Przepis na tiramisu z mascarpone i śmietaną krok po kroku
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml
- Mascarpone 500 g
- Cukier 50 g
- Espresso 25 ml
- Biszkopty 140 g
- Kakao 16% (proszek) 25 g
Ubij śmietankę i cukier na sztywno. Dodaj ser mascarpone, ciągle ubijając.
Zanurz biszkopty w kawie i umieść w naczyniu.
Rozłóż połowę masy z bitej śmietany na pierwszej warstwie biszkoptów. Powtórz proces z drugą warstwą mieszanki biszkoptów i śmietany.
Wierzch deseru oprószyć kakao w proszku.
Schładzaj w lodówce około 2-4 godzin.
Często zadawane pytania
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Sernik tiramisu
-
Placek tiramisu
-
Tiramisu włoskie
-
Rolada Tiramisu
-
Tiramisu

(liczba kalorii)
Tiramisu z mascarpone i śmietaną - cechy przepisu
Więcej o tiramisu z mascarpone i śmietaną
Tiramisu z mascarpone i śmietaną to najbardziej wyrafinowana, ale też najciekawsza wersja tego deseru. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki. To smaczne ciasto, którego nie trzeba piec, co jest jego dużą zaletą. To najlepsze tiramisu, które zrobisz samodzielnie w kilka chwil.
Przepis na tiramisu z mascarpone i śmietaną jest prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Jego przygotowanie jest równie proste, co klasycznej wersji. To deser, który podbije serce każdego, kto tylko go spróbuje. To najlepsze domowe tiramisu. To opcja dla każdego, kto kocha włoską kuchnię i poszukuje deseru, który będzie jej wizytówką. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. W tym wypadku stawia się na aksamitny serek mascarpone i śmietankę. Dzięki temu deser jest po prostu fantastyczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tiramisu z mascarpone i śmietaną, które będzie pyszne, a przy okazji całkowicie domowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To deser, który jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To cos dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka. To pyszne i domowe tiramisu sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujesz, na pewno nie pożałujesz.
Wartości odżywcze tiramisu z mascarpone i śmietaną
Energia i białka
(207g)
Węglowodany w tiramisu z mascarpone i śmietaną
(207g)
Tłuszcze
(207g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tiramisu z mascarpone i śmietaną
Lista alergenów dla tiramisu z mascarpone i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty