Przepis na tiramisu z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, ekstrakt waniliowy, kakao
To będzie niezbędne
szklanka wysoka, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Zaparz espresso. Przelej do podłużnego naczynia. Gdy ostygnie, dodaj rum, wymieszaj i odstaw.

W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej śmietanę i ubijaj 40 s / obroty 3. Przełóż do innego naczynia.

W naczyniu Thermomixa umieść motylka. Wlej żółtka, dodaj cukier, ser mascarpone i ekstrakt waniliowy. Ucieraj przez 1 minutę 30 sekund / obroty 4.

Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 2.

7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przekładaj na dno szklanki (po około 1 biszkopt na szklankę)

Wyłóż połowę masy do szklanek.

7 biszkoptów zanurz w kawie z rumem na kilka sekund. Przykryj nimi krem.

Na biszkopty wyłóż pozostały krem.

Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Tiramisu posyp kakao przed podaniem.

Tiramisu Thermomix podane w szklankach
Tiramisu Thermomix
Koszt przygotowania dania
26.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
4
85

Tiramisu Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tiramisu z Thermomixa

Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on z dwóch warstw. Łączy w sobie smak słodkiego kremu i biszkoptów nasączonych kawą. Krem powstaje z mascarpone, żółtek i cukru pudru. Czasami wzbogaca się go również ubitymi białkami. Biszkopty namacza się w mocnej kawie, w tym miejscu można również dodać amaretto lub rum. Dzięki swoim składnikom jest to bardzo pożywny i pobudzający deser. Dzięki temu zyskało to też popularność na całym świecie.

Deser ten bardzo częsty spożywany jest we Włoszech jako drugie śniadanie do kawy espresso. Powinien być bardzo dobrze schłodzony podczas podawania. Można go podawać w różnych kształtach lub naczyniach. Najczęściej przygotowywany jest w formie i krojony na kwadratowe kawałki.

Na temat tiramisu powstało wiele legend. Do końca nie wiadomo, czy deser ten powstał w Wenecji, Teviso, Sienie czy Florencji. Każde z tych miast ma swój indywidualny przepis na tiramisu. Wymyślono go w latach 70. XX wieku. A popularność zyskało w 1981 roku, gdy pojawiło się w kwartalniku kulinarnym.

Tiramisu Thermomix to szybki deser, który wykonasz samodzielnie w kilka chwil. W ten prosty sposób przeniesiesz prawdziwy klimat Włoch do swojej kuchni. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie tiramisu, to przepis na tiramisu z Thermomixa jest właśnie dla Ciebie. Potrzebne składniki to: śmietanka 36%, żółtka jaj, cukier puder, mascarpone, rum, biszkopty podłużne, ekstrakt waniliowy, espresso i kakao. Na początku zaparz kawę i przelej ją do podłużnego naczynia. Gdy ostygnie, dodaj rum i wymieszaj. W naczyniu Thermomixa z pomocą motylka ubij bitą śmietanę na sztywno i przełóż do innego naczynia. Następnie wlej żółtka, dodaj cukier, ekstrakt i mascarpone i utrzyj. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Biszkopty zanurzaj na chwilę w kawie z rumem. Teraz układaj w wybranym naczyniu warstwę biszkoptów na dno, na to krem, ponownie biszkopty i krem. Najlepiej jest schłodzić to pyszne tiramisu w lodówce przed podaniem. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tiramisu w Thermomixie i niedługo wykonacie to łatwe, włoskie urozmaicenie na deser.

Wartości odżywcze tiramisu z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
265.45 kcal
0.00 kcal
Białko
3.43 g
0.00 g

Węglowodany w tiramisu z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
19.84 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
18.54 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
19.11 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
17.83 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
1.28 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
102.68 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tiramisu z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina C
0.05 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
89.60 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
52.55 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu z Thermomixa

Lista alergenów dla tiramisu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania tiramisu z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
schłodzona
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
90 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Rum biały
30 ml
60.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 30 ml
Biszkopty
125 g
lady fingers, 14 sztuk
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
3.12
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
35 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 35 g
Ekstrakt waniliowy
3 ml
1/2 łyżeczki
1.75
Za 9.0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 3 ml
Espresso
250 ml
1.00
Za 50.0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 250 ml
Koszt składników
100.25
Jak oceniasz przepis na tiramisu z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.7% osób