Kuchnia turecka - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki
Słysząc takie nazwy dań, jak kebab, falafel, hummus czy baklava, od razu kojarzy nam się kuchnia turecka i turecki jedzenie uliczne. Te znane potrawy stanowią tylko przykłady bogactwa różnorodnych przepisów tureckiej kuchni. Kuchnia turecka wydaje się egzotyczna, lecz mało kto wie, że zarówno kuchnia polska jak i kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska, czerpały przepisy kulinarne z Turcji. Poznaj nazwy najciekawszych dań kuchni tureckiej i sprawdzone przepisy.
Kuchnia turecka - charakterystyka i tradycje kulinarne
Czym się charakteryzuje tradycyjne, narodowe jedzenie kuchni tureckiej
Tureckie tradycje kulinarne sięgają czasów kiedy Turcy byli ludem koczowniczym i żywili się głównie mięsem i mlekiem. Stąd też w kuchni tureckiej przeważają dania mięsne. Dużą rolę odgrywają też aspekty religijne, gdyż Islam zabrania spożywanie mięsa wieprzowego. Dlatego też dania mięsne sporządzane są z wołowiny lub baraniny, jak również kurczaka lub ryb. Najbardziej popularną metodą obróbki termicznej mięsa jest grillowanie lub pieczenie na ruszcie.
Turcja słynie z uprawy bakłażanów i wielu odmian oliwek, które są ważnym elementem diety. Jednak przepisy kuchni tureckiej zawierają również bogactwo innych warzyw. Spośród przypraw najbardziej popularne są: chili, papryka, mięta i cynamon. W kuchni tureckiej popularne są przetwory mleczne, a szczególnie jogurt, który stanowi bazę do wielu sosów. Jada się również zupy, do których nieodzownym elementem jest chleb. Jedzenie tureckie jest dość proste, przygotowane przy użyciu świeżych, lokalnych produktów.
Co ciekawe, mimo bliskości Morza Śródziemnego, kuchnia turecka jest czymś pomiędzy kuchnią śródziemnomorską a kontynentalną. Uważa się, że jest najbardziej zbliżona do kuchni indyjskiej. Kuchnię turecką warto poznać, gdyż, z racji kontaktów historycznych zarówno kuchnia polska jak i kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska i ukraińska czerpały wpływy z kuchni tureckiej.
Turcja - obyczaje kulinarne
Turcji lubią celebrować jedzenie, zaś podczas posiłków nie można się spieszyć. Wynika to z obyczajowości i religii. Turcy jadają pożywne śniadanie, które składa się z chleba, oliwek i różnych warzyw. Tradycyjnym daniem na śniadanie jest zupa z soczewicy, podawana z dużą ilością chleba.
Charakterystyczną cechą tureckiej tradycji kulinarnej jest duża ilość i różnorodność przystawek. Przystawki, tzw. meze, jada się na śniadanie, na obiad i podczas wszystkich posiłków. Przystawki występują w wersji na ciepło lub na zimno. Mogą to być bardzo proste, małe przekąski, jak i duże i sycące dania. Niejednokrotnie same przystawki zastępują obiad. Przystawkami mogą być sery, smażone lub faszerowane warzywa, różnego rodzaju pasty, czy też faszerowane liście winogron. Zgodnie ze zwyczajem przystawki jada się zawsze palcami.
W Turcji obiad i kolacja wyglądają podobnie i podaje się wtedy dania na ciepło. Typowym posiłkiem są zupy, na przykład zupa z soczewicy. Typowym daniem obiadowym jest pilaw, czyli różnego rodzaju dania z ryżem. Tureckie tradycje kulinarne są bardzo zrównoważone, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka. Jeśli obiad nie zawiera dań mięsnych, podaje się dania z roślin strączkowych.
Tradycyjne tureckie pieczywo i napoje
W kuchni tureckiej dużą rolę odgrywa chleb, który podaje się do wielu dań. Wielu Polaków jeszcze pamięta takie nazwy jak żulik czy chlebek turecki. Ten pyszny, słodki chlebek, dostępny w Polsce w XX wieku i bardzo popularny, wypiekany był w piekarni tureckiej w Łodzi. Jednak nie jest to typowe pieczywo tureckie.
Turcja słynie z chlebka emek o kwaskowym smaku, w kształcie podłużnym. Stanowi on typowe tureckie pieczywo, które jada się na śniadanie i do posiłków. W Turcji piekarnie oferują różne rodzaje chleba, zarówno tradycyjne wypieki jak i nowoczesne pieczywo tostowe. Natomiast chlebki pide to rodzaj tureckie pizzy w kształcie łódeczki. Pide może mieć różne nadzienie, lecz w odróżnieniu do włoskiej pizzy, nie podaje się go z sosem pomidorowym. Prócz tego w Turcji popularny jest lavas, czyli placki ormiańskiego pochodzenia, w które zawija się mięso.
Narodowym napojem Turcji jest herbata, która musi być gorąca, mocna i słodka, podawana w szklankach o charakterystycznym kształcie. Pije się również słodką kawę. Do posiłków podaje się ayran, czyli napój z rozcieńczonego i posolonego jogurtu. Tureckim narodowym napojem alkoholowym jest raki, czyli wódka o smaku anyżowym, robiona z winogron, rodzynek i fig.
Najciekawsze potrawy kuchni tureckiej
Tradycyjne tureckie dania mięsne
Najbardziej znana mięsna potrawa turecka to oczywiście kebab, uważany za narodowe danie Turcji. Na świecie popularny jest doner kebab, czyli mięso piekące się na pionowym rożnie. Natomiast w Turcji kebab oznacza różne rodzaje mięsa przyrządzone w różny sposób. Kebab, czyli słynna turecka potrawa mięsna, może przyjmować różne formy, jak:
- sis, czyli rodzaj szaszłyku,
- adana, czyli mięso siekane,
- bursa, czyli mięso z rusztu z sosem pomidorowym i jogurtem.
Kebab, to nie jedyna potrawa mięsna, jaką oferuje Turcja. Mięsne pulpeciki kofte podawane są z chlebem, ryżem lub ziemniakami jako danie na obiad.
Tureckie dania na słodko, desery, słodkości i ciasta
Turcy uwielbiają słodkości. Jeśli chodzi o słodkości, kuchnia turecka czerpie z tradycji arabskich, gdzie desery są bardzo słodkie. Jako desery jada się owoce świeże i kandyzowane. Najpopularniejszym ciastem jest baklawa, czyli ciasto przekładane orzechami, migdałami i miodem.
Turcja jest ojczyzną dobrze znanej chałwy, która robiona jest na różne sposoby. Klasycznym przysmakiem Turcji jest lokma, czyli małe pączuszki. Mimo podobnej nazwy, lokum to zupełnie coś innego. W Polsce ten przysmak znany jest pod nazwą rachatłukum i jest to rodzaj twardej galaretki z cukru i skrobi pszennej lub mąki kukurydzianej. Lokum produkuje się w różnych kształtach i wersjach smakowych
Sprawdzone przepisy na proste tureckie potrawy
Jakie narodowe potrawy tureckie można zrobić samemu
Co ciekawe, tradycyjną turecką baklawę można zrobić samemu w domu. Klasyczną baklawę robi się z ciasta filo, lecz można go zastąpić ciastem francuskim. Tortownice wykładamy w kilku warstwach ciasto francuskie oraz posiekane orzechy, migdały, pistacje oraz cukier i cynamon. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto polewamy sosem z miodu i soku z cytryny.
Kuchnia turecka, podobnie jak kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska, obfituje w sprawdzone przepisy na zupy. Najpopularniejsza jest zupa z soczewicy, którą łatwo jest zrobić samemu. Podsmażamy cebulę, ziemniaki, marchewkę, czosnek. Wrzucamy soczewicę, koncentrat pomidorowy i zalewamy wywarem mięsnym lub bulionem. Po ugotowaniu blendujemy na zupę krem i podajemy z grzankami.