Wyróżnione przepisy kuchni tureckiej
-
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Baklawa
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska …
25 + 90 min łatwy 10 358 kcal -
Kawa po turecku
Kawa po turecku to jeden z tych napojów, który niezwykle często gości na stołach. Obecnie jego popularność nieco spadła, przyćmiona …
15 + 15 min łatwy 1 781 kcal -
Ayran
Ayran to tradycyjny napój podawany w Turcji. Największą zaletą tego napoju jest szybkie gaszenie pragnienia podczas dużych upałów. Ayran jest …
5 min łatwy 2 165 kcal -
Chałwa
Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do …
5 + 10 min średni 10 265 kcal
Pozostałe przepisy z Turcji
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Rachatłukum
Rachatłukum to bardzo słodkie słodycze tradycyjne dla wielu kuchni bałkańskich oraz bliskowschodnich. Najczęściej kojarzone są jako tureckie galaretki z cukrem …
30 min łatwy 0 -
Pide
Pide to tradycyjne danie pochodzące z Turcji. Kształtem przypomina nieco gruzińskie chaczapuri. Pide to doskonały pomysł na obiad dla całej …
20 + 40 min łatwy 5 -
Manti
Pięknie prezentujące się i niesamowicie smaczne tureckie pierogi zwane manti – poznaj przepis na smaczne danie kuchni tureckiej i zrób …
60 min średni 6 532 kcal -
Kadayif
Tureckie ciasto kadayif to bardzo proste do zrobienia ciasto filo w formie cieniutkich niteczek. Znane także jako „anielskie włosy”. Jest …
20 min łatwy 12 -
Kasza bulgur po turecku
Kasza bulgur po turecku to prosty przepis na dodatek idealny na obiad. Połączenie kaszy i warzyw na ostro na pewno …
10 + 30 min łatwy 4
-
Kurczak po turecku
Kurczak po turecku to pyszny pomysł na obiad. To aromatyczne danie z warzywami na pewno przypadnie Ci do gustu. Aby …
15 + 30 min łatwy 4 367 kcal -
Hummus z oliwkami
Hummus z oliwkami to doskonała propozycja na pyszną pastę do chleba i nie tylko. Pasta z ciecierzycy i oliwek do …
15 + 30 min łatwy 6 -
Krem chałwowy do tortu
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci …
15 min łatwy 2 1651 kcal -
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal
-
Cacik
Cacik to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Podaje się je jako przystawkę. Przygotowany na bazie ogórka zielonego i jogurtu naturalnego chłodnik …
15 min łatwy 2 -
Icli kofte
Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się …
20 + 50 min łatwy 6 -
Mercimek çorbası
Mercimek Çorbası to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przygotowuje się je na bazie soczewicy i innych warzyw. Przepis na mercimek çorbası …
15 + 30 min łatwy 8 328 kcal -
Jajko po turecku
Jajko po turecku to przepis idealny dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i oryginalne dania, to właśnie takie jest. Będzie świetną …
20 + 10 min łatwy 1 454 kcal -
Ryż po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji …
20 + 25 min łatwy 4 -
Kyufte
Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo …
15 + 20 min łatwy 6
-
Burek z serem
Burek z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z ciasta filo. Burek to bałkański przysmak podawany na słodko …
15 + 30 min łatwy 10 -
Burek z mięsem
Burek z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Danie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Burek przygotowuje się na bazie ciasta …
15 + 40 min łatwy 10 -
Burek ze szpinakiem
Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek to zapiekane ciasto filo z farszem. Farsze do burka …
10 + 40 min łatwy 5 -
Burek
Burek to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek można przygotować z ciasta filo lub z ciasta francuskiego, choć jest …
15 + 30 min średni 10
-
Zupa z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy to idealny pomysł na sycącą, pyszną i rozgrzewającą zupę. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego na …
10 + 40 min łatwy 5 228 kcal -
Chlebek z patelni
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących …
80 + 30 min łatwy 4 -
Pilaf
Pilaf to danie na bazie ryżu, które zaskakuje swoim prostym smakiem. Popularna jest zwłaszcza w kuchni wschodu. Można spotkać jej …
15 + 70 min łatwy 4 318 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Hummus
Hummus to dip, sos, czy pasta przygotowana z ciecierzycy, z tahini, oleju lub oliwy, soku cytryny i przypraw. Składniki są …
780 + 30 min łatwy 12 75 kcal -
Turecka sałatka z białej fasoli
Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych …
20 min łatwy 6 260 kcal
-
Zapiekanka gyros z ryżem
Warstwowa zapiekanka gyros z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. …
20 + 30 min łatwy 7 360 kcal -
Pierogi kebabowe
Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Pierożki kebabowe to również świetny pomysł na …
40 + 20 min łatwy 9 375 kcal -
Lahmacun
Lahmacun to pizza turecka z farszem mięsno warzywnym. Przepis na lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, która sprawdzi się jako danie …
30 + 20 min łatwy 2 761 kcal -
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Nie masz pod ręką tahini? Nic nie szkodzi. Bez tahini również uda się zrobić dobry hummus z suszonymi pomidorami i …
5 min łatwy 8 94 kcal
Kuchnia turecka - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki
Słysząc takie nazwy dań, jak kebab, falafel, hummus czy baklava, od razu kojarzy nam się kuchnia turecka i turecki jedzenie uliczne. Te znane potrawy stanowią tylko przykłady bogactwa różnorodnych przepisów tureckiej kuchni. Kuchnia turecka wydaje się egzotyczna, lecz mało kto wie, że zarówno kuchnia polska jak i kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska, czerpały przepisy kulinarne z Turcji. Poznaj nazwy najciekawszych dań kuchni tureckiej i sprawdzone przepisy.
Kuchnia turecka - charakterystyka i tradycje kulinarne
Czym się charakteryzuje tradycyjne, narodowe jedzenie kuchni tureckiej
Tureckie tradycje kulinarne sięgają czasów kiedy Turcy byli ludem koczowniczym i żywili się głównie mięsem i mlekiem. Stąd też w kuchni tureckiej przeważają dania mięsne. Dużą rolę odgrywają też aspekty religijne, gdyż Islam zabrania spożywanie mięsa wieprzowego. Dlatego też dania mięsne sporządzane są z wołowiny lub baraniny, jak również kurczaka lub ryb. Najbardziej popularną metodą obróbki termicznej mięsa jest grillowanie lub pieczenie na ruszcie.
Turcja słynie z uprawy bakłażanów i wielu odmian oliwek, które są ważnym elementem diety. Jednak przepisy kuchni tureckiej zawierają również bogactwo innych warzyw. Spośród przypraw najbardziej popularne są: chili, papryka, mięta i cynamon. W kuchni tureckiej popularne są przetwory mleczne, a szczególnie jogurt, który stanowi bazę do wielu sosów. Jada się również zupy, do których nieodzownym elementem jest chleb. Jedzenie tureckie jest dość proste, przygotowane przy użyciu świeżych, lokalnych produktów.
Co ciekawe, mimo bliskości Morza Śródziemnego, kuchnia turecka jest czymś pomiędzy kuchnią śródziemnomorską a kontynentalną. Uważa się, że jest najbardziej zbliżona do kuchni indyjskiej. Kuchnię turecką warto poznać, gdyż, z racji kontaktów historycznych zarówno kuchnia polska jak i kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska i ukraińska czerpały wpływy z kuchni tureckiej.
Turcja - obyczaje kulinarne
Turcji lubią celebrować jedzenie, zaś podczas posiłków nie można się spieszyć. Wynika to z obyczajowości i religii. Turcy jadają pożywne śniadanie, które składa się z chleba, oliwek i różnych warzyw. Tradycyjnym daniem na śniadanie jest zupa z soczewicy, podawana z dużą ilością chleba.
Charakterystyczną cechą tureckiej tradycji kulinarnej jest duża ilość i różnorodność przystawek. Przystawki, tzw. meze, jada się na śniadanie, na obiad i podczas wszystkich posiłków. Przystawki występują w wersji na ciepło lub na zimno. Mogą to być bardzo proste, małe przekąski, jak i duże i sycące dania. Niejednokrotnie same przystawki zastępują obiad. Przystawkami mogą być sery, smażone lub faszerowane warzywa, różnego rodzaju pasty, czy też faszerowane liście winogron. Zgodnie ze zwyczajem przystawki jada się zawsze palcami.
W Turcji obiad i kolacja wyglądają podobnie i podaje się wtedy dania na ciepło. Typowym posiłkiem są zupy, na przykład zupa z soczewicy. Typowym daniem obiadowym jest pilaw, czyli różnego rodzaju dania z ryżem. Tureckie tradycje kulinarne są bardzo zrównoważone, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka. Jeśli obiad nie zawiera dań mięsnych, podaje się dania z roślin strączkowych.
Tradycyjne tureckie pieczywo i napoje
W kuchni tureckiej dużą rolę odgrywa chleb, który podaje się do wielu dań. Wielu Polaków jeszcze pamięta takie nazwy jak żulik czy chlebek turecki. Ten pyszny, słodki chlebek, dostępny w Polsce w XX wieku i bardzo popularny, wypiekany był w piekarni tureckiej w Łodzi. Jednak nie jest to typowe pieczywo tureckie.
Turcja słynie z chlebka emek o kwaskowym smaku, w kształcie podłużnym. Stanowi on typowe tureckie pieczywo, które jada się na śniadanie i do posiłków. W Turcji piekarnie oferują różne rodzaje chleba, zarówno tradycyjne wypieki jak i nowoczesne pieczywo tostowe. Natomiast chlebki pide to rodzaj tureckie pizzy w kształcie łódeczki. Pide może mieć różne nadzienie, lecz w odróżnieniu do włoskiej pizzy, nie podaje się go z sosem pomidorowym. Prócz tego w Turcji popularny jest lavas, czyli placki ormiańskiego pochodzenia, w które zawija się mięso.
Narodowym napojem Turcji jest herbata, która musi być gorąca, mocna i słodka, podawana w szklankach o charakterystycznym kształcie. Pije się również słodką kawę. Do posiłków podaje się ayran, czyli napój z rozcieńczonego i posolonego jogurtu. Tureckim narodowym napojem alkoholowym jest raki, czyli wódka o smaku anyżowym, robiona z winogron, rodzynek i fig.
Najciekawsze potrawy kuchni tureckiej
Tradycyjne tureckie dania mięsne
Najbardziej znana mięsna potrawa turecka to oczywiście kebab, uważany za narodowe danie Turcji. Na świecie popularny jest doner kebab, czyli mięso piekące się na pionowym rożnie. Natomiast w Turcji kebab oznacza różne rodzaje mięsa przyrządzone w różny sposób. Kebab, czyli słynna turecka potrawa mięsna, może przyjmować różne formy, jak:
- sis, czyli rodzaj szaszłyku,
- adana, czyli mięso siekane,
- bursa, czyli mięso z rusztu z sosem pomidorowym i jogurtem.
Kebab, to nie jedyna potrawa mięsna, jaką oferuje Turcja. Mięsne pulpeciki kofte podawane są z chlebem, ryżem lub ziemniakami jako danie na obiad.
Tureckie dania na słodko, desery, słodkości i ciasta
Turcy uwielbiają słodkości. Jeśli chodzi o słodkości, kuchnia turecka czerpie z tradycji arabskich, gdzie desery są bardzo słodkie. Jako desery jada się owoce świeże i kandyzowane. Najpopularniejszym ciastem jest baklawa, czyli ciasto przekładane orzechami, migdałami i miodem.
Turcja jest ojczyzną dobrze znanej chałwy, która robiona jest na różne sposoby. Klasycznym przysmakiem Turcji jest lokma, czyli małe pączuszki. Mimo podobnej nazwy, lokum to zupełnie coś innego. W Polsce ten przysmak znany jest pod nazwą rachatłukum i jest to rodzaj twardej galaretki z cukru i skrobi pszennej lub mąki kukurydzianej. Lokum produkuje się w różnych kształtach i wersjach smakowych
Sprawdzone przepisy na proste tureckie potrawy
Jakie narodowe potrawy tureckie można zrobić samemu
Co ciekawe, tradycyjną turecką baklawę można zrobić samemu w domu. Klasyczną baklawę robi się z ciasta filo, lecz można go zastąpić ciastem francuskim. Tortownice wykładamy w kilku warstwach ciasto francuskie oraz posiekane orzechy, migdały, pistacje oraz cukier i cynamon. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasto polewamy sosem z miodu i soku z cytryny.
Kuchnia turecka, podobnie jak kuchnia litewska, czy też kuchnia białoruska, obfituje w sprawdzone przepisy na zupy. Najpopularniejsza jest zupa z soczewicy, którą łatwo jest zrobić samemu. Podsmażamy cebulę, ziemniaki, marchewkę, czosnek. Wrzucamy soczewicę, koncentrat pomidorowy i zalewamy wywarem mięsnym lub bulionem. Po ugotowaniu blendujemy na zupę krem i podajemy z grzankami.