Krem rafaello do tortu

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem rafaello do tortu podany w słoiczku. Obok słoiczka leżą świeże kokosy.
Krem rafaello do tortu
Krem rafaello do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem do tortu lub ciasta biszkoptowego. Krem jest bardzo prosty do zrobienia i nie wymaga wiele czasu. Koniecznie wypróbuj przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 5 min
7370 kcal
Kcal w porcji
1650 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Wiórki kokosowe (400 g)
  • Malibu (100 ml)
  • Migdały - płatki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na krem rafaello do tortu krok po kroku

W rondlu podgrzej likier kokosowy z wodą, dodaj cukier i wiórki kokosowe, wymieszaj.

Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i ubij do powstania sztywnej masy.

Dodaj wiórki kokosowe i płatki migdałów, wymieszaj.

Krem jest gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, pomiń dodatek likieru kokosowego, zamiast niego możesz dodać mleko kokosowe.

Jak oceniasz przepis na krem rafaello do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat kremu rafaello do tortu

Krem rafaello do tortu to pyszny krem z wiórkami kokosowymi. Kokosowy krem można wykorzystać do przygotowania domowych deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Przepis na krem rafaello do tortu jest bardzo prosty do zrobienia, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia masy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, serek mascarpone, płatki migdałów, wiórki kokosowe, likier kokosowy, cukier.

Jak zrobić krem rafaello do tortu? W rondlu podgrzej likier kokosowy z wodą, dodaj cukier i wiórki kokosowe, wymieszaj. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek mascarpone i ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj wiórki kokosowe i płatki migdałów, wymieszaj. Krem jest gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli przygotowujesz ciasto dla dzieci, pomiń dodatek likieru kokosowego, zamiast niego możesz dodać mleko kokosowe.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Malibu to likier produkowany na bazie rumu i aromatu kokosowego, nazywany także aromatyzowanym rumem. Trunek pochodzenia karaibskiego ma średnią zawartość alkoholu. Jest składnikiem wielu różnych drinków.

Podsumowując dobry krem do tortu z wiórkami kokosowymi świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny, truskawki, borówki, ananas czy mango. Krem kokosowy jest bardzo łatwy do zrobienia. Masa do tortu możne posłużyć za krem do innego ciasta lub jako baza deseru.

Alergeny w kremie rafaello do tortu

Lista alergenów dla kremu rafaello do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze kremu rafaello do tortu

na 100g gotowej potrawy

Krem rafaello do toru to bardzo kaloryczny wyrób. Zawiera dużą ilość cukru i tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krem nie zawiera glutenu. Jest pozbawiony konserwantów. Nie zawiera tłuszczów utwardzonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1650g)
Energia (kcal)
446.70
7370.50
Białko (g)
4.80
79.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1650g)
Węglowodany (g)
27.20
448.82
Brak danych dla: malibu.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
22.11
364.87
Brak danych dla: malibu.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.09
83.95
Brak danych dla: malibu.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1650g)
Tłuszcz (g)
35.38
583.81
Tłuszcze nasycone (g)
30.56
504.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
79.65
Cholesterol (mg)
28.36
468.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1650g)
Witamina C (mg)
0.36
6.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1650g)
Sód (mg)
17.31
285.59
Wapń (mg)
63.18
1042.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
19.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu rafaello do tortu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu rafaello do tortu

Koszt składników
104.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Wiórki kokosowe
400 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Malibu
100 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 100 ml
Migdały - płatki
150 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
14.06
Za 150 g
Koszt składników
104.50