Przepis na rafaello na krakersach krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i żółtka.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń.

W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij do powstania puszystej masy.

Cały czas miksując, dodawaj partiami budyń.

Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą, umieść w niej pierwszą warstwę krakersów, na nią wyłóż 1/3 porcji masy.

Przykryj kolejną porcją ciastek, na nie wyłóż dżem i resztę ciasta złóż z krakersów i masy.

Na samej górze ma zostać masa, którą udekorujesz wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.

Rafaello na krakersach podane na białym talerzyku.
Rafaello na krakersach
Koszt przygotowania dania
34.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
673 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Rafaello na krakersach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach to świetny pomysł na pyszne ciasto kokosowe. Ciasto bez pieczenia należy przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie składniki miały możliwość się dobrze połączyć. Przepis na rafaello na krakersach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krakersy, mleko, budyń śmietankowy, cukier, masło, wiórki kokosowe, dżem truskawkowy, żółtka jaj.

Jak zrobić rafaello na krakersach? Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i żółtka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij do powstania puszystej masy. Cały czas miksując, dodawaj partiami budyń. Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe. Blaszkę wyłóż folią spożywczą, umieść w niej pierwszą warstwę krakersów, na nią wyłóż 1/3 porcji masy. Przykryj kolejną porcją ciastek, na nie wyłóż dżem i resztę ciasta złóż z krakersów i masy. Na samej górze ma zostać masa, którą udekorujesz wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D oraz tłuszczu.

Podsumowując szybkie ciasto bez pieczenia to prosty przepis na pyszny deser. Świetnie sprawdzi się podany jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wzbogacenie ciasta dżemem nadaje mu lekko kwaskowatego posmaku.

Wartości odżywcze rafaello na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
336.55 kcal
673.10 kcal
Białko
3.81 g
7.63 g

Węglowodany w rafaello na krakersach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
34.13 g
68.27 g
Węglowodany przyswajalne
31.33 g
62.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.80 g
5.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
21.46 g
42.91 g
Tłuszcze nasycone
14.55 g
29.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.91 g
13.82 g
Tłuszcze jednonasycone
4.72 g
9.44 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.19 g
4.38 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
88.30 mg
176.61 mg

Witaminy w przepisie na rafaello na krakersach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
118.83 µg (mcg)
237.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
1.76 mg
3.52 mg
Witamina D
0.62 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Witamina E
0.78 mg
1.57 mg
Retinol
116.31 µg (mcg)
232.63 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Niacyna
0.80 mg
1.60 mg
Foliany
17.36 µg (mcg)
34.71 µg (mcg)
Beta karoten
28.57 µg (mcg)
57.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rafaello na krakersach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
161.72 mg
323.43 mg
Potas
158.23 mg
316.46 mg
Wapń
65.84 mg
131.68 mg
Fosfor
125.48 mg
250.97 mg
Magnez
24.96 mg
49.91 mg
Żelazo
1.07 mg
2.15 mg
Cynk
0.72 mg
1.45 mg
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rafaello na krakersach 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rafaello na krakersach

Lista alergenów dla rafaello na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania rafaello na krakersach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
400 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 400 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
250 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na rafaello na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób