Przepis na tiramisu na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao, napar z kawy
To będzie niezbędne
miseczki, szklane naczynie

Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia.

Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj.

Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta.

W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj.

Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu.

Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj.

Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy.

Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Tiramisu na biszkopcie podane na talerzu z dodatkiem mięty
Tiramisu na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
66.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
253 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Tiramisu na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Tiramisu na biszkopcie

Tiramisu na biszkopcie to najlepsze włoskie ciasto do kawy. Słowo "tiramisu" pochodzi z języka włoskiego, co oznacza "popraw mi humor". Deser tiramisu to pyszne domowe ciasto, które stało się bardzo popularne. Jednym z głównych składników ciasta jest mocne espresso, które nadaje intensywny smak i aromat. Przepis na tiramisu na biszkopcie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najlepiej wykonać placek dzień prędzej, ponieważ należy przechowywać go przez dłuższy czas w lodówce.

Jak zrobić tiramisu na biszkopcie? Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia. Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj. Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta. W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj. Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu. Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj. Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy. Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Tiramisu to dobre rozwiązanie dla miłośników słodyczy i kawy. Jest ciastem wysokokalorycznym, ze względu na zawartość serka mascarpone. Przedstawiona propozycja na smaczne tiramisu na biszkopcie jest klasyczną wersją. Aczkolwiek, można przygotować lżejszą wersję z użyciem twarogu chudego.

Drugim głównym składnikiem tiramisu jest serek mascarpone, który wytwarzany jest ze śmietanki z mleka krowiego. Jest wykorzystywany zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnie. Jedna łyżka serka mascarpone (24 g), zawiera 95 kcal i 9.6 g tłuszczu w tym 6.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy A i B12. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Ważne jest to, aby zachować umiar spożywając takiego typu produkty spożywcze i traktować je jako rekreacyjne.

Wartości odżywcze Tiramisu na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(164g)
Energia (kalorie)
154.39 kcal
253.20 kcal
Białko
11.37 g
18.64 g

Węglowodany w tiramisu na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(164g)
Węglowodany
3.50 g
5.74 g
Węglowodany przyswajalne
3.33 g
5.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(164g)
Tłuszcz
10.17 g
16.68 g
Tłuszcze nasycone
5.23 g
8.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.94 g
8.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.25 g
5.33 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.69 g
2.77 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
333.38 mg
546.74 mg

Witaminy w przepisie na tiramisu na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(164g)
Witamina A
141.25 µg (mcg)
231.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.25 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.79 µg (mcg)
1.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Witamina D
1.76 µg (mcg)
2.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.93 mg
1.52 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
141.25 µg (mcg)
231.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.42 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
0.35 mg
0.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
42.54 µg (mcg)
69.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
0.10 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(164g)
Sód
164.47 mg
269.74 mg
Potas
134.81 mg
221.09 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
57.16 mg
93.74 mg
Fosfor
180.33 mg
295.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
16.33 mg
26.78 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.67 mg
2.73 mg
Cynk
1.17 mg
1.93 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Tiramisu na biszkopcie 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Tiramisu na biszkopcie

Lista alergenów dla Tiramisu na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na Tiramisu na biszkopcie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • napar z kawy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Tiramisu na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
90 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Jajko
56 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 10
56.00
Za 56 szt.
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Espresso
150 ml
1.00
Za 50.0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 150 ml
Sól
2 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na tiramisu na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób