Sernik rafaello

Opublikowano: 14.04.2021 r., 19:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mascarpone podany na paterze, udekorowany czekoladkami kokosowymi.
Sernik rafaello
Sernik rafaello to niezwykle szybki deser, który można zrobić bez pieczenia. Smakuje wybornie i jeszcze lepiej smakuje. Spodoba się miłośnikom kokosa i sera.
Przygotowanie 25 min
443 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 1 duża paczka (220 g)
  • Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
  • Wiórki kokosowe - 5 łyżek (30 g)
  • Mleczko kokosowe - 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blender, duża miska, forma do tarty 24 cm

Przepis na sernik rafaello krok po kroku

Herbatniki umieść w dużej misce, porozgniataj je lekko, a następnie zblendu.

W małym garnku roztop masło, lekko ostudź i dodaj je do herbatników. Wymieszaj je dokładnie, tak by utworzyły masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wyłóż na formę do tarty tak, by zakrywała dno i krawędzie. Spód włóż do lodówki na 15 minut.

W osobnej misce dodaj mascarpone, śmietankę, mleczko, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszaj mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj do masy wiórki kokosowe ( zostaw odrobinę wiórków do dekoracji) i aromat migdałowy. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką. Gotową masę nakładaj na schłodzony spód ciasteczkowy i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.

Jak oceniasz przepis na sernik rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sernika rafaello

Sernik rafaello to przepyszny i słodki pomysł na wspaniały deser, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom kokosowych przysmaków. Jest inspirowany słodką i popularną pralinką, która należy do najpopularniejszych słodyczy na świecie. W tej wersji jest lekki, słodki i puszysty, a w dodatku robi się go bardzo szybko, bez konieczności używania piekarnika.

Sernik rafaello bez pieczenia to naprawdę wspaniałe i pyszne ciasto, które urzeka delikatnym kokosowo - migdałowym smakiem i aromatem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę.

Sernik rafaello z mascarpone wygląda naprawdę apetycznie i na pewno będzie przyciągać wzrok. Wykonany jest z serka mascarpone, który nadaje mu kremowego i aksamitnego wykończenia. Serek ten świetnie nadaje się do tej tarty również ze względy na wspaniały smak, komponujący się idealnie z wiórkami kokosowymi i aromatem migdałowym. Obok tego ciasta ciężko jest przejść obojętnie. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na sernik rafaello jest super łatwy i szybki, nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, by go wykonać. Poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To ciasto idealnie pasuje na wykwintne przyjęcia, a także jako pyszny deser do kawy. Najlepiej smakuje po odpowiednim schłodzeniu.

Do tej tarty można użyć również innego serka np. ricotty, która jest mniej tłusta i kaloryczna niż mascarpone, a smakuje prawie identycznie, dzięki czemu nie zmieni smaku wypieku.

Ta tarta wspaniale smakuje o każdej porze roku, można ją ozdabiać na wszelkie sposoby. Pięknie prezentuje się udekorowana kokosowymi pralinkami, którymi jest inspirowana. To idealny deser dla miłośników kokosowych czekoladek z migdałem, które chciałyby zjeść swoją ulubioną przekąskę w trochę innej, równie pysznej odsłonie.

Alergeny w serniku rafaello

Lista alergenów dla sernika rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze sernika rafaello

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
422.34
443.46
Białko (g)
3.87
4.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
21.22
22.28
Węglowodany przyswajalne (g)
20.31
21.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
35.38
37.15
Tłuszcze nasycone (g)
30.52
32.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
5.11
Cholesterol (mg)
76.92
80.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina C (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
293.09
307.74
Wapń (mg)
106.77
112.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika rafaello 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika rafaello

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
220 g
1 duża paczka
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.30
Za 220 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Wiórki kokosowe
30 g
5 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mleczko kokosowe
30 ml
3 łyżki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 30%
120 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
Koszt składników
37.00