Przepis na sernik rafaello krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, aromat migdałowy
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, blender, duża miska, forma do tarty 24 cm

Herbatniki umieść w dużej misce, porozgniataj je lekko, a następnie zblendu.

W małym garnku roztop masło, lekko ostudź i dodaj je do herbatników. Wymieszaj je dokładnie, tak by utworzyły masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wyłóż na formę do tarty tak, by zakrywała dno i krawędzie. Spód włóż do lodówki na 15 minut.

W osobnej misce dodaj mascarpone, śmietankę, mleczko, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszaj mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj do masy wiórki kokosowe ( zostaw odrobinę wiórków do dekoracji) i aromat migdałowy. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Gotową masę nakładaj na schłodzony spód ciasteczkowy i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

Sernik z mascarpone podany na paterze, udekorowany czekoladkami kokosowymi.
sernik rafaello
Koszt przygotowania dania
21.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
443 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Sernik rafaello - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku rafaello

Sernik rafaello to przepyszny i słodki pomysł na wspaniały deser, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kokosowych przysmaków. Jest inspirowany słodką i popularną pralinką, która należy do najpopularniejszych słodyczy na świecie. W tej wersji jest lekki, słodki i puszysty, a w dodatku robi się go bardzo szybko, bez konieczności używania piekarnika.

Sernik rafaello bez pieczenia to naprawdę wspaniałe i pyszne ciasto, które urzeka delikatnym kokosowo - migdałowym smakiem i aromatem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę.

Sernik rafaello z mascarpone wygląda naprawdę apetycznie i na pewno będzie przyciągać wzrok. Wykonany jest z serka mascarpone, który nadaje mu kremowego i aksamitnego wykończenia. Serek ten świetnie nadaje się do tej tarty również ze względy na wspaniały smak, komponujący się idealnie z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym. Obok tego ciasta ciężko jest przejść obojętnie. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na sernik rafaello jest super łatwy i szybki, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, by go wykonać. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To ciasto idealnie pasuje na wykwintne przyjęcia, a także jako pyszny deser do kawy. Najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu.

Do tej tarty można użyć również innego serka np. ricotty, która jest mniej tłusta i kaloryczna niż mascarpone, a smakuje prawie identycznie, dzięki czemu nie zmieni smaku wypieku.

Ta tarta wspaniale smakuje o każdej porze roku, można ją ozdabiać na wszelkie sposoby. Pięknie prezentuje się udekorowana kokosowymi pralinkami, którymi jest inspirowana. To idealny deser dla miłośników kokosowych czekoladek z migdałem, które chciałyby zjeść swoją ulubioną przekąskę w trochę innej, równie pysznej odsłonie.

Wartości odżywcze sernika rafaello

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
422.34 kcal
443.46 kcal
Białko
3.87 g
4.07 g

Węglowodany w serniku rafaello

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
21.22 g
22.28 g
Węglowodany przyswajalne
20.31 g
21.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
35.38 g
37.15 g
Tłuszcze nasycone
30.52 g
32.05 g
Tłuszcze nienasycone
4.86 g
5.11 g
Cholesterol
76.92 mg
80.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik rafaello

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina C
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik rafaello

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
293.09 mg
307.74 mg
Wapń
106.77 mg
112.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika rafaello 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku rafaello

Lista alergenów dla sernika rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Cena przygotowania sernika rafaello

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
220 g
1 duża paczka
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.30
Za 220 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Wiórki kokosowe
30 g
5 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mleczko kokosowe
30 ml
3 łyżki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na sernik rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób