Tiramisu

tiramisu

Słynny, kultowy torcik Tiramisu powstał we Włoszech pod koniec XX wieku. Jako pyszne, sycące i uniwersalne danie szybko stał się popularny na całym świecie. Serwuje się go w licznych restauracjach oraz na domowych imprezach. Tiramisu to prosty deser na zimno z mascarpone, z jajkami, biszkoptami i alkoholem. W Polsce Tiramisu robimy z likierem Amaretto. Ten prosty, warstwowy deser jest bardzo łatwy do zrobienia w warunkach domowych. Wystarczy połączyć takie składniki jak biszkopty i krem z mascarpone. Tiramisu występuje w wersji z jajkami i bez jajek. Deser robimy zarówno jako ciasto w tortownicy lub blaszce do ciasta, lub jako deser w pucharkach do lodów lub w kieliszkach.

Tiramisu - polecane przepisy

Tiramisu - pozostałe przepisy

Tiramisu - przepisy i sposoby wykonania wyśmienitego deseru tiramisu

Każdy kojarzy pyszny, elegancki deser Tiramisu jako symbol luksusu i dobrego smaku. Deser ten powstał we Włoszech w formie sernika na zimno nasączonego alkoholem. Podawany mocno schłodzony idealnie nadaje się na orzeźwiający, letni deser w upalne dni. Mało kto wie, że ten wykwintny, elegancki deser można z łatwością zrobić w domu, gdyż przepis jest bardzo prosty. Doradzamy jak zrobić domowe Tiramisu i przedstawiamy składniki na ten pyszny deser.

Skąd pochodzi prawdziwe Tiramisu

Jak powstał kultowy deser Tiramisu

Kultowy deser Tiramisu z mascarpone należy do kanonu kuchni włoskiej. Okazuje się, że przepis na ten torcik powstał całkiem niedawno, bo dopiero pod koniec XX wieku. Legend na temat historii jego powstania jest wiele, zaś kilka włoskich miast pretenduje do miana stolicy tego przysmaku. We Włoszech tradycyjnie jada się go na drugie śniadanie, szczególnie w upalne dni. Jest to deser nie tylko pyszny, lecz także pożywny, dlatego też szybko stał się popularny na całym świecie.

Torcik Tiramisu zrobił oszałamiającą karierę na świecie i serwowany jest w najelegantszych kawiarniach i restauracjach. Mało kto wie, że przepis na Tiramisu jest bardzo prosty i z powodzeniem można go zrobić samodzielnie w domu. Jest to po prostu rodzaj sernika na zimno z mascarpone, z jajkami i alkoholem. Stanowi on idealny sposób na ugoszczenie znajomych lub jako przysmak na imprezę. Tiramisu kojarzy się z elegancją i luksusem, dlatego też sprawdzi się na elegancką imprezę lub kolację we dwoje, kiedy warto zabłysnąć czymś oryginalnym.

Deser Tiramisu jest dość uniwersalny. Można go zrobić zarówno w formie deseru i podać w pucharkach, jak również w formie tortu czy ciasta. Tradycyjnie jest on okrągły. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić Tiramisu na prostokątnej blasze do pieczenia. Na romantyczną kolację we dwoje możemy zrobić małe desery Tiramisu w pucharkach do lodów lub miseczkach.

Jak zrobić torcik Tiramisu

Klasyczny przepis na deser Tiramisu

We Włoszech istnieje co najmniej kilkadziesiąt przepisów na ten specjał i w różnych regionach robi się go trochę inaczej. Jednak klasyczny przepis wymaga zrobienia kremu z mascarpone i przełożenia go warstwami biszkoptów. Kremowy i tłusty serek mascarpone sprawia, że deser jest puszysty i bardzo sycący. Ważnym składnikiem deseru jest alkohol. We Włoszech dodaje się wino Marsala. W Polsce przyjęła się wersja z likierem Amaretto.

Składniki na prawdziwe Tiramisu:

  • serek mascarpone,
  • biszkopty,
  • mocna kawa,
  • jajka,
  • cukier,
  • kakao.

Typowy deser Tiramisu zawiera gotowe biszkopty okrągłe lub podłużne. Niektóre wersje robi się jednak z ciasta biszkoptowego. Biszkopt pieczemy, kroimy na odpowiednie kawałki w zależności od rodzaju deseru i nasączamy ponczem kawowym.

Jak zrobić pyszne, domowe Tiramisu

Pyszne, prawdziwe Tiramisu z powodzeniem można zrobić w domu, gdyż w zasadzie jest to łatwy rodzaj sernika na zimno. Podstawą Tiramisu jest masa z jajkami i serkiem mascarpone. Przygotowanie kremu nie jest trudne. Wystarczy zagotować syrop cukrowy, dodać do niego żółtka, cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, tak aby nie powstały grudki. Krem do Tiramisu można zrobić zarówno ręcznie, jak i mikserem. Warto jednak pamiętać, aby nie miskować serka zbyt długo, gdyż może się zwarzyć. Prawdziwe Tiramisu nie zawiera białek. Jednak w niektórych przepisach dodaje się sztywno ubitą pianę z białek.

Rolę ciasta w deserze pełnią biszkopty nasączone ponczem kawowym. Aby zrobić poncz gotujemy mocną kawę i dodajemy do niej likier Amaretto. Krem i poncz odstawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy w tortownicy lub w pucharkach biszkopty nasączone ponczem kawowym. Na nich układamy krem. Następnie dodajemy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Na wierzchu deser posypujemy kakao lub drobno utartą, gorzką czekoladą. Gotowy deser odstawiamy do lodówki do stężenia. Podajemy schłodzony. Torcik najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.

Prawdziwe Tiramisu robi się z jajkami. Jednak krem do deseru można zrobić również bez jajek. Prostym sposobem, aby powstała pyszna masa, jest zmiksowanie śmietany z serkiem mascarpone, pastą waniliową i cukrem.

Jak zrobić domowe, wegańskie Tiramisu

Tradycyjne Tiramisu zawiera produkty zwierzęce, gdyż masa kremowa składa się z sera i jajek. Czy jednak weganie nie mogą raczyć się tym wspaniałym deserem? Okazuje się, że z powodzeniem można zrobić wegańską wersję Tiramisu.

Krem do Tiramisu robimy z mleka kokosowego, które mieszamy z cukrem i likierem i odstawiamy do lodówki do stężenia. Niektóre gotowe biszkopty są również pieczone z dodatkiem jajek. Dlatego też, aby zrobić wegańskie Tiramisu, musimy upiec wegański biszkopt. Wegańskie ciasto biszkoptowe składa się z mleka sojowego, cukru, octu oraz mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Niektórzy do wegańskiego biszkopta dodają olej roślinny zamiast mleka kokosowego.

Na rynku dostępne są także wegańskie składniki do Tiramisu, jak wegański serek mascarpone lub wegańskie herbatniki. Pyszny krem można zrobić również od podstaw na bazie budyniu z mlekiem kokosowym. Innym sposobem na krem do Tiramisu jest zmielenie orzechów nerkowców z olejem kokosowym, syropem klonowym lub miodem i wodą.

Pyszne ciasta w stylu tiramisu

Tiramisu uchodzi za jedno z najsmaczniejszych ciast czy deserów na świecie. Czy są osoby, którym ten deser nie smakuje? Na pewno nie smakuje osobom, które nie lubią kawy. Torcik Tiramisu nie nadaje się także na deser na przyjęcie dla dzieci. W tym przypadku pomijamy dodatek likieru Amaretto czy innego alkoholu. Dzieci jednak nie bardzo lubią smak kawowy. Jednak dobra wiadomość jest taka, że na bazie przepisu na Tiramisu zrobimy pyszny tort owocowy.

Aby zrobić smaczne ciasto lub deser w stylu Tiramisu, potrzebne będą owoce, sok owocowy, biszkopty i serek mascarpone lub podobny, na przykład serek Philadelphia. Różnica polega na tym, że biszkopty nasączamy w soku owocowym. Krem na bazie serka mascarpone możemy zrobić z żółtkami, całymi jajkami i cukrem. Innym sposobem na pyszny krem do Tiramisu jest zmieszanie serka mascarpone z bitą śmietaną.

Torcik robimy podobnie jak klasyczne Tiramisu. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Zamiast nasączania ich kawą układamy na biszkoptach mus owocowy. Następną warstwą jest krem na bazie serka. Potem układamy kolejną warstwę biszkoptów, warstwę musu owocowego i warstwę kremu. Deser wkładamy do lodówki, aby masa dokładnie stężała. Wierzch tortu dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną, zaś brzegi wykładamy biszkoptami i obwiązujemy wstążeczką. Do owocowego Tiramisu świetnie nadają się truskawki. Jednak dobrze sprawdzą się także jeżyny, borówki amerykańskie, jagody, brzoskwinie lub maliny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto