Jak zrobić chałwę?

Chałwa to pyszny specjał, który powstaje głównie na bazie sezamu. Choć można bez problemu kupić w każdym większym sklepie, to jednak najlepsza jest ta domowa. A więc jak zrobić chałwę samemu?

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- sezam (225 g),

- miód (100 g),

- orzechy włoskie (30 g).

2. Sezam podpraż na suchej patelni i wrzuć do miski. Przestudź.

3. Sezam i orzechy zmiel na proszek.

4. Do sezamu dodaj miód i dobrze wymieszaj.

5. Masę uformuj w wałek i owiń folią spożywczą.

6. Chałwę włóż do lodówki na całą noc.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić chałwę?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić chałwę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Chałwa to pyszny specjał, który powstaje głównie na bazie sezamu. Choć można bez problemu kupić w każdym większym sklepie, to jednak najlepsza jest ta domowa. A więc jak zrobić chałwę samemu? Oto sprawdzony i prosty przepis:

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:

- sezam (225 g),

- miód (100 g),

- orzechy włoskie (30 g).

2. Sezam podpraż na suchej patelni i wrzuć do miski. Przestudź.

3. Sezam i orzechy zmiel na proszek.

4. Do sezamu dodaj miód i dobrze wymieszaj.

5. Masę uformuj w wałek i owiń folią spożywczą.

6. Chałwę włóż do lodówki na całą noc.

Przepis na domową chałwę to najlepszy wybór dla osób, które chcą odtworzyć ten smaczny deser, jednak z mniejszym dodatkiem cukru. To również dobry wybór dla osób z celiakią, dzięki samodzielnemu przygotowaniu, można mieć pewność, że chałwa jest wolna od glutenu. Można przygotować ją z pasty sezamowej dostępnej w sklepie lub zmielić je samodzielnie w domu. Przyda się do tego dobry młynek do kawy lub blender. Ten przepis udowadnia, że można zrobić prawdziwą, tradycyjną chałwę zupełnie samodzielnie.

Czym jest chałwa? Chałwa to słodka przekąska zrobiona z miazgi nasion oleistych. W Polsce najbardziej znana jest chałwa sezamowa. Może być jednak zrobiona z innych nasion. Najczęściej spotykamy chałwy greckie lub tureckie. Chałwa to słodycz, która może być zdrową przekąską, o czym jeszcze dokładnie napiszemy. Ten deser sprzedawany jest w formie batonika lub w większych kawałkach. Ale ten smakołyk nie kończy się tylko na ziarnach sezamu i słonecznika. Można dodać do niej zapachu waniliowego, rozmaitych bakalii czy kakao. Tylko tyle i aż tyle, żeby powstał bardzo smaczny i lubiany deser.

Można spotkać różne rodzaje tego przysmaku, na ryku zwykle znajduje się:

- chałwa turecka,

- chałwa indyjska,

- chałwa grecka,

- chałwa ukraińska,

- chałwa rosyjska.

Wszystkie te przysmaki nieco różnią się od siebie, głównie użytymi składnikami. Przykładowo, w Rosji i na Ukrainie do jej produkcji używa się nasion maku, słonecznika lub orzechów, a do masy dodaje się np. bakalie czy olejki eteryczne. Natomiast w Indiach można spotkać się ze smakołykiem na bazie gotowanej w mleku marchewki wzbogaconej różnymi przyprawami.

Czy chałwa jest zdrowym słodyczem? Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że nie za bardzo. Chałwa zawiera przecież dość sporo kalorii. Porcja tego przysmaku o wadze 100 g, zależnie od obecności i rodzaju dodatków, dostarcza do organizmu nawet między 500 a 600 kcal. Wynik ten jest jednak uzasadniony, kiedy weźmie się pod uwagę wysoką wartość odżywczą chałwy. Z racji tego, że chałwa zrobiona jest z nasion, zawiera ona dużo tłuszczów. Nie należy się jednak obawiać, ponieważ większość to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są dobre dla organizmu. Chałwa to także źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminy E oraz magnezu, żelaza, cynku i fosforu.

To doskonały wybór na deser. Masz ochotę na pyszną sezamową chałwę? Nic prostszego! Przygotuj tylko potrzebne składniki i zabierz się do gotowania. Całość można zrobić również z dziećmi i sprawić im naprawdę dobrą zabawę.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto