Ciasto chałwowe

Opublikowano: 27.04.2021 r., 21:03 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto chałwowe podane na białym talerzyku z widelczykiem, w tle jasna ściereczka, na drewnianym stole.
Ciasto chałwowe
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto chałwowe. Chałwowa masa z czekoladowym biszkoptem jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja również na oryginalny tort.
Przygotowanie 80 min
Pieczenie 50 min
442 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,25 szklanki mąki (170 g)
  • Mleko 1,5% 0,6 szklanki mleka / 13 łyżek (150 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier 0,5 szklanki (100 g)
  • Masło 0,5 kostki (100 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Czekolada gorzka 0,5 tabliczki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska

Przepis na ciasto chałwowe krok po kroku

W misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski dodaj masło o temperaturze pokojowej i cukier.

Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.

Gdy już masa będzie puszysta i jasna dodaj jajko i miksuj około 2 minuty a następnie dodaj drugie i również miksuj 2 minuty.

Do jajek z cukrem i jajkami dodawał naprzemiennie porcję mąki i mleka. Mieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.

350 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj chałwę waniliową i podgrzewaj ciągle mieszając do momentu aż chałwa się rozpuści.

Śmietankę z chałwą pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Do miski dodaj ser mascarpone i ubij go mikserem przez 1-2 minuty.

Do mascarpone dodaj śmietankę z chałwą i szybko wymieszaj, nie ubijaj.

Wystudzone ciasto przekrój na 3 części.

Dolną część włóż do tortownicy i wylej na nią połowę kremu.

Na krem połóż drugi biszkopt i wylej drugą połowę kremu i przykryj ostatnią częścią.

W 50 ml ciepłej śmietanki roztop czekoladę i polej ciasto.

Ciasto pozostaw przez godzinę w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto chałwowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta chawowego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto chałwowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości ale wymagających odrobinę pracy i czasu. Pyszne, domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko jako deser ale również jako okazjonalny tort. Tani i prosty chałwowiec sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować go na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako tort. Masa wykonana jest z chałwy i mascarpone jednak jest druga wersja, która wykonana jest z chałwą i budyniem. Ciasto możesz wykonać bez pieczenia, przygotuj je wtedy z biszkoptami i z kremem chałwowym. Przepis na ciasto chałwowe jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić smaczne i szybkie ciasto chałwowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ciasto chałwowe.

Alergeny w cieście chałwowym

Lista alergenów dla ciasta chawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta chawowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto chałwowe to pyszne ciasto, którego masa przygotowana jest na bazie chałwy. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas, nawet raz w tygodniu, na pewno nie wpływanie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
327.64
442.31
Białko (g)
4.38
5.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
22.57
30.47
Węglowodany przyswajalne (g)
21.24
28.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
1.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
24.78
33.46
Tłuszcze nasycone (g)
21.74
29.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
4.11
Cholesterol (mg)
67.98
91.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
24.02
32.43
Wapń (mg)
64.12
86.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta chawowego 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta chawowego

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
170 g
1,25 szklanki mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 170 g
Mleko 1,5%
150 ml
0,6 szklanki mleka / 13 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Czekolada gorzka
50 g
0,5 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
41.40