Przepis na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Blaszkę o rozmiarze 30 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zblenduj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż powstałą masę na blaszkę. Przygnieć wszystko, by było zwarte. Schłódź w lodówce.

W tym czasie przygotuj maliny. Połowę wyłożysz na herbatniki.

Ubij śmietankę z cukrem na sztywno.

Dodaj do ubitej śmietanki mascarpone. Wymieszaj bardzo delikatnie.

Wyciągnij blaszkę z lodówki i wyłóż połowę malin.

Następnie wylej masę serową.

Na wierzch dodaj 1/4 malin.

Podgrzej lekko kajmak by miał lekko lejącą konsystencję.

Kajmakiem polej masę serową i wyłóż resztę malin.

Na koniec zetrzyj czekoladę.

Wstaw do lodówki na całą noc.

Sernik na zimno z mascarpone z malinami i kajmakiem
Sernik na zimno z mascarpone z malinami i kajmakiem
Koszt przygotowania dania
75.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik z owocami dla bliskiej osoby, ponieważ prezentuje się i smakuje wybornie. Ciasto te można również bez problemu zrobić z biszkoptami. To propozycja na ciasto, które nie jest za słodkie, za to ożywione owocami. Wykorzystanie malin nadaje świetne ożywienie słodkości sernika na zimno z mascarpone. Poezja smaku!

Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
327.45 kcal
458.43 kcal
Białko
3.64 g
5.09 g

Węglowodany w serniku na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
22.61 g
31.66 g
Węglowodany przyswajalne
21.03 g
29.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.58 g
2.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
24.67 g
34.54 g
Tłuszcze nasycone
20.67 g
28.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.01 g
5.61 g
Cholesterol
40.21 mg
56.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C
5.02 mg
7.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
205.41 mg
287.57 mg
Wapń
91.18 mg
127.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
0.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • masa krówkowa

Cena przygotowania sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
750 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
11.25
Za 750 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób