Dania chałwowe

dania chałwowe

Chałwa jest popularnym wyrobem cukierniczym, który wyróżnia się kruchą i tłustą konsystencją. Chałwę robi się z karmelu oraz oleistych nasion. Z początku ten słodki produkt popularny był wyłącznie w Iranie, gdzie zresztą powstała chałwa. Później stała się ona rozpoznawalna również na Wschodzie. Mimo dużej zawartości tłuszczu chałwa ma wiele cennych właściwości odżywczych. To zdrowsza dla sklepowych batonów alternatywa, więc warto ją jeść zamiast słodyczy. Pamiętając oczywiście, żeby zjadać chałwę wyłącznie w umiarkowanej ilości, gdyż jest ona bardzo kaloryczna. 100 gram chałwy to bowiem ponad 500 kalorii.

Dania chałwowe - polecane przepisy

Dania chałwowe - pozostałe przepisy

Dania chałwowe – zbiór przepisów na dania na bazie chałwy

Dania chałwowe popularne są na Wschodzie, gdzie chałwa została wymyślona. Coraz częściej słodkie przysmaki z chałwą pojawiają się jednak również w pozostałych częściach świata. Chałwę wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Warto sporadycznie używać jej w kuchni, gdyż wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Jakie są rodzaje chałwy i w jaki sposób produkuje się ten słodycz? Czy chałwa jest zdrowa? Sprawdź przepisy na desery chałwowe i dowiedz się, dlaczego warto jeść potrawy z chałwy.

Przepisy na smaczne dania chałwowe – zobacz, jak poprawnie je zrobić

Jak się robi chałwę? Sprawdź popularne rodzaje chałwy

Chałwa dzieli się na wiele różnych rodzajów, które produkowane są z rozmaitych nasion. Wśród nich wyróżnia się zwłaszcza chałwę słonecznikową, pistacjową, sezamową, arachidową i migdałową. Większość z nich dostępna jest już w Polsce w sklepach z kuchnią świata. Chałwy często pojawiają się również w marketach spożywczych na specjalne okazje i akcje (np. „Tydzień Turecki”). Oczywiście chałwa nie różni się jedynie nasionami, a całym składem. Rosjanie robią ją z orzechów, maku i słonecznika. W Azji Południowej do chałwy dodaje się kaszę manną. W Indiach chałwę najczęściej tworzy marchewka ugotowana w mleku z przyprawami, ale też z semoliny. Warto też pamiętać, że w Polsce najbardziej znanymi rodzajami chałwy jest grecka i turecka. Grecką robi się ze skrobi kukurydzianej, a turecką na bazie pasty z nasion sezamu – ta druga mocno przypomina w smaku tahini. Ponadto chałwy tureckie mają też różne smaki (np. kakaowe, waniliowe i pistacjowe). W jaki sposób robi się chałwę? Oto najważniejsze wskazówki na ten temat.

  1. Najpierw przygotowywana jest oleista miazga. Uzyskać ją można, dzięki oddzieleniu łupi z nasion, a następnie ich uprażeniu. Później trzeba jeszcze ochłodzić je do 50 st. C i zmielić, aby uzyskać czystą miazgę oleistą.
  2. Do powstałej masy dodaje się kolejną, karmelową masę. Na tym etapie dodać też można smaczne dodatki zapachowe, aby chałwa była jeszcze bardziej atrakcyjna.
  3. Całość miesza się ręcznie, aby powstała jednolita, sprężysta i pulchna struktura. Powierzchnia chałwy powinna być także delikatnie błyszcząca. Na końcu pozostaje uformować z chałwy odpowiedniej wielkości bloczek i spakować ją.

Jakie wartości odżywcze mają słodkie dania z chałwą? Czy sos chałwowy jest zdrowy?

Chałwa ma w składzie sezam, dzięki czemu uznawana jest za niezwykle wartościową. Jest to potrawa oczywiście bardzo kaloryczna, ponieważ zawiera ponad 500 kalorii w zaledwie 100 gramach produktu. Chałwa jest także wysokotłuszczowa – ma kwasy zarówno jedno, jak i wielonienasycone. Z tego też względu nie poleca się jedzenia chałwy zbyt często. Jeśli już, powinno się to robić wyłącznie sporadycznie. Mimo wszystko sos chałwowy czy placki chałwowe oczywiście mając na myśli naturalnie wyrobiony produkt, mają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy B i E, a także magnez i żelazo.

Jak chałwa może zadziałać na organizm? Otóż dzięki zawartości cennych dla zdrowia witamin i wartości odżywczych może ona bardzo korzystnie wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także odpornościowego i układu krążenia. Jedzenie chałwy może również poprawić wydajność płuc czy załagodzić silne bóle głowy. Co jednak w przypadku, gdy chałwa nie będzie zrobiona z sezamu? Wówczas i tak będzie bogata w cenne witaminy, np. B1 (słonecznikowa), B6 (pistacjowa) czy B2 (arachidowa). Obojętnie na jaką chałwę się nie zdecydujesz, zawsze będzie ona miała jakieś wartości odżywcze. A kto nie może jeść chałwy? Osoby otyłe, cukrzycy, alergicy i wszyscy, którzy zmagają się z poważniejszymi chorobami układu pokarmowego oraz trawiennego.

Jak wybrać i wykorzystać chałwę? Dania chałwowe, które warto znać

W jaki sposób wybrać chałwę? Jak ją przechowywać w domu?

Wybór chałwy na rynku jest niemal nieskończony. Zdecydować można się zarówno na tradycyjną wersję chałwy, jak i różne rodzaje smaku czy chałwę z wieloma zróżnicowanymi dodatkami. W chałwach mogą być też np. bakalie albo kawałki czekolady. Chałwę najczęściej sprzedaje się na wagę albo w opakowaniach. Czym kierować się przy jej wyborze? Najlepiej składem na opakowaniu i jak najmniejszą zawartością ulepszaczy, barwików czy aromatów. Warto pamiętać również o tym, że dobra chałwa powinna mieć jak najwięcej sezamu – im więcej sezamu będzie w chałwie, tym lepsza jest chałwa, a więc lepsze są jej właściwości zdrowotne.

Chałwę powinno się przechowywać w lodówce, najlepiej zamkniętą w szklanym pojemniku. Nie powinna ona jednak leżeć w lodówce dłużej niż miesiąc, ponieważ może się zepsuć i stracić właściwości odżywcze. Do czego używać chałwy poza jej bezpośrednim spożyciem? Otóż możesz zrobić z niej sos chałwowy, krem na placki, sernik albo ciastka. Do zrobienia domowej chałwy potrzebować będziesz jedynie tahini (pasty z prażonego sezamu), oleju rzepakowego i dobrej jakości miodu. Jeśli chcesz jednak zrobić chałwę o wybranym smaku, powinieneś dodać do niej dany składnik, w zależności od tego, jaką chałwę chcesz otrzymać. Zastosować można m.in. kakao, migdały, wanilię albo pistacje.

Pamiętaj, że…

W trakcie wytwarzania chałwy czasem korzysta się z ekstraktu z mydlnicy lekarskiej, która ułatwia spulchnienie karmelowej masy. Co ciekawe, po grecku i po arabsku wyraz chałwa oznacza w tłumaczeniu na język polski… cukierek.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto