Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 20 cm

Przepis na sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą krok po kroku

Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

Na dno wyłóż herbatniki.

Na herbatniki wyłóż kajmak.

Zrób bitą śmietanę z 250 ml śmietanki. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w 75 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj dokładnie.

Serki zblenduj i następnie utrzyj z cukrem. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą śmietankę oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszaj.

Wyłóż masę serową na kajmak. Wyrównaj.

Na masę serową wyłóż orzeszki. Można je posiekać, ale mogą być też w całości.

Czekolady podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

250 ml śmietanki podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Cały czas mieszaj. Śmietanka nie powinna wrzeć, powinna być gorąca.

Gorącą śmietankę dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj aż do połączenia składników. Otudź.

Ostudzoną masę czekoladową wylej na orzeszki.

Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno z mascarpone z kajmakiem, orzeszkami i czekoladą
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą

W skrócie
Kalorii w porcji
468 kcal
Wielkość
jednej porcji
135 g
Indeks glikemiczny
61

Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
346.73
468.08
Białko (g)
8.55
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
26.14
35.29
Węglowodany przyswajalne (g)
25.13
33.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
23.75
32.06
Tłuszcze nasycone (g)
18.76
25.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
6.73
Cholesterol (mg)
27.63
37.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
173.83
234.67
Wapń (mg)
107.84
145.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą

Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • masa krówkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne

Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą

Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj do ciasta ulubione orzeszki. Idealnie komponują się orzeszki z dodatkiem soli. Smak oczaruje każdego, nawet tego najbardziej wybrednego. Smak tego ciasta można porównać do znanego batonika z karmelem i orzeszkami. Spróbuj zrobić nawet jako torcik dla bliskiej osoby. Z pewnością będzie zadowolona.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Żelatyna
20 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzeszki ziemne
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Koszt składników
53.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób