Ciasto tiramisu

Opublikowano: 27.04.2021 r., 21:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto tiramisu podane na białym talerzu ze złotym widelcem na białym, marmurowym blacie.
Ciasto tiramisu
Spróbuj sprawdzonego przepisu na najlepsze ciasto tiramisu. Ciasto z biszkoptami, kremem ze śmietanki i serka mascarpone wykończone dobrej jakości kakao jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Przygotowanie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Biszkopty - 1 duże opakowanie (140 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, sitko, miska

Przepis na ciasto tiramisu krok po kroku

W misce ubij śmietankę.

Do śmietanki dodaj partiami cukier oraz po łyżce sera mascarpone.

Masę dokładnie zmiksuj.

Kawę wylej do głębokiego naczynia, w którym zmieści się cały jeden biszkopt.

Maczaj biszkopty w zimnej kawie.

Namoczone biszkopty wyłóż na dno formy tak aby zakryły całą.

Na biszkopty wylej połowę masy.

Na masę ułóż namoczone biszkopty, tak aby pokryły całą powierzchnię i wylej drugą połowę masy.

Wierzch obsyp kakaem sypanym z sitka.

Ciasto pozostaw na minimum 12 godzin w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta tiramisu

Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie bez niego tej kuchni. Mimo, że tiramisu powstało w latach 60 lub 70 XX wieku, jest określane jako tradycyjny włoski deser. O to skąd pochodzi tiramisu trwa cały czas spór, jednak wielu ekspertów wskazuje na Treviso a konkretnie restaurację Le Beccherie. Deser ten powstał najprawdopodobniej jako udoskonalenie sbatudin czyli deseru składającego się z ubitych żółtek, który przygotowywany był dla osób starszych, dla dzieci oraz dla rekonwalescentów lub udoskonalenie baicoli czyli deseru zabaione wraz z bitą śmietaną i suchymi ciastkami.

Ciasto tiramisu czy też deser wykonywane jest z serkiem mascarpone, utartymi żółtkami, ubitymi białkami, z biszkoptami namoczonymi w espresso oraz kakao. We Włoszech zazwyczaj do deseru nie używa się alkoholu, jednak ile regionów tyle przepisów i niektórzy do espresso dodają marsalę. W Polsce, jak i na świecie, często dodaje się likier amaretto a w niektórych wersja zamiast biszkoptów używane są ciasteczka amaretti. W Polsce krem często przygotowuje się na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone, jest to wersja szczególnie dobra dla dzieci, ponieważ mają dużo wrażliwszy przewód pokarmowy niż dorośli. Deser możesz wykonać jako placek z kremem, upiecz klasyczny biszkopt, nasącz go kawą, przełóż kremem a na wierzchu posyp kakao. W każdej wersji deser ten musi być dokładnie schłodzony a najlepiej smakuje po 12 godzinach. Przepis na ciasto tiramisu nie jest trudny i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Przepis na krem do ciasta tiramisu, niezależności od tego, którą wersję wykonasz, czy z jajkami, czy z bitą śmietaną, wymaga mniej więcej dokładnie tyle samo pracy. A jak zrobić ciasto tiramisu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap wykonania jest dokładnie wytłumaczony.

Pyszne ciasto tiramisu to pyszny deser bez pieczenia. Ciasto na zimno sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest również świetnym deserem w trakcie romantycznej kolacji, dodatkiem do kawy lub herbaty a wykonany w formie tortu sprawdzi się idealnie w roli tortu urodzinowego lub okazjonalnego.

Alergeny w cieście tiramisu

Lista alergenów dla ciasta tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Ciasto tiramisu to tradycyjne ciasto, które jest na bazie tłustego mascarpone i tłustej śmietanki z dodatkiem cukru. Deser pyszny i wyjątkowy w smaku ale jak wszystkie tradycyjne desery powinien być spożywany z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
253.56
291.60
Białko (g)
2.76
3.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
15.64
17.99
Węglowodany przyswajalne (g)
14.59
16.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
20.36
23.42
Tłuszcze nasycone (g)
20.05
23.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.31
0.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
86.75
99.76
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta tiramisu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta tiramisu

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
140 g
1 duże opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 140 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
27.00