Przepis na ciasto rafaello krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm

Dwie szklanki mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru.

Pozostałe dwie szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, aż do jego rozpuszczenia.

Rozpuszczony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka.

Zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki.

Do budyniu dodaj 4-5 łyżek wiórków kokosowych i wymieszaj.

Odstaw budyń do ostrygnięcia.

Masło pokrój w kostkę.

Ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

DO ubitego masła powoli dodawaj ugotowany wcześniej budyń, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Na spodzie blachy ułóż herbatniki.

Układaj na przemian warstwy masy budyniowe i herbatników, tak, aby na wierzchu została warstwa kremu

Ciasto posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.

Kokosowe kuleczki rafaello.
Ciasto rafello
Koszt przygotowania dania
19.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
515 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Ciasto rafaello - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście rafaello

Ciasto rafaello to idealna propozycja dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki świetnie się dopełniają, tworząc niespotykany, delikatnie słodki, kokosowy smak, a do tego ciasto pięknie się prezentuje, w związku z czym jest idealne jako tort na urodziny, czy inne przyjęcia okolicznościowe. Jego kolejną zaletą jest to, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zalicza się do ciast z kategorii “na zimno” i “bez pieczenia”. To kokosowe, domowe i bardzo proste ciasto zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników słodkości.

Jak zrobić ciasto rafaello? Jest to ciasto wymagające dość długiego czasu przygotowania jednak efekt z pewnością wynagrodzi cały czas spędzony w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzebne są słodka śmietanka 30%, mleko, budyń waniliowy, cukier lub zamienniki cukru (na przykład ksylitol lub erytrytol), herbatniki oraz wiórki kokosowe. Zamiast przygotowywać ciasto na herbatnikach, zamiennie można wykorzystać krakersy, będzie równie pyszne. Od czego zacząć? Najlepiej od przygotowania budyniu. Część mleka należy zagotować w garnku z dodatkiem cukru, a pozostałą ilość mleka wymieszać z budyniem. Rozpuszczony budyń wystarczy następnie wlać do garnka z gorącym mlekiem i mieszać do uzyskania jednolitej masy, uważając aby nie powstały grudki. Następnie w miseczce należy miksować słodka śmietankę, aż stanie się lekko puszysta i wymieszać z przygotowanym budyniem i wiórkami kokosowymi. W ostatnim etapie na spód blachy do pieczenia wystarczy wykładać naprzemiennie warstwy krakersów i masy budyniowo-kokosowej. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kokosowy placek z budyniem gotowy! Jak widzisz przepis na ciasto rafaello nie jest aż tak skomplikowany, jak mogłoby się to wydawać i nawet osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem powinny sobie bez problemu poradzić.

Ciasto rafaello to idealny tort okolicznościowy, a także deser, podwieczorek, czy przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.

Wartości odżywcze ciasta rafaello

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
Białko
4.59 g
8.73 g

Węglowodany w cieście rafaello

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
26.89 g
51.09 g
Węglowodany przyswajalne
25.02 g
47.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
3.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
16.58 g
31.50 g
Tłuszcze nasycone
11.04 g
20.98 g
Tłuszcze nienasycone
5.54 g
10.52 g
Tłuszcze jednonasycone
4.65 g
8.83 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
1.69 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
21.26 mg
40.39 mg

Witaminy w przepisie na ciasto rafaello

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
95.99 µg (mcg)
182.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina C
0.30 mg
0.58 mg
Witamina D
0.57 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.43 mg
Retinol
94.99 µg (mcg)
180.48 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.39 mg
Niacyna
1.39 mg
2.64 mg
Foliany
37.30 µg (mcg)
70.87 µg (mcg)
Beta karoten
13.73 µg (mcg)
26.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto rafaello

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
410.93 mg
780.76 mg
Potas
172.41 mg
327.57 mg
Wapń
119.47 mg
226.99 mg
Fosfor
236.20 mg
448.78 mg
Magnez
20.33 mg
38.63 mg
Żelazo
1.04 mg
1.98 mg
Cynk
0.55 mg
1.05 mg
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta rafaello 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście rafaello

Lista alergenów dla ciasta rafaello przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta rafaello

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
550 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
8.25
Za 550 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania.
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
15 g
1,5 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na ciasto rafaello
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób