Przepis na tiramisu truskawkowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, blender, duża miska, szklanka

Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do wysokiego pojemnika i dodaj jedną łyżeczkę cukru. Całość zblenduj razem na mus.

W dużym naczyniu ubij ze sobą mascarpone, żółtka, cukier waniliowy i aromat, by powstała gęsta i zwarta masa.

Przygotuj szklanki. Na spód naczyń wyłóż dość sporą część musu truskawkowego. 4 biszkopty zamocz w kawie i ułóż je na dnie jednej szklanki, tak samo postąp w przypadku drugiego naczynia.

Na biszkopty nakładaj masę mascarpone. Następnie nałóż kolejne warstwy zaczynając od biszkoptów. Potem wyłóż mus truskawkowy, a na końcu masę mascarpone.

Całość posyp odrobiną kakao.

Tiramisu truskawkowe podane w przezroczystych szklankach, udekorowane całymi owocami.
tiramisu truskawkowe
Koszt przygotowania dania
14.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
695 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
69

Tiramisu truskawkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tiramisu truskawkowym

Tiramisu truskawkowe to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnego tiramisu. W tej opcji całość jest bardziej lekka, smaczna i idealna na lato, ze względu na dodatek przepysznego truskawkowego musu. To deser, który choć łatwy, podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Przepis na tiramisu truskawkowe jest niezwykle łatwy i pozwala w naprawdę szybki sposób przygotować ten wspaniały deser w swoim domu. Dzięki niemu wystarczy kilkanaście minut i można cieszyć się tym pysznym ciastem bez pieczenia.

Masę do tego deseru wykonuje się z mascarpone, dzięki czemu jest odpowiednio kremowa i gęsta. Serek nadaje całości odpowiedniej ilości białka, dlatego ten deser jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Całość dopełnia słodki mus truskawkowy, który jest wspaniałym źródłem witaminy C.

Choć większość przepisów poleca robić tirmisu na biszkopcie, w tej wersji zostały użyte małe słodkie ciastka, co zdecydowanie ułatwia wykonanie całości. Ciasta nie trzeba piec ani wyrabiać, zamiast tego można wykorzystać dobrej jakości biszkopty z małą ilością cukru. To usprawnia proces przygotowania, dzięki czemu cały deser powstaje w 15 minut.

Ciasto bez pieczenia ma również ten plus, że można je wykonać nawet nie mając piekarnika.

To najszybsze ciasto bez pieczenia, do którego wystarczy naprawdę niewiele czasu i produktów. Jest przy tym niezwykle smaczne. To wszystko dzięki biszkoptom nasączonym kawą, truskawkom i pysznej masie na bazie mascarpone. Całość smakuje najlepiej, gdy jest odpowiednio schłodzona.

Gdy chce się przygotować to ciasto w wersji jeszcze bardziej fit wystarczy zamiast cukru dodać do musu i masy erytrytolu, a część mascarpone zastąpić skyrem waniliowym, który ma mniej kalorii i tłuszczu. Dzięki temu powstanie deser, który sprawdzi się idealnie nawet na diecie redukcyjnej. W takiej wersji będzie również odpowiedni dla dzieci, ze względu na brak alkoholu i dodatek słodkich truskawek. Idealnie prezentuje się podany w pucharkach i wysokich szklankach.

Wartości odżywcze tiramisu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
210.84 kcal
695.77 kcal
Białko
3.05 g
10.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tiramisu truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
9.83 g
32.45 g
Węglowodany przyswajalne
8.90 g
29.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
17.43 g
57.50 g
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
16.23 g
53.57 g
Brak danych dla: kawa, gotowy napar bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tiramisu truskawkowe

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
64.66 mg
213.38 mg
Wapń
71.01 mg
234.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu truskawkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tiramisu truskawkowym

Lista alergenów dla tiramisu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tiramisu truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Biszkopty
50 g
16 biszkoptów
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
100 ml
pół filiżanki
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na tiramisu truskawkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób