Sernik tiramisu

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta tiramisu, posypany mieloną kawą, udekorowany listkiem mięty.
Sernik tiramisu
Sernik tiramisu, czyli połączenie dwóch przepysznych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Idealny, słodki, lekko kawowy smak z nutką włoskiego likieru Amaretto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 110 min
318 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada gorzka pół tabliczki (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 4 łyżki (40 g)
  • Kawa w proszku (mielone ziarna) 1 łyżka (10 g)
  • Likier Amaretto 1 łyżka (15 ml)
  • Masło 1/5 kostki (50 g)
  • Jajko 5 sztuk (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 4,5 łyżki (45 g)
  • Biszkopty 15-16 sztuk (45 g)
  • Twaróg sernikowy (800 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na sernik tiramisu krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę połamać na pojedyńcze kostki i roztop w łaźni wodnej.

Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.

Masło pokrój w mniejszą kostkę i wrzuć do miski.

Do masła dodaj ksylitol (1 łyżka) i ucieraj razem mikserem, aż składniki się połączą a masło będzie lekko puszyste.

Do masła dodaj czekoladę, masło, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.

Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.

Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.

Ułóż na niej biszkopty.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.

Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.

Stopniowo dodawaj ksylitol (3 łyżki), jajka (4 sztuki), mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy, cały czas mieszając.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.

Sernik podawaj posypany świeżo mieloną kawą.

Jak oceniasz przepis na sernik tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat sernika tiramisu

Sernik tiramisu to połączenie dwóch bardzo popularnych i uwielbianych przez wiele osób i miłośników słodkości ciast. Jeśli Ty również należysz do grupy ich fanów z pewnością się nie zawiedziesz i pokochasz także tą oryginalną wersję. Sernik tiramisu z mascarpone to faworyt wśród deserów, smakuje wyśmienicie, pięknie prezentuje się na stole i zachwyca swoim smakiem, lekkością i puszystością. Lekka słodycz połączona z aromatem kawy oraz kakao to prawdziwa uczta i raj dla podniebienia i kubków smakowych. To idealne ciasto, które możesz przygotować jako tort okolicznościowy, dla zaproszonych gości, lub zjeść popijając popołudniową kawą lub herbatą.

Przepis na sernik tiramisu łączy w sobie przepisy na tradycyjne ciasto sernikowe oraz tiramisu. Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Oczywiście ser twarogowy, kostki gorzkiej czekolady, prawdziwa, naturalna kawa, a także masło, jajka, cukier, a najlepiej słodzik (świetnie sprawdzi się ksylitol lub erytrytol). Tradycyjnie ciasto przygotowuje się również z likierem Amaretto, jednak można go potraktować jako opcjonalny dodatek. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia czekolady i ucierania masła z cukrem, aż stanie się puszyste. Następnie utarte masło należy połączyć z czekoladą, ubitymi jajkami, przesianą mąką oraz rozpuszczoną w wodzie lub likierze kawą. Taką masę wystarczy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wbić w nią biszkopty nasączone kawą i piec, aż całość lekko zastygnie. Ostatnim etapem jest masa serowa - ser twarogowy i mascarpone należy ucierać mikserem, dodać cukier, jajka oraz opcjonalnie likier amaretto i aromat waniliowy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopty i pieczemy ok. 1-1,5 godzin. Gotowe! Dodatkowo, jako wierzchnią warstwę możesz przygotować masę z gęstej śmietanki ubitej ze słodzikiem, posypanej naturalną mieloną kawą - pyszny, pieczony sernik tiramisu gotowy do podania.

Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto tiramisu pieczone w formie sernika, gwarantujemy, że zachwycisz się nim nie tylko Ty, ale również cała rodzina i wszyscy znajomi.

Alergeny w serniku tiramisu

Lista alergenów dla sernika tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
205.25
318.14
Białko (g)
9.36
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
12.42
19.25
Węglowodany przyswajalne (g)
12.07
18.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
13.06
20.24
Tłuszcze nasycone (g)
10.29
15.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
4.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.21
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
99.96
154.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
70.92
109.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.62
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.89
108.33
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
0.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.53
31.82
Brak danych dla: czekolada gorzka, ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.21
18.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
211.88
328.42
Potas (mg)
139.50
216.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.04
119.42
Fosfor (mg)
138.05
213.98
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.31
25.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.30
Cynk (mg)
0.58
0.90
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika tiramisu 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika tiramisu

Koszt składników
114.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
50 g
pół tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Kawa w proszku (mielone ziarna)
10 g
1 łyżka
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Likier Amaretto
15 ml
1 łyżka
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 ml
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
5 szt.
5 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 550
45 g
4,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Biszkopty
45 g
15-16 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Twaróg sernikowy
800 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 800 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
114.50