Ciasto z truskawkami i galaretką

Opublikowano: 01.05.2021 r., 13:58 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z truskawkami i galaretką podane na białej paterze, na białym blacie, w tle miseczka i kubek błękitne
Ciasto z truskawkami i galaretką
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i galaretką. Puszysta i delikatna masa na bazie bitej śmietany z biszkoptem jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 210 min
Pieczenie 25 min
340 kcal
Kcal w porcji
137 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko 4 średnie jajka (4 szt.)
  • Cukier 1/4 szklanki (50 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) szklanka (135 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (48 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 małe opakowanie (200 ml)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
  • Galaretka 2 opakowania (150 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rózga, miska

Przepis na ciasto z truskawkami i galaretką krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka zacznij ubijać mikserem.

Gdy będą już puszyste ale jeszcze nie sztywne dodawaj do nich po łyżce cukru. Wyjdzie 5 lekko kopiastych łyżek.

Gdy białka będą puszyste i błyszczące dodaj do nich po jednym żółtku, wciąż miksując.

Następnie małymi partiami lub delikatnym strumieniem wlewaj olej. Cały czas miksuj.

Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce mąki z dodatkiem proszku do pieczenia.

Gdy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni z włączoną funkcją grzałki góra i dół.

Po upieczeniu biszkopt dokładnie wystudź.

W czasie stygnięcia przygotuj masę.

Ubij śmietankę 30% z 3 łyżkami cukru.

Gdy śmietanka będzie puszysta dodaj do niej ser mascarpone i dokładnie wymieszaj.

Masę odstaw do lodówki.

Gdy biszkopt będzie stygł przygotuj galaretkę.

W 800 ml wrzątku rozpuść dwie galaretki (jedna na 500 ml wody) i pozostaw do schłodzenia.

Biszkopt możesz nasączyć mocną herbatą z cytryną.

Biszkopt pozostaw w foremce, przełóż na niego masę.

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki i połóż na masie.

Na truskawki wylej już tężejącą galaretkę.

Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i galaretką

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z truskawkami i galaretką to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości na zimno. Szybkie ciasto z owocami i z galaretką truskawkową jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Pyszne ciasto na zimno będzie również idealną propozycją jako słodki dodatek w trakcie grilla. Placek na zimno jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego Ciasto jest szybkie w przygotowaniu jednak potrzebuje paru godzin na schłodzenie się w lodówce. Biszkoptowe ciasto świetnie komponuje się z puszystą masą z bitej śmietany i z galaretką truskawkową. Ciasto możesz przygotować na biszkoptach. Przepis na biszkopt z truskawkami i galaretką jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto z galaretką i truskawkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Ciasto z truskawkami i galaretką to ciasto, które wkomponuje się idealnie w każdą letnią imprezę.

Alergeny w cieście z truskawkami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z truskawkami i galaretką to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kcal)
248.80
340.86
Białko (g)
4.62
6.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany (g)
22.73
31.15
Węglowodany przyswajalne (g)
21.91
30.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz (g)
15.42
21.13
Tłuszcze nasycone (g)
11.72
16.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
5.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.27
96.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód (mg)
28.40
38.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.09
63.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i galaretką 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i galaretką

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
4 średnie jajka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 małe opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Galaretka
150 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
49.00