Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tort tiramisu krok po kroku

Jajka rozbij, rozdziel na białka i żółtka.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, pojedynczo dodawaj żółtka.

Do piany dodawaj cukier i delikatnie mieszaj.

Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito.

Przełóż ciasto na okrągłą blaszkę i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W misce wymieszaj serek mascarpone, śmietankę i cukier. Całość zmiksuj mikserem na gładki krem.

Upieczony biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 równe blaty.

Nasącz biszkoptowe warstwy wcześniej przegotowaną kawą i przełóż je słodkim kremem.

Cały tort pokryj cienką warstwą kremu i posyp startą na wiórki czekoladą.

Włóż tort do lodówki na minimum godzinę.

tort tiramisu
Często zadawane pytania
Tort tiramisu - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tort tiramisu

W skrócie
Kalorii w porcji
322 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze tortu tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Blaty biszkoptowe możesz nasączyć likierem połączonym z mocną kawą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
322.46
322.46
Białko (g)
4.79
4.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
27.50
27.50
Węglowodany przyswajalne (g)
26.97
26.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
21.16
21.16
Tłuszcze nasycone (g)
19.52
19.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.64
1.64
Cholesterol (mg)
92.72
92.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
32.89
32.89
Wapń (mg)
57.99
57.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu tiramisu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie tiramisu

Lista alergenów dla tortu tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Więcej informacji na temat tortu tiramisu

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort tiramisu. To niezwykłe połączenie domowego, delikatnego i puszystego biszkoptu o kawowym posmaku ze słodkim kremem.

Tort tiramisu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna w każdym sklepie.

Należy zaopatrzyć się w mąkę, jajka, cukier, masło i dobrze zaparzoną, mocną kawę.

Aby przygotować krem do tiramisu będziesz potrzebować słodką śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Dodatkowo warto kupić tabliczkę czekolady, którą na końcu zetrzemy na tarce o grubych oczkach i posypiemy cały tort.

Zatem jak wykonać mój sprawdzony przepis?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Najpierw rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Delikatnie dodawaj pojedynczo żółtka i cukier, całość wymieszaj.

Następnie należy dodać mąkę, którą warto przesiać przez sitko. Wtedy biszkopt będzie puszysty i delikatny. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy. Upiecz go w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotujemy pyszny krem z serkiem mascarpone.

Przełóż serek i śmietankę do miski, zmiksuj masę na gładki krem, a w międzyczasie dodaj cukier puder. Masa zrobi się lśniąca.

Biszkopt po upieczeniu pozostaw, aby porządnie ostygł. Następnie przekrój go na 3 blaty i nasącz wcześniej przygotowaną, mocną kawą. Słodkim kremem przełóż biszkoptowe warstwy, a pozostałą ilością kremu posmaruj tort dookoła. Na samym końcu zetrzyj czekoladę na tarce i posyp obficie cały tort.

Tort tiramisu to dobry pomysł na urodziny, własnoręcznie przygotowany tort urodzinowy daje jeszcze więcej satysfakcji z tego święta.

Tradycyjne, włoskie tiramisu z czasem doczekało się wielu modyfikacji, w sklepach pełno deserów a’la tiramisu. Postaw jednak na tradycyjną wersję, z pewnością nie pożałujesz.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu tiramisu

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
125 ml
1/2 szklanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
36.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tort tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób