Przepis na biszkopty do tiramisu krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj cukier wciąż ubijając.

Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się składników.

Stopniowo zacznij wsypywać mąkę przesianą przez sitko.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz biszkopty w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

biszkopty do tiramisu
Biszkopty do tiramisu
Koszt przygotowania dania
3.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
56 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Biszkopty do tiramisu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkoptach do tiramisu

Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Do jego przygotowania niezbędne są najlepsze biszkopty do tiramisu.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na biszkopty do tiramisu, dzięki którym przygotujesz najlepsze ciasto.

Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: białka, cukier i mąka.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić biszkopty do tiramisu?

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się składników. Stopniowo zacznij wsypywać mąkę przesianą przez sitko. Następnie ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na blachę do pieczenia z papierem. Upiecz biszkopty w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Nasze idealne biszkopty są dobre do wykorzystania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, że są najlepsze. Już nigdy nie musisz się zastanawiać jakie biszkopty do tiramisu.

Wartości odżywcze biszkoptów do tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
281.86 kcal
56.37 kcal
Białko
7.46 g
1.49 g

Węglowodany w biszkoptach do tiramisu

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
53.79 g
10.76 g
Węglowodany przyswajalne
53.28 g
10.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
4.14 g
0.83 g
Tłuszcze nasycone
1.79 g
0.36 g
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
0.47 g
Cholesterol
147.90 mg
29.58 mg

Witaminy w przepisie na biszkopty do tiramisu

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
63.61 µg (mcg)
12.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.80 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.08 mg
Retinol
63.61 µg (mcg)
12.72 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.06 mg
Niacyna
2.08 mg
0.42 mg
Foliany
74.71 µg (mcg)
14.94 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na biszkopty do tiramisu

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
57.36 mg
11.47 mg
Potas
87.10 mg
17.42 mg
Wapń
26.78 mg
5.36 mg
Fosfor
104.33 mg
20.87 mg
Magnez
9.59 mg
1.92 mg
Żelazo
2.92 mg
0.58 mg
Cynk
0.70 mg
0.14 mg
Miedź
0.07 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów do tiramisu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkoptach do tiramisu

Lista alergenów dla biszkoptów do tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania biszkoptów do tiramisu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Koszt składników
10.80
Jak oceniasz przepis na biszkopty do tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób