Przepis na tiramisu z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 13 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska, lodówka

Żółtka wbij do miski i utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera.

Śmietankę ubij na gładki krem za pomocą miksera, dodawaj stopniowo mascarpone.

Do masy kremowej dodaj ubite żółtka jaj.

Biszkopty namocz w kawie i amaretto, dodaj na nie warstwę kremu.

Następnie dodaj warstwę biszkoptów i krem.

Postępuj analogicznie do momentu zużycia wszystkich składników.

Deser posyp na wierzchu kakao.

Deser włóż do lodówki na minimum godzinę, podawaj ze świeżymi owocami.

tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Koszt przygotowania dania
38.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
90

Tiramisu z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tiramisu z truskawkami

Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu z truskawkami.

Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą i likierem amaretto.

Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, żółtka jaj, serek mascarpone, śmietanka, świeże truskawki, kakao w proszku i espresso.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek zawiera składniki mineralne takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tiramisu z truskawkami opisuję dokładnie nieco niżej.

Domowe tiramisu z truskawkami na końcu posyp kakao w proszku.

Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się. Wykorzystaj mój sprawdzony i prosty przepis, przygotuj dobre ciasto, które będzie świetnym pomysłem na imprezę dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Wartości odżywcze tiramisu z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
240.58 kcal
240.58 kcal
Białko
3.30 g
3.30 g

Węglowodany w tiramisu z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
15.77 g
15.77 g
Węglowodany przyswajalne
14.42 g
14.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
1.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
17.94 g
17.94 g
Tłuszcze nasycone
16.82 g
16.82 g
Tłuszcze nienasycone
1.12 g
1.12 g
Cholesterol
101.66 mg
101.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tiramisu z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
18.04 mg
18.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
90.19 mg
90.19 mg
Wapń
63.07 mg
63.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
0.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z truskawkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu z truskawkami

Lista alergenów dla tiramisu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania tiramisu z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
50 ml
1 filiżanka
1.00
Za 50.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Likier Amaretto
30 ml
1 kieliszek
30.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Biszkopty
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
76.00
Jak oceniasz przepis na tiramisu z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób