Przepis na tiramisu z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, szklane pojemniczki

W misce ubij mascarpone na gładką i kremową konsystencję. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, całość dobrze wymieszaj.

W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

Do serka mascarpone dodawaj po trochę bitą śmietanę i mieszaj, aż dobrze się ze sobą połączą.

W małej misce wymieszaj likier i espresso. Dodać cukier, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Na dno szklanki wyłóż odrobinę kremu.

Zanurzaj lekko biszkopt w espresso i połam je na 3 kawałki. Ciastka ułóż na kremowym nadzieniu. Przykryj je kolejną warstwą kremu.

Powtarzaj układanie warstw, aż do wykończenia składników.

Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Tiramisu z mascarpone podane w szklankach.
tiramisu z mascarpone
Koszt przygotowania dania
20.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
715 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Tiramisu z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tiramisu z mascarpone

Tiramisu z mascarpone to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Oczaruje każdego, kto go spróbuje. Jest niezwykle smaczny ze względu na wyjątkowy krem, który robi się na bazie serka, jajek i alkoholu. Ten włoski deser podbije serca wszystkich gości.

Przepis na fit tiramisu to rozwiązanie, które pozwala w najprostszy sposób odwzorować ten włoski, pyszny deser. To cos dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka. To opcja dla każdego, kto kocha włoską kuchnię i poszukuje deseru, który będzie jej wizytówką. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tiramisu z mascarpone, które będzie smaczne, proste, a przy okazji jak najbardziej zbliżone do oryginalnej wersji, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chce się stworzyć bardziej fit wersje, można zamienić go na ricottę. Serek mascarpone ma nieco więcej kalorii, jednak to on jest używany w podstawowej wersji tego deseru, dlatego, jeśli chce się odwzorować prawdziwie włoskie tiramisu lepiej sięgnąć po niego. To pyszne i domowe tiramisu sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujes,z na pewno nie pożałujesz.

Wartości odżywcze tiramisu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(209g)
Energia (kalorie)
342.44 kcal
715.71 kcal
Białko
2.82 g
5.90 g

Węglowodany w tiramisu z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(209g)
Węglowodany
14.05 g
29.36 g
Węglowodany przyswajalne
14.00 g
29.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(209g)
Tłuszcz
29.64 g
61.94 g
Tłuszcze nasycone
27.39 g
57.25 g
Tłuszcze nienasycone
0.15 g
0.31 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
79.83 mg
166.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tiramisu z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(209g)
Witamina C
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(209g)
Sód
80.90 mg
169.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
86.59 mg
180.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z mascarpone 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu z mascarpone

Lista alergenów dla tiramisu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania tiramisu z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Biszkopty
80 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Espresso
75 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 75 ml
Kahlua
15 ml
75.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.61
Za 15 ml
Koszt składników
103.50
Jak oceniasz przepis na tiramisu z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób