Tiramisu z mascarpone

Opublikowano: 31.01.2022 r., 21:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tiramisu z mascarpone podane w szklankach.
Tiramisu z mascarpone
Tiramisu z mascarpone to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Oczaruje każdego, kto go spróbuje.
Przygotowanie 30 min
715 kcal
Kcal w porcji
209 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mascarpone (500 g)
  • Cukier (40 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Biszkopty (80 g)
  • Espresso (75 ml)
  • Kahlua (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, szklane pojemniczki

Przepis na tiramisu z mascarpone krok po kroku

W misce ubij mascarpone na gładką i kremową konsystencję. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, całość dobrze wymieszaj.

W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę.

Do serka mascarpone dodawaj po trochę bitą śmietanę i mieszaj, aż dobrze się ze sobą połączą.

W małej misce wymieszaj likier i espresso. Dodać cukier, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Na dno szklanki wyłóż odrobinę kremu.

Zanurzaj lekko biszkopt w espresso i połam je na 3 kawałki. Ciastka ułóż na kremowym nadzieniu. Przykryj je kolejną warstwą kremu.

Powtarzaj układanie warstw, aż do wykończenia składników.

Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tiramisu z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat tiramisu z mascarpone

Tiramisu z mascarpone to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Oczaruje każdego, kto go spróbuje. Jest niezwykle smaczny ze względu na wyjątkowy krem, który robi się na bazie serka, jajek i alkoholu. Ten włoski deser podbije serca wszystkich gości.

Przepis na fit tiramisu to rozwiązanie, które pozwala w najprostszy sposób odwzorować ten włoski, pyszny deser. To cos dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka. To opcja dla każdego, kto kocha włoską kuchnię i poszukuje deseru, który będzie jej wizytówką. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tiramisu z mascarpone, które będzie smaczne, proste, a przy okazji jak najbardziej zbliżone do oryginalnej wersji, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chce się stworzyć bardziej fit wersje, można zamienić go na ricottę. Serek mascarpone ma nieco więcej kalorii, jednak to on jest używany w podstawowej wersji tego deseru, dlatego, jeśli chce się odwzorować prawdziwie włoskie tiramisu lepiej sięgnąć po niego. To pyszne i domowe tiramisu sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujes,z na pewno nie pożałujesz.

Alergeny w tiramisu z mascarpone

Lista alergenów dla tiramisu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze tiramisu z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

To deser, który nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na spory udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(209g)
Energia (kcal)
342.44
715.71
Białko (g)
2.82
5.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(209g)
Węglowodany (g)
14.05
29.36
Węglowodany przyswajalne (g)
14.00
29.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(209g)
Tłuszcz (g)
29.64
61.94
Tłuszcze nasycone (g)
29.49
61.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.83
166.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(209g)
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(209g)
Sód (mg)
80.90
169.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.59
180.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z mascarpone 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu z mascarpone

Koszt składników
103.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Biszkopty
80 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Espresso
75 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 75 ml
Kahlua
15 ml
75.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.61
Za 15 ml
Koszt składników
103.50