Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Opublikowano: 12.03.2021 r., 22:59 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z mascarpone z malinami i kajmakiem
Sernik na zimno z mascarpone z malinami i kajmakiem
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami.
Przygotowanie 30 min
458 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Herbatniki (400 g)
  • Masło (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (750 g)
  • Cukier (40 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
  • Maliny (500 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Masa krówkowa (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami krok po kroku

Blaszkę o rozmiarze 30 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Zblenduj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż powstałą masę na blaszkę. Przygnieć wszystko, by było zwarte. Schłódź w lodówce.

W tym czasie przygotuj maliny. Połowę wyłożysz na herbatniki.

Ubij śmietankę z cukrem na sztywno.

Dodaj do ubitej śmietanki mascarpone. Wymieszaj bardzo delikatnie.

Wyciągnij blaszkę z lodówki i wyłóż połowę malin.

Następnie wylej masę serową.

Na wierzch dodaj 1/4 malin.

Podgrzej lekko kajmak by miał lekko lejącą konsystencję.

Kajmakiem polej masę serową i wyłóż resztę malin.

Na koniec zetrzyj czekoladę.

Wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik z owocami dla bliskiej osoby, ponieważ prezentuje się i smakuje wybornie. Ciasto te można również bez problemu zrobić z biszkoptami. To propozycja na ciasto, które nie jest za słodkie, za to ożywione owocami. Wykorzystanie malin nadaje świetne ożywienie słodkości sernika na zimno z mascarpone. Poezja smaku!

Alergeny w serniku na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Lista alergenów dla sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
327.45
458.43
Białko (g)
3.64
5.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
22.61
31.66
Węglowodany przyswajalne (g)
21.03
29.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
24.67
34.54
Tłuszcze nasycone (g)
20.67
28.93
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
5.61
Cholesterol (mg)
40.21
56.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
5.02
7.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
205.41
287.57
Wapń (mg)
91.18
127.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
750 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
11.25
Za 750 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
81.50