Przepis na tort tiramisu krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, okrągła forma do pieczenia

Jajka rozbij, rozdziel na białka i żółtka.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, pojedynczo dodawaj żółtka.

Do piany dodawaj cukier i delikatnie mieszaj.

Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito.

Przełóż ciasto na okrągłą blaszkę i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W misce wymieszaj serek mascarpone, śmietankę i cukier. Całość zmiksuj mikserem na gładki krem.

Upieczony biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 równe blaty.

Nasącz biszkoptowe warstwy wcześniej przegotowaną kawą i przełóż je słodkim kremem.

Cały tort pokryj cienką warstwą kremu i posyp startą na wiórki czekoladą.

Włóż tort do lodówki na minimum godzinę.

tort tiramisu
Tort tiramisu
Koszt przygotowania dania
26.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Tort tiramisu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie tiramisu

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort tiramisu. To niezwykłe połączenie domowego, delikatnego i puszystego biszkoptu o kawowym posmaku ze słodkim kremem.

Tort tiramisu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.

Należy zaopatrzyć się w mąkę, jajka, cukier, masło i dobrze zaparzoną, mocną kawę.

Aby przygotować krem do tiramisu będziesz potrzebować słodką śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Dodatkowo warto kupić tabliczkę czekolady, którą na końcu zetrzemy na tarce o grubych oczkach i posypiemy cały tort.

Zatem jak wykonać mój sprawdzony przepis?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Najpierw rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Delikatnie dodawaj pojedynczo żółtka i cukier, całość wymieszaj.

Następnie należy dodać mąkę, którą warto przesiać przez sitko. Wtedy biszkopt będzie puszysty i delikatny. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy. Upiecz go w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotujemy pyszny krem z serkiem mascarpone.

Przełóż serek i śmietankę do miski, zmiksuj masę na gładki krem, a w międzyczasie dodaj cukier puder. Masa zrobi się lśniąca.

Biszkopt po upieczeniu pozostaw, aby porządnie ostygł. Następnie przekrój go na 3 blaty i nasącz wcześniej przygotowaną, mocną kawą. Słodkim kremem przełóż biszkoptowe warstwy, a pozostałą ilością kremu posmaruj tort dookoła. Na samym końcu zetrzyj czekoladę na tarce i posyp obficie cały tort.

Tort tiramisu to dobry pomysł na urodziny, własnoręcznie przygotowany tort urodzinowy daje jeszcze więcej satysfakcji z tego święta.

Tradycyjne, włoskie tiramisu z czasem doczekało się wielu modyfikacji, w sklepach pełno deserów a’la tiramisu. Postaw jednak na tradycyjną wersję, z pewnością nie pożałujesz.

Wartości odżywcze tortu tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
322.46 kcal
322.46 kcal
Białko
4.79 g
4.79 g

Węglowodany w torcie tiramisu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
27.50 g
27.50 g
Węglowodany przyswajalne
26.97 g
26.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
21.16 g
21.16 g
Tłuszcze nasycone
19.52 g
19.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.64 g
1.64 g
Cholesterol
92.72 mg
92.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort tiramisu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
32.89 mg
32.89 mg
Wapń
57.99 mg
57.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu tiramisu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie tiramisu

Lista alergenów dla tortu tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu tiramisu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
125 ml
1/2 szklanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na tort tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób