Sernik cytrynowy

Opublikowano: 14.04.2021 r., 11:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik cytrynowy podany na eleganckiej paterze i udekorowany plasterkami cytryny.
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy to pyszny i naprawdę łatwy deser, który zachęca swoim pięknym wyglądem i wspaniałym cytrusowym aromatem. Prezentuje się wspaniale na stole.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
338 kcal
Kcal w porcji
154 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty 1 wiaderko (500 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (250 g)
  • Sok cytrynowy 2 łyżki (30 ml)
  • Kisiel (proszek) 1 paczka (40 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Cytryna 1,5 szt (120 g)
  • Masło 1/4 kostki (50 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm, wyciskarka do cytrusów

Przepis na sernik cytrynowy krok po kroku

W dużej misce ubij ze sobą za pomocą miksera 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek z kisielu o smaku cytrynowym.

Do masy jajecznej dodawaj małymi porcjami twaróg na zmianę z serkiem. Ubijaj na wysokich obrotach.

Do masy serowej dodaj skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj również sok i skórkę z cytryny, ponownie zamieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę serową. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, by dobrze się schłodziło.

Cytryny opłucz wrzątkiem i porządnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Z cytryny wyciśnij sok i przetrzyj go przez sitko. Dodaj do cytryny 2 jajka i pozostały cukier, roztrzep wszystko rózgą.

Przygotuj kąpiel wodną. Na duży garnek z gotującą się wodą postaw małą miseczkę z masą cytrynowo jajeczną. Mieszaj ją bardzo delikatnie. Do masy dodawaj małymi porcjami masło, koniecznie prosto z lodówki. Podgrzewaj masę tak długo, aż zacznie gęstnieć i odstaw ją do przestudzenia.

Polej ciasto gotową polewą cytrynową, możesz udekorować je plasterkami cytryny.

Jak oceniasz przepis na sernik cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat sernika cytrynowego

Sernik cytrynowy jest pysznym i kremowym deserem, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pysznych i słodkich ciast z cytrusową nutą. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i wytwornie, dlatego idealnie sprawdzi się na większe przyjęcia czy imprezy rodzinne. Przykuwa wzrok swoim pięknym kolorem i strukturą. Cudownie prezentuje się udekorowane plasterkami cytryny i świeżą miętą.

Przepis na sernik cytrynowy jest niezbyt skomplikowany. Sernik robi się dość szybko i podaje się go bez spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić czas potrzebny do wykonania kruchego ciasta.

Ten sernik jest idealnie puszysty i miękki, dzięki odpowiedniemu ubijaniu masy serowej. Cała masa rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak słodycz równoważy smak skórki cytrynowej. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że masa jest jeszcze lepsza, ma bogatszy aromat i smakuje bardziej orzeźwiająco jest kisiel cytrynowy. To on nadaje głębokiego cytrusowego smaku.

Sernik pieczony jest dość długo, dzięki temu masa nie jest nazbyt wilgotna i ma cudowną piankową strukturę. Najlepiej piec go w tortownicy, jednak zwykła blaszka też będzie w porządku.

Najlepiej to ciasto smakuje z polewą cytrynową, która jeszcze bardziej podkreśla cytrusowy i rześki charakter wypieku. Polewę cytrynową dobrze jest zrobić pod koniec pieczenia się ciasta, dzięki czemu nie zastygnie za wcześnie i nie będzie nadmiernie twarda. Polewa do tego ciasta jest lepka i bardzo mocno cytrynowa. Zwana jest inaczej lemon curd i zwykle stosowana jest jako krem do wypieków. Ma orzeźwiający smak kwaśnych cytryn i świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, choć może na początku przysparzać pewnych trudności. Dobrze jest ją robić bardzo powoli i krok po kroku. Należy też uważać, by nie wlać zbyt ciepłego masła do środka, bo wtedy może powstać jajecznica.

Ten cytrynowy sernik smakuje niesamowicie i jest świetną odskocznią od tradycyjnych waniliowych wypieków. Jego lekko kwaśny smak cudownie pasuje do słodkiego twarogu i kremowego serka mascarpone. Ciasto jest bardzo aksamitne, puszyste i przepyszne.

Alergeny w serniku cytrynowym

Lista alergenów dla sernika cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mascarpone
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kcal)
219.87
338.59
Białko (g)
7.05
10.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany (g)
20.13
31.00
Węglowodany przyswajalne (g)
19.72
30.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.63
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz (g)
12.40
19.10
Tłuszcze nasycone (g)
10.09
15.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
3.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
2.72
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.84
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
109.08
167.99
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(154g)
Witamina A (µg (mcg))
67.27
103.60
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.51
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.91
7.56
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.70
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.52
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.46
102.36
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.24
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.82
24.36
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.10
14.02
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód (mg)
142.31
219.15
Potas (mg)
107.51
165.56
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.45
99.25
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.75
153.61
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.93
12.21
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
0.69
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.66
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika cytrynowego 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika cytrynowego

Koszt składników
36.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
1 wiaderko
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Sok cytrynowy
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Kisiel (proszek)
40 g
1 paczka
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
120 g
1,5 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 120 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
36.80