Przepis na sernik nowojorski krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g 2 wiaderka
  • mascarpone 250 g 1 opakowanie
  • Jajko 5 szt.
  • Cukier 100 g 0,5 szklanki
  • Pieczarki 100 g 4 łyżki
  • Czekolada gorzka 100 g 1 mała tabliczka
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, mascarpone, skrobię, cukier, białka jaj i cukier waniliowy za pomocą miksera na małych obrotach.

Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach. Następnie do całości dodaj skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj łyżką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw sernik do przestudzenia, po upływie 25-30 minut możesz wyciągnąć ciasto.

W rondelku rozpuść gorzką czekoladę. Roztopioną czekoladą wykonaj delikatne wzory na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Sernik nowojorki podany na paterze, gotowy do udekorowania.
sernik nowojorski
Koszt przygotowania dania
31.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
2
65

Sernik nowojorski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku nowojorskim

Sernik nowojorski to przepyszny i bardzo słodki deser, o delikatnej nucie cytrusowej, który przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających przysmaków. Jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza jaka może być.

Sernik amerykański inaczej nazywany też new york cheesecake jest przepyszną wariacją tradycyjnego deseru. Został on wzbogacony o kremowy serek mascarpone, który ze względu na konsystencję, a także wspaniały smak idealnie współgra z drobno zmielonym twarogiem.

Przepis na sernik nowojorski jest naprawdę łatwy. I choć ciasto to wydaje się dość skomplikowane, to jednak całe wykonanie zajmuje tylko kilka chwil.

Sernik nowojorski bez kąpieli wodnej ma trochę bardziej zwartą strukturę i chrupiącą skórkę, która tworzy się na wierzchu. Oblany gorzką czekoladą i posypany cukrem pudrem zamienia się w bezsprzecznie najlepszy deser. Połączenie

sera twarogowego z mascarpone oraz skórką cytryny tworzy bardzo rześką i przyjemnie egzotyczną kompozycję smakową, idealną na lato, choć nie tylko. Jest to ciasto bez spodu, jednak możesz dodać kolejną warstwę bez pieczenia, za pomocą ulubionych ciasteczek. Najlepiej sprawdzą się herbatniki, które dzięki masie serowej idealnie zmiękną i będą się idealnie komponować z jej aksamitną strukturą. Jest to ciasto bez mąki pszennej dzięki temu będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który choć pyszny zdążył się już znudzić. Ten dzięki skórce cytrynowej nabiera nowego, nowoczesnego aromatu i choć wygląda jak tradycyjny, to po spróbowaniu pozytywnie zaskakuje każdego niebanalną kompozycją smakową. Niektórzy do masy dodają kwaśnej śmietany, jednak jest to zupełnie zbędny dodatek, który nadmiernie obciąża całe ciasto. Sernik nowojorski bez dodatku śmietany jest niesamowicie lekki i pożywny, a jego masa jest bardzo aksamitna i kremowa. Dzięki temu świetnie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości.

Wartości odżywcze sernika nowojorksiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (0g)
Energia (kalorie)
202.42 kcal
0.00 kcal
Białko
9.14 g
0.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku nowojorskim

Na 100g
Na porcję (0g)
Węglowodany
15.30 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
14.54 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (0g)
Tłuszcz
11.40 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
9.36 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na sernik nowojorski

Na 100g
Na porcję (0g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik nowojorski

Na 100g
Na porcję (0g)
Sód
202.14 mg
0.00 mg
Potas
163.75 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
79.15 mg
0.00 mg
Żelazo
0.73 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika nowojorksiego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku nowojorskim

Lista alergenów dla sernika nowojorksiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. skórka z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika nowojorksiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
2 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pieczarki
100 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
100 g
1 mała tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
39.00
Łączny koszt
31.25
Jak oceniasz przepis na sernik nowojorski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób