Chałwa
Opublikowano: 31.08.2021 r.
Chałwa to idealna propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Chałwa ma szerokie zastosowanie jako dodatek do ciast i deserów. Koniecznie przygotuj domową chałwę.
Składniki dla 10 porcji:
- Sezam nasiona - 400 g
- Cukier - 40 g
- Miód - 50 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić, gdyż będą gorzkie.
- Zmiel podprażone nasiona w malakserze. Przełóż do miski.
- Dodaj miód i cukier oraz aromat waniliowy. Zagnieć aż postawnie jednolita masa.
- Uformuj ją dowolnie, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Domowa chałwa jest zdrowszą alternatywą dla gotowych wyrobów. Wyroby sklepowe zawierają zazwyczaj bardzo dużo cukru w różnej postaci. Mają też dodatki konserwantów. Jest to produkt wysokokaloryczny, pamiętaj aby ograniczać jego spożycie.