Przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę.

Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia.

Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię.

Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu.

Na biszkopty ułóż pozostały krem.

Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Przed podaniem ciasto posyp kakao.

Ciasto z biszkoptami podłużnymi podane na białym talerzu.
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
Koszt przygotowania dania
26.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Ciasto z biszkoptami podłużnymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z biszkoptami podłużnymi

Ciasto z biszkoptami podłużnymi to doskonała propozycja na pyszne ciasto, które podawane jest na zimno. Ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis przypomina trochę ten na tiramisu. Sprawdzony przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, mascarpone, żółtka jaj, cukier puder, napar z kawy, likier kawowy oraz kakao.

Jak zrobić ciasto z biszkoptami podłużnymi? Przygotuj poncz: wymieszaj przestudzony napar kawy z likierem kawowym. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj do nich mascarpone, ciągle mieszając masę. Połowę biszkoptów zanurzaj w ponczu i układaj na dnie blaszki do pieczenia. Następnie na biszkopty ułóż połowę masy z serka mascarpone i wyrównaj powierzchnię. Na krem ułóż drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w ponczu. Na biszkopty ułóż pozostały krem. Ciasto wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem ciasto posyp kakao.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu. Związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt. Ponadto żelazo jest niezbędne do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Odpowiednia podaż żelaza zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.

Podsumowując smaczne ciasto z biszkoptami podłużnymi oraz kremem przygotowanym na bazie mascarpone stanowi doskonałą propozycję na ciasto, które możesz podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest dobre do spożycia po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Szybkie ciasto przypomina trochę ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej, czyli tiramisu. Krem przygotowywany jest na bazie surowych żółtek, dlatego nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz dzieci.

Wartości odżywcze ciasta z biszkoptami podłużnymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
279.58 kcal
307.54 kcal
Białko
3.86 g
4.24 g

Węglowodany w cieście z biszkoptami podłużnymi

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
18.98 g
20.88 g
Węglowodany przyswajalne
17.90 g
19.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
1.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
20.14 g
22.16 g
Tłuszcze nasycone
18.89 g
20.78 g
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
1.38 g
Cholesterol
128.57 mg
141.43 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z biszkoptami podłużnymi

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z biszkoptami podłużnymi

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
130.42 mg
143.46 mg
Wapń
83.18 mg
91.50 mg
Żelazo
1.02 mg
1.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z biszkoptami podłużnymi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z biszkoptami podłużnymi

Lista alergenów dla ciasta z biszkoptami podłużnymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta z biszkoptami podłużnymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
podłużne
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Likier kawowy
50 ml
1 kieliszek
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób