Placuszki z serka wiejskiego

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z serka wiejskiego podane na błękitnym talerzyku.
Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub deser dla dzieci oraz dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na placuszki.
Przygotowanie 25 min
454 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Serek wiejski (400 g)
  • Banan 2 średnie sztuki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Miód (50 g)
  • Borówka amerykańska (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, sitko, miska

Przepis na placuszki z serka wiejskiego krok po kroku

Banany obierz ze skórki, włóż do miski i rozgnieć widelcem.

Następnie do bananów wybij jajka i wymieszaj.

Serki wiejskie odsącz na sitku i dodaj do miski.

Do miski wsyp również mąkę i składniki dokładnie wymieszaj.

Masę smaż partiami na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Placuszki podawaj polane miodem i posypane borówkami.

Jak oceniasz przepis na placuszki z serka wiejskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placuszków z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Przepis na placuszki z serka wiejskiego jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placuszków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: serek wiejski, banan, jajko, mąka pszenna pełnoziarnista, olej rzepakowy, miód oraz borówki amerykańskie. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Banany obierz ze skórki, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Następnie do bananów wybij jajka i wymieszaj. Serki wiejskie odsącz na sitku i dodaj do miski. Do miski wsyp również mąkę i składniki dokładnie wymieszaj. Masę smaż partiami na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Placuszki podawaj polane miodem i posypane borówkami.

Banany obfitują w składniki mineralne oraz witaminy. W owocach tych znajdziemy przede wszystkim witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Składniki mineralne, które zawarte są w bananach to przede wszystkim magnez, fosfor, wapń oraz potas. Zwiększona podaż potasu oraz niskie spożywanie sodu w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód.

Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując smaczne placuszki z serka wiejskiego świetnie sprawdzą się jako deser lub śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakują z miodem oraz świeżymi, sezonowymi owocami.

Alergeny w placuszkach z serka wiejskiego

Lista alergenów dla placuszków z serka wiejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Wartości odżywcze placuszków z serka wiejskiego

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub deser. Placuszki stanowią źródło białka oraz potasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
141.90
454.08
Białko (g)
6.89
22.06
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.91
Brak danych dla: jajko, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
16.05
51.34
Węglowodany przyswajalne (g)
14.61
46.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
4.61
Sacharoza (cukier) (g)
0.52
1.66
Brak danych dla: jajko, miód.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.75
5.59
Brak danych dla: jajko, miód.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.74
5.55
Brak danych dla: jajko, miód.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.07
19.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
6.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.92
12.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
8.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
3.76
Cholesterol (mg)
48.20
154.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
33.79
108.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.25
10.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.84
Witamina E (mg)
0.29
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.32
103.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.49
39.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.20
48.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
143.71
459.86
Potas (mg)
162.30
519.37
Wapń (mg)
43.70
139.83
Fosfor (mg)
110.74
354.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.95
57.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.67
Cynk (mg)
0.50
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z serka wiejskiego 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z serka wiejskiego

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek wiejski
400 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Banan
200 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Borówka amerykańska
150 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 150 g
Koszt składników
48.60