Przepis na ciasto tiramisu krok po kroku

Składniki
  • biszkopty 140 g 1 duże opakowanie
  • Kawa, gotowy napar bez cukru 250 ml 1 szklanka
  • mascarpone 250 g
  • Śmietanka kremowa 30% 400 g
  • Cukier 50 g 1/4 szklanki
  • Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, sitko, miska

W misce ubij śmietankę.

Do śmietanki dodaj partiami cukier oraz po łyżce sera mascarpone.

Masę dokładnie zmiksuj.

Kawę wylej do głębokiego naczynia, w którym zmieści się cały jeden biszkopt.

Maczaj biszkopty w zimnej kawie.

Namoczone biszkopty wyłóż na dno formy tak aby zakryły całą.

Na biszkopty wylej połowę masy.

Na masę ułóż namoczone biszkopty, tak aby pokryły całą powierzchnię i wylej drugą połowę masy.

Wierzch obsyp kakaem sypanym z sitka.

Ciasto pozostaw na minimum 12 godzin w lodówce.

Ciasto tiramisu podane na białym talerzu ze złotym widelcem na białym, marmurowym blacie.
Ciasto tiramisu
Koszt przygotowania dania
18.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Ciasto tiramisu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście tiramisu

Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie bez niego tej kuchni. Mimo, że tiramisu powstało w latach 60 lub 70 XX wieku, jest określane jako tradycyjny włoski deser. O to skąd pochodzi tiramisu trwa cały czas spór, jednak wielu ekspertów wskazuje na Treviso a konkretnie restaurację Le Beccherie. Deser ten powstał najprawdopodobniej jako udoskonalenie sbatudin czyli deseru składającego się z ubitych żółtek, który przygotowywany był dla osób starszych, dla dzieci oraz dla rekonwalescentów lub udoskonalenie baicoli czyli deseru zabaione wraz z bitą śmietaną i suchymi ciastkami.

Ciasto tiramisu czy też deser wykonywane jest z serkiem mascarpone, utartymi żółtkami, ubitymi białkami, z biszkoptami namoczonymi w espresso oraz kakao. We Włoszech zazwyczaj do deseru nie używa się alkoholu, jednak ile regionów tyle przepisów i niektórzy do espresso dodają marsalę. W Polsce, jak i na świecie, często dodaje się likier amaretto a w niektórych wersja zamiast biszkoptów używane są ciasteczka amaretti. W Polsce krem często przygotowuje się na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone, jest to wersja szczególnie dobra dla dzieci, ponieważ mają dużo wrażliwszy przewód pokarmowy niż dorośli. Deser możesz wykonać jako placek z kremem, upiecz klasyczny biszkopt, nasącz go kawą, przełóż kremem a na wierzchu posyp kakao. W każdej wersji deser ten musi być dokładnie schłodzony a najlepiej smakuje po 12 godzinach. Przepis na ciasto tiramisu nie jest trudny i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Przepis na krem do ciasta tiramisu, niezależności od tego, którą wersję wykonasz, czy z jajkami, czy z bitą śmietaną, wymaga mniej więcej dokładnie tyle samo pracy. A jak zrobić ciasto tiramisu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap wykonania jest dokładnie wytłumaczony.

Pyszne ciasto tiramisu to pyszny deser bez pieczenia. Ciasto na zimno sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest również świetnym deserem w trakcie romantycznej kolacji, dodatkiem do kawy lub herbaty a wykonany w formie tortu sprawdzi się idealnie w roli tortu urodzinowego lub okazjonalnego.

Wartości odżywcze ciasta tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (115g)
Energia (kalorie)
253.56 kcal
291.60 kcal
Białko
2.76 g
3.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście tiramisu

Na 100g
Na porcję (115g)
Węglowodany
15.64 g
17.99 g
Węglowodany przyswajalne
14.59 g
16.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (115g)
Tłuszcz
20.36 g
23.42 g
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
20.05 g
23.05 g
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto tiramisu

Na 100g
Na porcję (115g)
Sód
86.75 mg
99.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta tiramisu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście tiramisu

Lista alergenów dla ciasta tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta tiramisu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
biszkopty
140 g
1 duże opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 140 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
27.00
Łączny koszt
18.62
Jak oceniasz przepis na ciasto tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób