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.45
Za 70 g
Czekolada gorzka
70 g
1/2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na gorąca czekolada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób