Przepis na tradycyjne tiramisu krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek mały, rózga, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, szklana miska, prostokątne naczynie

Zaparz mocną kawę, przelej ją do prostokątnego naczynia, w którym zmieści się biszkopt i pozostaw ją do wystudzenia.

Sparz jajka a następnie oddziel żółtka od jajek.

Żółtka przełóż do szklanej miski i dodaj cukier puder.

Miskę postaw na delikatnie wrzącej wodzie w garnku (ważne aby woda nie dotykała miski). Żółtka ubijaj na jasną i puszystą masę przez około 2-3 minuty.

Do żółtek dodawaj partiami serek mascarpone i dokładnie połącz.

Ubij białka na puszystą pianę i dodawaj partiami do żółtek z mascarpone.

Biszkopty szybko zamocz w kawie i ułóż w formie do pieczenia lub innym naczyniu.

Na warstwę biszkoptów wylej 1/3 masy. Połóż na nią biszkopty, zalej masą, ułóż biszkopty i zalej ostatnią porcją masy.

Wierzch dokładnie pokryj kakao.

Tiramisu pozostaw w lodówce na minimum 4 godziny.

Tradycyjne tiramisu podane na białym talerzyku na drewnianym blacie
Tradycyjne tiramisu
Koszt przygotowania dania
27.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
52

Tradycyjne tiramisu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tradycyjnym tiramisu

Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie bez niego tej kuchni. Mimo, że tiramisu powstało w latach 60 lub 70 XX wieku, jest określane jako tradycyjny włoski deser. O to, skąd pochodzi tiramisu trwa cały czas spór, jednak wielu ekspertów wskazuje na Treviso a konkretnie restaurację Le Beccherie. Deser ten powstał najprawdopodobniej jako udoskonalenie sbatudin czyli deseru składającego się z ubitych żółtek, który przygotowywany był dla osób starszych, dla dzieci oraz dla rekonwalescentów lub udoskonalenie baicoli czyli deseru zabaione wraz z bitą śmietaną i suchymi ciastkami.

Składniki na tiramisu to serek mascarpone, biszkopty, kawa i kakao. Klasyczne, wykonywane jest z jajkami. We Włoszech zazwyczaj do deseru nie używa się alkoholu, jednak ile regionów tyle przepisów i niektórzy do espresso dodają marsalę. W Polsce, jak i na świecie, często wykonuje się z amaretto a w niektórych wersja zamiast biszkoptów używane są ciasteczka amaretti. W Polsce krem do tiramisu często przygotowuje się na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone, jest to wersja szczególnie dobra dla dzieci, ponieważ mają dużo wrażliwszy przewód pokarmowy niż dorośli. Tiramisu możesz wykonać jako placek z kremem, upiecz klasyczny biszkopt, nasącz go kawą, przełóż kremem a na wierzchu posyp kakao. W każdej wersji deser ten musi być dokładnie schłodzony a najlepiej smakuje po 12 godzinach. Przepis na tiramisu z mascarpone, nie jest trudny i stosunkowo szybki w przygotowaniu. Przepis na krem do ciasta tiramisu, niezależności od tego, którą wersję wykonasz, czy z jajkami, czy z bitą śmietaną, wymaga mniej więcej dokładnie tyle samo pracy. A jak zrobić tiramisu dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap wykonania jest dokładnie wytłumaczony. Wykorzystaj nasz sprawdzony i dobry przepis na ten klasyczny deser.

Pyszne, domowe tiramisu to pyszny deser bez pieczenia. Dobre tiramisu na zimno sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest również świetnym deserem w trakcie romantycznej kolacji, dodatkiem do kawy lub herbaty a wykonany w formie tortu sprawdzi się idealnie w roli tortu urodzinowego lub okazjonalnego.

Wartości odżywcze tradycyjnego tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kalorie)
249.70 kcal
142.33 kcal
Białko
4.22 g
2.41 g

Węglowodany w tradycyjnym tiramisu

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany
20.17 g
11.50 g
Węglowodany przyswajalne
19.27 g
10.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
0.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz
16.87 g
9.61 g
Tłuszcze nasycone
15.56 g
8.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.31 g
0.75 g
Cholesterol
124.19 mg
70.79 mg

Witaminy w przepisie na tradycyjne tiramisu

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg

Składniki mineralne w przepisie na tradycyjne tiramisu

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód
152.64 mg
87.01 mg
Wapń
74.44 mg
42.43 mg
Żelazo
1.08 mg
0.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnego tiramisu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tradycyjnym tiramisu

Lista alergenów dla tradycyjnego tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania tradycyjnego tiramisu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
350 ml
2.33 szklanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
70 g
0.5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Biszkopty
280 g
2 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.00
Za 280 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na tradycyjne tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób