Rafaello

rafaello

Rafaello to słynny deser Grupy Ferrero, wprowadzony na rynek w 1990 roku. Praliny Rafaello zawierają migdał w kuli waflowej otoczonej kremem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Ten pyszny deser o delikatnym i wykwintnym smaku, opakowany w eleganckie białe pudełko, stanowi klasyczny prezent dla ukochanej lub ważnej osoby. Pomysł na Rafaello można również wykorzystać do domowych deserów z wiórkami kokosowymi. W domu możemy zrobić prosty i szybki deser, który smakiem przypomina Rafaello. Wiórki kokosowe stanowią również bazę do wyrobu domowych deserów i ciast w stylu Rafaello. Pomysł ten wykorzystuje się jako przepis na ciasta warstwowe i torty na zimno posypane wiórkami kokosowymi.

Rafaello - przepisy na deser oraz ciasto rafaello

Rafaello to pyszne praliny obsypane wiórkami kokosowymi, które idealnie sprawdzają się na prezent, jako poczęstunek na imprezę, czy też na chwilę relaksu w domu. Pyszne, chrupiące kulki umilają życie. Okazuje się, że ten smaczny deser to danie tak proste, że z powodzeniem można je zrobić samodzielnie w domu. Doradzamy jak zrobić szybkie i proste praliny Rafaello, które smakują prawie tak samo jak markowe. Pomysł na Rafaello wykorzystano również jako przepis na smaczne ciasto na zimno, które z łatwością można przygotować w domu.

Jak wykorzystać wiórki kokosowe w sztuce kulinarnej

Jak powstał słynny deser Rafaello

Uroczy wygląd pralinek Rafaello, które wyglądają jak bryłki śniegu, pochodzi od wiórków kokosowych, które otaczają przysmak. Słynna pralinka składa się z migdała, który znajduje się w kuli waflowej, oblanej kremem i obtoczonej w wiórkach kokosowych.

Słynny deser powstał w firmie Ferrero, której twórcami było małżeństwo Ferrero, znani cukiernicy z Włoch działający od końca XIX wieku. Ich wyroby cukiernice, które oferowali gościom swojej kawiarni, zdobyły takie uznanie, że wkrótce zdecydowali się zamknąć kawiarnię i zająć się wyrobem słodkości. Rafaello pojawiły się na rynku dopiero w 1990 roku i stały się jednym z flagowych wyrobów firmy Ferrero, obok Nutelli, pralinek Ferrero Rocher. Pralinka Rafaello stanowi idealną, słodką przekąskę do kawy w czasie domowej chwili relaksu. Chętnie obdarowujemy nimi osoby ważne w naszym życiu, czy też częstujemy gości na imprezie.

Wiórki kokosowe główny składnik deseru Rafaello

Głównym składnikiem deseru Rafaello są wiórki kokosowe, które sprawiają, że ciasteczko wygląda jak bryłka śniegu. Wiórki kokosowe pozyskuje się przez utarcie suszonego miąższu kokosa. Są one szeroko wykorzystywane w sztuce kulinarnej, szczególnie do wyrobu słodkich deserów i ciast. Kokos to właściwie pestka owocu palny kokosowej, która rośnie na wybrzeżach w strefie międzyzwrotnikowej. Już w starożytności uważano palmę kokosową za drzewo o tysiącu zastosowań. Prócz orzechów wykorzystuje się także liście, drewno, włókno oraz skorupy orzechów. Z liści wyplata się kosze i maty. Również liczne zastosowania mają skorupy orzechów kokosowych, z których robi się ściółkę dla domowych zwierzaków, elementy materacy i wiele innych rzeczy.

Orzech kokosowy zawiera biały miąższ, czyli koprę, oraz płyn kokosowy, który służy jako napój. Z kopry robi się wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz mleko kokosowe. Miąższ kokosa uchodzi za bardzo zdrowy. Zawiera liczne składniki mineralne i witaminy, jak również błonnik. Jest on bogatym źródłem magnezu i potasu. Kokos zawiera nasycony kwas tłuszczowy, jednak roślinny olej kokosowy jest trawiony zupełnie inaczej, niż nasycone tłuszcze zwierzęce, dlatego też uchodzi za zdrowy. Wiórki kokosowe można zrobić samodzielnie przez utarcie miąższu orzecha kokosowego. Warto jednak pamiętać, że miąższ kokosa jest nietrwały i należy go zjeść jak najszybciej, aby uniknąć zatrucia pokarmowego.

Jakie proste i smaczne desery i wypieki możemy zrobić z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe są słodkie, smaczne o delikatnym, egzotycznym smaku. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie i uniwersalne. Głównie wykorzystuje się je do dań na słodko. Nadają się również do dań wytrawnych i sałatek, gdyż pełnią ważną rolę w przepisach na kurczaka czy indyka kuchni orientalnej, na przykład indyjskiej.

Wiórki kokosowe wykorzystujemy głównie do dań śniadaniowych i deserów. Na śniadanie wiórki kokosowe można dodać do porannych płatków, owsianek czy musli. Jednak najszerzej stosuje się je do deserów i ciast. Wiórki sprawdzają się świetnie do obtaczania i posypywania, gdyż tworzą nie tylko pyszną warstwę, lecz także pięknie wyglądają. Robimy z nich wszelkiego rodzaju słodkie kulki na zimno.

Wiórki sprawdzają się do posypywania ciast i tortów na wierzchu oraz jako dodatek do kremów. Z dodatkiem wiórków tworzymy przekładane ciasta i torty w stylu Rafaello. Przykładem są ciasta Marlenka, czy miodownik, choć wiórki kokosowe można dodać do dowolnego ciasta. Świetnie współgrają z czekoladą i kakao.

Jak zrobić ciasto i deser Rafaello

Jak zrobić domowe, szybkie i proste praliny Rafaello

Tradycyjne Rafaello składa się z migdała lub orzecha zamkniętego w kulce z wafla, która pokryta jest kremem i obtoczona w wiórkach kokosowych. Okazuje się, że podobny deser, o podobnym smaku, można zrobić samodzielnie w domu. Jest to deser prosty i łatwy do zrobienia. Ponadto nie wymaga pieczenia.

Przepis na domowe Rafaello wymaga zrobienia kremu maślanego. Aby zrobić krem ucieramy miękkie masło z cukrem. Następnie podgrzewamy śmietanę z białą czekoladą i mlekiem w proszku, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Po ostudzeniu masę dodajemy do masła i dokładnie mieszamy.

Głównym elementem Rafaello jest kula z wafla, która zawiera orzech lub migdał. Natomiast tajemnica domowego Rafaello tkwi w zastosowaniu pokruszonych wafli. Wafle kruszymy na małe kawałki i dodajemy do kremu. Całość odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje możemy formować z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Oczywiście możemy do wnętrza kulki włożyć migdał lub orzech.

Przepis na kulki kokosowe

Przepis na Rafaello podsuwa pomysł na słodkie kulki obtoczone wiórkami kokosowymi, które stanowią równie świetny poczęstunek na imprezę czy słodką przekąskę na co dzień. Wiórki kokosowe możemy użyć do obtoczenia kulek lub jako dodatek do kremu. Dobrym pomysłem jest także wzbogacenie kulek pokruszonymi waflami lub herbatnikami.

Proste i szybkie kulki bez pieczenia zrobimy z kremu na bazie śmietany i masła. Wiórki kokosowe dodajemy do kremu. Po uformowaniu kulek i schłodzeniu ich w lodówce, maczamy je w polewie czekoladowej i ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia. Jeśli do masy kremowej dodamy kakao uzyskamy kulki czekoladowe, które pięknie będą wyglądały obtoczone wiórkami kokosowymi.

Pomysł na kulki w stylu Rafaello, szczególnie przydaje się osobom odchudzającym się lub na diecie, którym ciężko jest wytrzymać bez słodyczy. Kulki możemy formować z różnych składników. Typowym przykładem są kulki mocy zrobione z daktyli, orzechów, kakao i wiórków kokosowych. Składniki wystarczy zmiksować i odstawić do lodówki do stężenia, a następnie formować kulki.

Dobrym składnikiem dietetycznych kulek jest gorzka czekolada, która jest zdrowa i zawiera mało cukru. Czekolada pełni funkcję substancji spajającej, do której dodajemy na przykład płatki owsiane, orzechy, pestki, daktyle. Pyszne, dietetyczne kulki powstają również z ugotowanej fasoli z czekoladą. W końcowym etapie kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przepis na szybkie i proste ciasto Rafaello na zimno

Klasyczny placek Rafaello stanowi warstwowy wypiek na zimno. Robimy go z warstw ciasta przekładanego kremem, zaś na wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Jako warstwy stosujemy kruche ciasto, placek biszkoptowy lub po prostu herbatniki. Placek biszkoptowy przecinamy w poprzek na kilka warstw. Jeśli chcemy wykorzystać ciasto kruche musimy upiec kilka cienkich placków. Najłatwiejsze ciasto zrobimy wykorzystująć po prostu herbatniki jako spód i warstwy.

Do przekładania ciasta przygotowujemy krem budyniowy na bazie masła i śmietany. Krem nie może być zbyt ciężki, dlatego też najpierw gotujemy śmietanę, mleko świeże lub w proszku, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy żółtka. Na koniec krem wzbogacamy utartym, miękkim masłem.

Ciasto przekładamy kremem, a następnie całość umieszczamy w lodówce, aby stężało. Dzięki temu ciasto, a szczególnie herbatniki, nasączają się wilgotnym kremem tworząc pyszny efekt smakowy. Gotowe ciasto przykrywamy na wierzchu warstwą wiórków kokosowych.

Ciasto Rafaello doczekało się szeregu różnych wariantów. Jako warstwy ciasta możemy użyć ciasta kruchego, biszkoptowego, herbatników czy też krakersów. Ciekawym składnikiem są słone krakersy. Jednak wbrew pozorom idealnie nadają się one do ciasta Rafaello. Krakersy są delikatne i wspaniale nasiąkają kremem. Natomiast ich słony smak doskonale współgra ze słodkim kremem, tworząc niespotykane połączenie smakowe.

Najbardziej pracochłonnym składnikiem jest krem. Prócz typowego kremu śmietankowego, innym wariantem może być krem na bazie serka mascarpone. Do serka dodajemy śmietanę i mleko w proszku, a całość miksujemy. Krem utwardzamy żelatyną, mąką kartoflaną lub budyniem. Krakersy lub herbatniki stanowią prostą warstwę ciasta. Na nich układamy warstwę kremu. Ciasto cały czas trzymamy w lodówce i podajemy schłodzone.

Nieco bardziej pracochłonny jest placek Rafaello na cieście biszkoptowym. Biszkopt kroimy w poprzek na warstwy. Do wyboru mamy krem śmietanowo budyniowy, krem z mascarpone, lub krem z białej czekolady, taki jak w pralinkach Rafaello. Tajemnica wyrobu kremu polega na roztopieniu białej czekolady w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietany kremówki dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę. Jako substancję zagęszczającą stosujemy serek mascarpone, śmietankę w proszku lub mleko w proszku. Warstwy biszkopta przekładamy kremem. Na wierzch każdej warstwy wysypujemy wiórki kokosowe lub wiórki migdałowe.

Rafaello - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto