Ciasto z biszkoptami podłużnymi

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z biszkoptami podłużnymi podane na białym talerzu.
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonały pomysł na pyszny deser na zimno. Ciasto możesz udekorować świeżymi owocami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten deser.
Przygotowanie 30 min
307 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty podłużne (200 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
  • Likier kawowy 1 kieliszek (50 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi krok po kroku

Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę.

Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia.

Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię.

Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu.

Na biszkopty ułóż pozostały krem.

Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem ciasto posyp kakao.

Jak oceniasz przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z biszkoptami podłużnymi

Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które podawane jest na zimno. Ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis przypomina trochę ten na tiramisu. Sprawdzony przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, mascarpone, żółtka jaj, cukier puder, napar z kawy, likier kawowy oraz kakao.

Jak zrobić ciasto z biszkoptami podłużnymi? Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę. Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia. Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię. Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu. Na biszkopty ułóż pozostały krem. Ciasto wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem ciasto posyp kakao.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Odpowiednia podaż żelaza zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.

Podsumowując smaczne ciasto z biszkoptami podłużnymi oraz kremem przygotowanym na bazie mascarpone stanowi doskonałą propozycję na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Szybkie ciasto przypomina trochę ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej, czyli tiramisu. Krem przygotowywany jest na bazie surowych żółtek, dlatego nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz dzieci.

Alergeny w cieście z biszkoptami podłużnymi

Lista alergenów dla ciasta z biszkoptami podłużnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z biszkoptami podłużnymi

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszny deser. Krem do ciasta przygotowany jest na bazie surowych żółtego, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
279.58
307.54
Białko (g)
3.86
4.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
18.98
20.88
Węglowodany przyswajalne (g)
17.90
19.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
1.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
20.14
22.16
Tłuszcze nasycone (g)
18.89
20.78
Tłuszcze nienasycone (g)
1.25
1.38
Cholesterol (mg)
128.57
141.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
130.42
143.46
Wapń (mg)
83.18
91.50
Żelazo (mg)
1.02
1.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z biszkoptami podłużnymi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z biszkoptami podłużnymi

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
podłużne
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Likier kawowy
50 ml
1 kieliszek
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
68.00