Przepis na sernik cytrynowy krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 500 g 1 wiaderko
  • mascarpone 250 g 1 opakowanie
  • Sok cytrynowy 30 ml 2 łyżki
  • Kisiel (proszek) 40 g 1 paczka
  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 200 g 1 szklanka
  • Cytryna 120 g 1,5 szt
  • Masło 50 g 1/4 kostki
  • Pieczarki 50 g 2 łyżki
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm, wyciskarka do cytrusów

W dużej misce ubij ze sobą za pomocą miksera 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek z kisielu o smaku cytrynowym.

Do masy jajecznej dodawaj małymi porcjami twaróg na zmianę z serkiem. Ubijaj na wysokich obrotach.

Do masy serowej dodaj skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj również sok i skórkę z cytryny, ponownie zamieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę serową. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, by dobrze się schłodziło.

Cytryny opłucz wrzątkiem i porządnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce wprost do miseczki. Z cytryny wyciśnij sok i przetrzyj go przez sitko. Dodaj do cytryny 2 jajka i pozostały cukier, roztrzep wszystko rózgą.

Przygotuj kąpiel wodną. Na duży garnek z gotującą się wodą postaw małą miseczkę z masą cytrynowo jajeczną. Mieszaj ją bardzo delikatnie. Do masy dodawaj małymi porcjami masło, koniecznie prosto z lodówki. Podgrzewaj masę tak długo, aż zacznie gęstnieć i odstaw ją do przestudzenia.

Polej ciasto gotową polewą cytrynową, możesz udekorować je plasterkami cytryny.

Sernik cytrynowy podany na eleganckiej paterze i udekorowany plasterkami cytryny.
sernik cytrynowy
Koszt przygotowania dania
24.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
338 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Sernik cytrynowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku cytrynowym

Sernik cytrynowy jest pysznym i kremowym deserem, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pysznych i słodkich ciast z cytrusową nutą. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i wytwornie, dlatego idealnie sprawdzi się na większe przyjęcia czy imprezy rodzinne. Przykuwa wzrok swoim pięknym kolorem i strukturą. Cudownie prezentuje się udekorowane plasterkami cytryny i świeżą miętą.

Przepis na sernik cytrynowy jest niezbyt skomplikowany. Sernik robi się dość szybko i podaje się go bez spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić czas potrzebny do wykonania kruchego ciasta.

Ten sernik jest idealnie puszysty i miękki, dzięki odpowiedniemu ubijaniu masy serowej. Cała masa rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak słodycz równoważy smak skórki cytrynowej. Tajemniczym składnikiem, który sprawia, że masa jest jeszcze lepsza, ma bogatszy aromat i smakuje bardziej orzeźwiająco jest kisiel cytrynowy. To on nadaje głębokiego cytrusowego smaku.

Sernik pieczony jest dość długo, dzięki temu masa nie jest nazbyt wilgotna i ma cudowną piankową strukturę. Najlepiej piec go w tortownicy, jednak zwykła blaszka też będzie w porządku.

Najlepiej to ciasto smakuje z polewą cytrynową, która jeszcze bardziej podkreśla cytrusowy i rześki charakter wypieku. Polewę cytrynową dobrze jest zrobić pod koniec pieczenia się ciasta, dzięki czemu nie zastygnie za wcześnie i nie będzie nadmiernie twarda. Polewa do tego ciasta jest lepka i bardzo mocno cytrynowa. Zwana jest inaczej lemon curd i zwykle stosowana jest jako krem do wypieków. Ma orzeźwiający smak kwaśnych cytryn i świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, choć może na początku przysparzać pewnych trudności. Dobrze jest ją robić bardzo powoli i krok po kroku. Należy też uważać, by nie wlać zbyt ciepłego masła do środka, bo wtedy może powstać jajecznica.

Ten cytrynowy sernik smakuje niesamowicie i jest świetną odskocznią od tradycyjnych waniliowych wypieków. Jego lekko kwaśny smak cudownie pasuje do słodkiego twarogu i kremowego serka mascarpone. Ciasto jest bardzo aksamitne, puszyste i przepyszne.

Wartości odżywcze sernika cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (154g)
Energia (kalorie)
219.87 kcal
338.59 kcal
Białko
7.05 g
10.85 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku cytrynowym

Na 100g
Na porcję (154g)
Węglowodany
20.13 g
31.00 g
Węglowodany przyswajalne
19.72 g
30.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (154g)
Tłuszcz
12.40 g
19.10 g
Tłuszcze nasycone
10.09 g
15.53 g

Witaminy w przepisie na sernik cytrynowy

Na 100g
Na porcję (154g)
Ryboflawina
0.15 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik cytrynowy

Na 100g
Na porcję (154g)
Sód
142.31 mg
219.15 mg
Potas
107.51 mg
165.56 mg
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń
64.45 mg
99.25 mg
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: mascarpone, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika cytrynowego 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku cytrynowym

Lista alergenów dla sernika cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. skórka z cytryny, cukier wanilinowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mascarpone
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika cytrynowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
1 wiaderko
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Sok cytrynowy
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Kisiel (proszek)
40 g
1 paczka
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
120 g
1,5 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 120 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Pieczarki
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
36.80
Łączny koszt
24.65
Jak oceniasz przepis na sernik cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób