Tiramisu na biszkopcie

Opublikowano: 19.12.2022 r., 18:48 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tiramisu na biszkopcie podane na talerzu z dodatkiem mięty
Tiramisu na biszkopcie
Masz ochotę na coś pysznego i słodkiego do kawki? Mam dla Ciebie świetną propozycję na tiramisu na biszkopcie, które z pewnością pokochasz od pierwszego kęsa.
Przygotowanie 320 min
368 kcal
Kcal w porcji
164 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Biszkopty (90 g)
  • Mascarpone (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder (30 g)
  • Espresso (150 ml)
  • Sól (2 g)
  • Kakao niesłodzone (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao, napar z kawy
Sprzęt kuchenny
miseczki, szklane naczynie

Przepis na tiramisu na biszkopcie krok po kroku

Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia.

Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj.

Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta.

W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj.

Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu.

Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj.

Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy.

Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na tiramisu na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat tiramisu na biszkopcie

Tiramisu na biszkopcie to najlepsze włoskie ciasto do kawy. Słowo "tiramisu" pochodzi z języka włoskiego, co oznacza "popraw mi humor". Deser tiramisu to pyszne domowe ciasto, które stało się bardzo popularne. Jednym z głównych składników ciasta jest mocne espresso, które nadaje intensywny smak i aromat. Przepis na tiramisu na biszkopcie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najlepiej wykonać placek dzień prędzej, ponieważ należy przechowywać go przez dłuższy czas w lodówce.

Jak zrobić tiramisu na biszkopcie? Zaparz kawę espresso i odstaw do ostygnięcia. Następnie żółtko oddziel od białka. Do żółtka dodaj cukier puder, całość ubijaj. Do miseczki włóż stopniowo ser mascarpone, cały czas ubijaj do momentu, aż całość będzie gęsta. W drugiej miseczce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie połącz żółtko z mascarpone z ubitym białkiem, delikatnie wymieszaj. Biszkopty zanurz w kawie z jednej strony i ułóż obok siebie w dowolnym naczyniu. Na biszkopty nałóż połowę gęstej masy i rozsmaruj. Następnie ułóż kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i posmaruj resztą masy. Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Tiramisu to dobre rozwiązanie dla miłośników słodyczy i kawy. Jest ciastem wysokokalorycznym, ze względu na zawartość serka mascarpone. Przedstawiona propozycja na smaczne tiramisu na biszkopcie jest klasyczną wersją. Aczkolwiek, można przygotować lżejszą wersję z użyciem twarogu chudego.

Drugim głównym składnikiem tiramisu jest serek mascarpone, który wytwarzany jest ze śmietanki z mleka krowiego. Jest wykorzystywany zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnie. Jedna łyżka serka mascarpone (24 g), zawiera 95 kcal i 9.6 g tłuszczu w tym 6.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy A i B12. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie. Ważne jest to, aby zachować umiar spożywając takiego typu produkty spożywcze i traktować je jako rekreacyjne.

Alergeny w tiramisu na biszkopcie

Lista alergenów dla Tiramisu na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na Tiramisu na biszkopcie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • napar z kawy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tiramisu na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Zamiast kakao można użyć do posypania startej gorzkiej czekolady.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(164g)
Energia (kcal)
224.40
368.02
Białko (g)
4.04
6.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(164g)
Węglowodany (g)
20.61
33.80
Węglowodany przyswajalne (g)
19.39
31.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(164g)
Tłuszcz (g)
14.22
23.33
Tłuszcze nasycone (g)
13.16
21.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
1.75
Cholesterol (mg)
95.91
157.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(164g)
Witamina C (mg)
0.06
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(164g)
Sód (mg)
302.65
496.35
Wapń (mg)
64.28
105.43
Żelazo (mg)
1.16
1.90
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu na biszkopcie 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu na biszkopcie

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
90 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Mascarpone
150 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Espresso
150 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 150 ml
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Koszt składników
26.50