Przepis na tiramisu z truskawkami krok po kroku
- Espresso 50 ml 1 filiżanka
- Likier Amaretto 30 ml 1 kieliszek
- Żółtko jajka 4 szt.
- Cukier puder 40 g 4 łyżki
- Mascarpone 500 g 1 opakowanie
- Śmietanka kremowa 30% 200 g 1 opakowanie
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
- Truskawki 500 g
- Biszkopty 200 g 1 opakowanie
Żółtka wbij do miski i utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera.
Śmietankę ubij na gładki krem za pomocą miksera, dodawaj stopniowo mascarpone.
Do masy kremowej dodaj ubite żółtka jaj.
Biszkopty namocz w kawie i amaretto, dodaj na nie warstwę kremu.
Następnie dodaj warstwę biszkoptów i krem.
Postępuj analogicznie do momentu zużycia wszystkich składników.
Deser posyp na wierzchu kakao.
Deser włóż do lodówki na minimum godzinę, podawaj ze świeżymi owocami.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Sernik tiramisu
-
Placek tiramisu
-
Tiramisu włoskie
-
Rolada Tiramisu
-
Tiramisu

(liczba kalorii)
Tiramisu z truskawkami - cechy przepisu
Więcej o tiramisu z truskawkami
Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu z truskawkami.
Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą i likierem amaretto.
Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, żółtka jaj, serek mascarpone, śmietanka, świeże truskawki, kakao w proszku i espresso.
Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek zawiera składniki mineralne takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić tiramisu z truskawkami opisuję dokładnie nieco niżej.
Domowe tiramisu z truskawkami na końcu posyp kakao w proszku.
Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się. Wykorzystaj mój sprawdzony i prosty przepis, przygotuj dobre ciasto, które będzie świetnym pomysłem na imprezę dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Wartości odżywcze tiramisu z truskawkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w tiramisu z truskawkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na tiramisu z truskawkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tiramisu z truskawkami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tiramisu z truskawkami
Lista alergenów dla tiramisu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty