Przepis na tiramisu z mascarpone krok po kroku
- Mascarpone 500 g
- Cukier 40 g
- Śmietanka kremowa 36% 125 ml
- Biszkopty 80 g
- Espresso 75 ml
- Kahlua 15 ml
W misce ubij mascarpone na gładką i kremową konsystencję. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, całość dobrze wymieszaj.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę.
Do serka mascarpone dodawaj po trochę bitą śmietanę i mieszaj, aż dobrze się ze sobą połączą.
W małej misce wymieszaj likier i espresso. Dodać cukier, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Na dno szklanki wyłóż odrobinę kremu.
Zanurzaj lekko biszkopt w espresso i połam je na 3 kawałki. Ciastka ułóż na kremowym nadzieniu. Przykryj je kolejną warstwą kremu.
Powtarzaj układanie warstw, aż do wykończenia składników.
Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Sernik tiramisu
-
Placek tiramisu
-
Tiramisu włoskie
-
Rolada Tiramisu
-
Tiramisu

(liczba kalorii)
Tiramisu z mascarpone - cechy przepisu
Więcej o tiramisu z mascarpone
Tiramisu z mascarpone to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Oczaruje każdego, kto go spróbuje. Jest niezwykle smaczny ze względu na wyjątkowy krem, który robi się na bazie serka, jajek i alkoholu. Ten włoski deser podbije serca wszystkich gości.
Przepis na fit tiramisu to rozwiązanie, które pozwala w najprostszy sposób odwzorować ten włoski, pyszny deser. To cos dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka. To opcja dla każdego, kto kocha włoską kuchnię i poszukuje deseru, który będzie jej wizytówką. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tiramisu z mascarpone, które będzie smaczne, proste, a przy okazji jak najbardziej zbliżone do oryginalnej wersji, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny. Wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Jeśli chce się stworzyć bardziej fit wersje, można zamienić go na ricottę. Serek mascarpone ma nieco więcej kalorii, jednak to on jest używany w podstawowej wersji tego deseru, dlatego, jeśli chce się odwzorować prawdziwie włoskie tiramisu lepiej sięgnąć po niego. To pyszne i domowe tiramisu sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. Ten prosty przepis pokaże ci, w jaki sposób przygotować je w najlepszej formie, by skradło serca wszystkich, którzy go spróbują. Jeśli go spróbujes,z na pewno nie pożałujesz.
Wartości odżywcze tiramisu z mascarpone
Energia i białka
(209g)
Węglowodany w tiramisu z mascarpone
(209g)
Tłuszcze
(209g)
Witaminy w przepisie na tiramisu z mascarpone
(209g)
Składniki mineralne w przepisie na tiramisu z mascarpone
(209g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tiramisu z mascarpone
Lista alergenów dla tiramisu z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty