Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym podane na paterze.
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym to placek, który zachwyca kokosowym smakiem. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
486 kcal
Kcal w porcji
207 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Masło (250 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Wiórki kokosowe (80 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Mleko 2% (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut

Biszkopt podziel na 2 równe części.

750 ml mleka zagotuj z cukrem pudrem.

Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj do zgęstnienia.

Masło utrzyj na pianę. Dodaj do niego małymi porcjami budyń, cały czas ucierając. Na koniec wrzuć wiórki i wymieszaj.

Ciasto przełóż masą.

Jak oceniasz przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym

Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym to placek, który zachwyca kokosowym smakiem. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a pięknie się prezentuje. Dzięki czemu sprawdzi się idealnie na imprezy. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż zawsze się udaje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, ze względu na ciekawy smak i wyjątkowy wygląd.

Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym będzie idealnym wyborem dla każdego, kto szuka inspiracji na ciasto proste, ale pięknie się prezentujące. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i świetnie pasuje do kawy. Jest tak słodkie, że już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodycze. Powstaje z niego ciasto bardzo pyszne i piękne. Wszystko jest zasługą idealnej kompozycji smakowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym, które będzie nie tylko pyszne, ale też ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do tego całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nim osoba, która po raz pierwszy chce przygotować to ciasto. Krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykorzystuje się do niego tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a nawet domowej spiżarni. Można je przygotować w kilka minut w swojej kuchni i cieszyć się jego wspaniałym smakiem w kilka chwil. To ciasto jest idealnie miękkie, a masa gęsta i puszysta. Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego ciasta, gdyż jego bazą jest biszkopt. Nie trzeba jednak poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski.

Alergeny w cieście rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym

Lista alergenów dla ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(207g)
Energia (kcal)
234.79
486.01
Białko (g)
4.98
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(207g)
Węglowodany (g)
21.85
45.23
Węglowodany przyswajalne (g)
21.08
43.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(207g)
Tłuszcz (g)
14.66
30.34
Tłuszcze nasycone (g)
10.28
21.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.38
9.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
7.57
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.50
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.90
181.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(207g)
Witamina A (µg (mcg))
146.16
302.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
144.62
299.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Ryboflawina (mg)
0.18
0.37
Niacyna (mg)
0.57
1.19
Foliany (µg (mcg))
18.77
38.86
Beta karoten (µg (mcg))
20.25
41.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(207g)
Sód (mg)
68.65
142.10
Potas (mg)
170.49
352.91
Wapń (mg)
83.78
173.43
Fosfor (mg)
115.36
238.79
Magnez (mg)
14.94
30.93
Żelazo (mg)
0.80
1.66
Cynk (mg)
0.58
1.19
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Wiórki kokosowe
80 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Koszt składników
37.60