Ciasto rafaello z mascarpone

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto rafaello z mascarpone podane na desce.
Ciasto rafaello z mascarpone
Ciasto rafaello z mascarpone to wspaniały kokosowy sernik, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością wiórków kokosowych.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
589 kcal
Kcal w porcji
174 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Wiórki kokosowe (80 g)
  • Cukier puder (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto rafaello z mascarpone krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut

Biszkopt podziel na 2 równe części.

Śmietankę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj do niej mascarpone i połącz. Dorzuć również wiórki i wymieszaj łyżką.

Gotowe ciasto przekładaj masą.

Jak oceniasz przepis na ciasto rafaello z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta rafaello z mascarpone

Ciasto rafaello z mascarpone to wspaniały kokosowy sernik, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością wiórków kokosowych. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie.

Przepis na ciasto rafaello z mascarpone jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Jest inspirowany słodką i popularną pralinką, która należy do najpopularniejszych słodyczy na świecie. W tej wersji jest lekki, słodki i puszysty, a w dodatku robi się go bardzo szybko. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. Ciasto z serkiem mascarpone nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż wspaniale komponuje się on ze świeżymi owocami. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto rafaello z mascarpone, które będzie smaczne, a przy tym ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na ciasto, w którym łączą się wiórki kokosowe i serek mascarpone, z których powstaje idealna masa kokosowa. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych serników, które zwykle są skomplikowane i pracochłonne. W tej wersji sernik robi się ekspresowo, co docenią na pewno osoby zabiegane i te, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. W dodatku przepis jest tak prosty, że zawsze się udaje, więc mogą go zrobić nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją kulinarną przygodę. To ciasto wspaniale smakuje o każdej porze roku, można je ozdabiać na wszelkie sposoby. Pięknie prezentuje się udekorowany kokosowymi pralinkami, którymi jest inspirowany. To idealny deser dla miłośników kokosowych czekoladek z migdałem, którzy chcieliby zjeść swoją ulubioną przekąskę w trochę innej, równie pysznej odsłonie.

Alergeny w cieście rafaello z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta rafaello z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta rafaello z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(174g)
Energia (kcal)
339.04
589.92
Białko (g)
5.39
9.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(174g)
Węglowodany (g)
20.70
36.02
Węglowodany przyswajalne (g)
19.81
34.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(174g)
Tłuszcz (g)
26.32
45.80
Tłuszcze nasycone (g)
25.12
43.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.20
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(174g)
Sód (mg)
39.46
68.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.16
108.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta rafaello z mascarpone 86
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta rafaello z mascarpone

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Wiórki kokosowe
80 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
44.10