Przepis na chałwa krok po kroku

Składniki
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
duża miska, malakser

Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić, gdyż będą gorzkie.

Zmiel podprażone nasiona w malakserze. Przełóż do miski.

Dodaj miód i cukier oraz aromat waniliowy. Zagnieć aż postawnie jednolita masa.

Uformuj ją dowolnie, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Chałwa podana na drewnianej desce. Całość ozdobiona jest kolorowymi kwiatami.
Chałwa
Koszt przygotowania dania
12.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
265 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Chałwa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chałwie

Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do kawy i herbaty, świetnie sprawdza się także jako dodatek do ciast i deserów. Gotowe wyroby pełne są sztucznych dodatków do żywności dlatego najlepiej przygotować tę domowej roboty. Prosty przepis na chałwę nie wymaga dużo czasu i prawie żadnego doświadczenia kulinarnego od osoby, która go wykonuje. Składniki potrzebne do przygotowania tego słodkiego tureckiego wyrobu to: ziarna sezamu, cukier puder, miód i aromat waniliowy.

Jak zrobić chałwę? Na początek podpraż delikatnie ziarna sezamu, pilnuj żeby się nie spaliły gdyż zrobią się gorzkie i nie będą się nadawały do niczego. Następnie zmiel je w malakserze. Przełóż do dużej miski, dodaj miód, cukier puder i aromat waniliowy. Zagnieć w jednolitą masę. Uformuj w dowolnie wybrany kształt, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 3 godziny.

Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Miód jest od lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Ma działanie bakteriobójcze. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Pamiętaj jednak aby spożywać go najlepiej na zimno, gdyż wysoka temperatura powoduje rozpad cennych substancji w nim zawartych.

Podsumowując pyszna chałwa jest idealna jako przekąska do kawy i herbaty. Najlepsza jest ta przygotowana w domu. Wartości odżywcze chałwy domowej są inne niż chałwy ze sklepu. Chałwa domowa jest w większej ilości zrobiona z sezamu zawiera więc więcej tłuszczu. W chałwie ze sklepu znajdziemy tylko 40-45 % zawartości nasion jest ona mniej tłusta zawiera jednak większe ilości cukru. Szybka w przygotowaniu chałwa jest dobrym źródłem cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowym, które zapobiegają chorobom układu krążenia.

Wartości odżywcze chałwy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
530.20 kcal
265.10 kcal

Węglowodany w chałwie

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
35.64 g
17.82 g
Węglowodany przyswajalne
25.99 g
12.99 g

Witaminy w przepisie na chałwa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Ryboflawina
0.21 mg
0.10 mg

Składniki mineralne w przepisie na chałwa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
9.47 mg
4.73 mg
Potas
387.51 mg
193.76 mg
Wapń
796.61 mg
398.31 mg
Żelazo
11.97 mg
5.98 mg
Cynk
6.35 mg
3.17 mg
Miedź
3.34 mg
1.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chałwy 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chałwie

Lista alergenów dla chałwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania chałwy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sezam nasiona
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na chałwa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób