Dania chałwowe
-
Ciasto chałwowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
80 + 50 min średni 12 442 kcal
-
Tort chałwowy
Tort chałwowy jest dobry na różne rodzinne uroczystości. Sprawdzony przepis gwarantuje najlepszy chałwowy tort, jaki kiedykolwiek jadłeś. Krem do tortu …
25 + 50 min łatwy 10 749 kcal
-
Sernik chałwowy
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik chałwowy na kruchym …
20 + 40 min łatwy 15 316 kcal
Dania chałwowe - przepisy
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Znasz prosty przepis na ciasto z chałwą? Jeśli nie, zobacz jak zrobić ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia. Bardzo …
30 min łatwy 10 408 kcal
-
Domowa chałwa
Domowa chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można jeść ja samą na deser dla dzieci i dorosłych, …
40 min łatwy 10 217 kcal
-
Chałwowiec bez pieczenia
Chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Najczęściej jest zrobiona z nasion sezamu. Natomiast w Rosji wytwarza się …
20 min łatwy 8 468 kcal
-
Sernik z chałwą
Sernik chałwowy to pyszne ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem słodkiej chałwy to prawdziwy rarytas dla fanów …
40 + 60 min łatwy 12 367 kcal
-
Mazurek chałwowy
Prosty przepis na mazurek z chałwą to dobry pomysł na pyszny wypiek na święta Wielkanocne. Z masą chałwową, konfiturą wiśniową …
45 + 35 min łatwy 10 622 kcal
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Herbatniki, dżem porzeczkowy, budyń chałwowy i mleczna czekolada – oto pyszne i proste ciasto. Ciasto chałwowe bez pieczenia to świetny …
30 min łatwy 12 472 kcal
-
Chałwa sezamowa
Pyszna chałwa sezamowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 15 min łatwy 10 253 kcal
-
Lody chałwowe
Cudownie pyszne lody chałwowe z serkiem mascarpone to idealny deser dla sympatyków słodkości o smaku chałwowym. Szybki i bardzo prosty …
15 min łatwy 6 471 kcal
-
Chałwa waniliowa
Chałwa waniliowa to świetna opcja, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Chałwa kojarzy się głównie z pamiątką …
45 + 15 min łatwy 10 332 kcal
-
Mus chałwowy
Bardzo prosty przepis na coś dobrego z chałwy? Spróbuj tego pomysłu na najlepszy mus chałwowy z konfiturą wiśniową. To jest …
15 min łatwy 2
-
Chałwa
Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do …
5 + 10 min średni 10 265 kcal
-
Chałwa słonecznikowa
Chałwa słonecznikowa to wspaniała i pyszna propozycja na domowy wyrób ze słonecznika. Dobra i słodka chałwa to najlepsza i najzdrowsza …
20 min łatwy 10 229 kcal
-
Chałwa ukraińska
Chałwa ukraińska to doskonała propozycja na zdrowy deser. Pyszna chałwa ze słonecznika przygotowana własnoręcznie jest dobrym dodatkiem do deserów i …
20 min łatwy 10 272 kcal
-
Masa chałwowa
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest …
5 min łatwy 1 3018 kcal
-
Krem chałwowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 2 1651 kcal
-
Królewski krem chałwowy
Królewski krem chałwowy to bardzo dobra propozycja na krem do tortu lub ciasta. Sprawdzony przepis na domowy krem jest bardzo …
15 + 10 min łatwy 4 1289 kcal
Dania chałwowe - co to jest?
Chałwa jest popularnym wyrobem cukierniczym, który wyróżnia się kruchą i tłustą konsystencją. Chałwę robi się z karmelu oraz oleistych nasion. Z początku ten słodki produkt popularny był wyłącznie w Iranie, gdzie zresztą powstała chałwa. Później stała się ona rozpoznawalna również na Wschodzie. Mimo dużej zawartości tłuszczu chałwa ma wiele cennych właściwości odżywczych. To zdrowsza dla sklepowych batonów alternatywa, więc warto ją jeść zamiast słodyczy. Pamiętając oczywiście, żeby zjadać chałwę wyłącznie w umiarkowanej ilości, gdyż jest ona bardzo kaloryczna. 100 gram chałwy to bowiem ponad 500 kalorii.
Dania chałwowe – zbiór przepisów na dania na bazie chałwy
Dania chałwowe popularne są na Wschodzie, gdzie chałwa została wymyślona. Coraz częściej słodkie przysmaki z chałwą pojawiają się jednak również w pozostałych częściach świata. Chałwę wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Warto sporadycznie używać jej w kuchni, gdyż wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Jakie są rodzaje chałwy i w jaki sposób produkuje się ten słodycz? Czy chałwa jest zdrowa? Sprawdź przepisy na desery chałwowe i dowiedz się, dlaczego warto jeść potrawy z chałwy.
Przepisy na smaczne dania chałwowe – zobacz, jak poprawnie je zrobić
Jak się robi chałwę? Sprawdź popularne rodzaje chałwy
Chałwa dzieli się na wiele różnych rodzajów, które produkowane są z rozmaitych nasion. Wśród nich wyróżnia się zwłaszcza chałwę słonecznikową, pistacjową, sezamową, arachidową i migdałową. Większość z nich dostępna jest już w Polsce w sklepach z kuchnią świata. Chałwy często pojawiają się również w marketach spożywczych na specjalne okazje i akcje (np. „Tydzień Turecki”). Oczywiście chałwa nie różni się jedynie nasionami, a całym składem. Rosjanie robią ją z orzechów, maku i słonecznika. W Azji Południowej do chałwy dodaje się kaszę manną. W Indiach chałwę najczęściej tworzy marchewka ugotowana w mleku z przyprawami, ale też z semoliny. Warto też pamiętać, że w Polsce najbardziej znanymi rodzajami chałwy jest grecka i turecka. Grecką robi się ze skrobi kukurydzianej, a turecką na bazie pasty z nasion sezamu – ta druga mocno przypomina w smaku tahini. Ponadto chałwy tureckie mają też różne smaki (np. kakaowe, waniliowe i pistacjowe). W jaki sposób robi się chałwę? Oto najważniejsze wskazówki na ten temat.
- Najpierw przygotowywana jest oleista miazga. Uzyskać ją można, dzięki oddzieleniu łupi z nasion, a następnie ich uprażeniu. Później trzeba jeszcze ochłodzić je do 50 st. C i zmielić, aby uzyskać czystą miazgę oleistą.
- Do powstałej masy dodaje się kolejną, karmelową masę. Na tym etapie dodać też można smaczne dodatki zapachowe, aby chałwa była jeszcze bardziej atrakcyjna.
- Całość miesza się ręcznie, aby powstała jednolita, sprężysta i pulchna struktura. Powierzchnia chałwy powinna być także delikatnie błyszcząca. Na końcu pozostaje uformować z chałwy odpowiedniej wielkości bloczek i spakować ją.
Jakie wartości odżywcze mają słodkie dania z chałwą? Czy sos chałwowy jest zdrowy?
Chałwa ma w składzie sezam, dzięki czemu uznawana jest za niezwykle wartościową. Jest to potrawa oczywiście bardzo kaloryczna, ponieważ zawiera ponad 500 kalorii w zaledwie 100 gramach produktu. Chałwa jest także wysokotłuszczowa – ma kwasy zarówno jedno, jak i wielonienasycone. Z tego też względu nie poleca się jedzenia chałwy zbyt często. Jeśli już, powinno się to robić wyłącznie sporadycznie. Mimo wszystko sos chałwowy czy placki chałwowe oczywiście mając na myśli naturalnie wyrobiony produkt, mają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy B i E, a także magnez i żelazo.
Jak chałwa może zadziałać na organizm? Otóż dzięki zawartości cennych dla zdrowia witamin i wartości odżywczych może ona bardzo korzystnie wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także odpornościowego i układu krążenia. Jedzenie chałwy może również poprawić wydajność płuc czy załagodzić silne bóle głowy. Co jednak w przypadku, gdy chałwa nie będzie zrobiona z sezamu? Wówczas i tak będzie bogata w cenne witaminy, np. B1 (słonecznikowa), B6 (pistacjowa) czy B2 (arachidowa). Obojętnie na jaką chałwę się nie zdecydujesz, zawsze będzie ona miała jakieś wartości odżywcze. A kto nie może jeść chałwy? Osoby otyłe, cukrzycy, alergicy i wszyscy, którzy zmagają się z poważniejszymi chorobami układu pokarmowego oraz trawiennego.
Jak wybrać i wykorzystać chałwę? Dania chałwowe, które warto znać
W jaki sposób wybrać chałwę? Jak ją przechowywać w domu?
Wybór chałwy na rynku jest niemal nieskończony. Zdecydować można się zarówno na tradycyjną wersję chałwy, jak i różne rodzaje smaku czy chałwę z wieloma zróżnicowanymi dodatkami. W chałwach mogą być też np. bakalie albo kawałki czekolady. Chałwę najczęściej sprzedaje się na wagę albo w opakowaniach. Czym kierować się przy jej wyborze? Najlepiej składem na opakowaniu i jak najmniejszą zawartością ulepszaczy, barwików czy aromatów. Warto pamiętać również o tym, że dobra chałwa powinna mieć jak najwięcej sezamu – im więcej sezamu będzie w chałwie, tym lepsza jest chałwa, a więc lepsze są jej właściwości zdrowotne.
Chałwę powinno się przechowywać w lodówce, najlepiej zamkniętą w szklanym pojemniku. Nie powinna ona jednak leżeć w lodówce dłużej niż miesiąc, ponieważ może się zepsuć i stracić właściwości odżywcze. Do czego używać chałwy poza jej bezpośrednim spożyciem? Otóż możesz zrobić z niej sos chałwowy, krem na placki, sernik albo ciastka. Do zrobienia domowej chałwy potrzebować będziesz jedynie tahini (pasty z prażonego sezamu), oleju rzepakowego i dobrej jakości miodu. Jeśli chcesz jednak zrobić chałwę o wybranym smaku, powinieneś dodać do niej dany składnik, w zależności od tego, jaką chałwę chcesz otrzymać. Zastosować można m.in. kakao, migdały, wanilię albo pistacje.
Pamiętaj, że…
W trakcie wytwarzania chałwy czasem korzysta się z ekstraktu z mydlnicy lekarskiej, która ułatwia spulchnienie karmelowej masy. Co ciekawe, po grecku i po arabsku wyraz chałwa oznacza w tłumaczeniu na język polski… cukierek.