Włoskie desery

włoskie desery

Włoska kuchnia jest znana i uwielbiana na całym świecie. Ludzie zachwycają się daniami, takimi jak pizza czy risotto. Również włoskie desery uznawane są za jedne z najpyszniejszych. Włosi najczęściej delektują się nimi w towarzystwie kawy. Wśród najpopularniejszych słodkości wyróżnia się m.in. klasyczne tiramisu, panna cottę czy włoskie lody. Niektóre z nich można samodzielnie przygotować w domu, zwłaszcza że przepisy na włoskie desery nie należą do najbardziej skomplikowanych.

Włoskie desery – proste przepisy na klasyczne włoskie desery

Włoskie desery od lat cieszą się ogromną popularnością wśród fanów słodkości. Przepisy na włoskie desery nie są trudne, więc nawet amatorzy cukiernictwa powinni nieźle sobie z nimi poradzić. Niektóry uważają włoskie słodycze za najlepsze. Wśród słodkich włoskich rarytasów wyróżnia się tradycyjne tiramisu czy panna cotta. Które ciasta i desery najlepiej smakują na zimno? Jak zrobić włoskie desery, bazując na składnikach dostępnych w Polsce? Przeczytaj.

Tradycyjne przepisy na włoskie desery – sprawdź najlepsze pomysły

Klasyczne włoskie desery – najpopularniejsze słodkości w Italii

Włoskie desery cenione są przez wielbicieli słodkości na całym świecie. Wśród nich wyróżnić można kilka pysznych deserów, m.in. tiramisu. Jest to najprawdopodobniej najbardziej znany deser w Italii, który składa się m.in. z serka mascarpone, naparu z kawy i biszkoptów. Deser łączy w sobie kilka smaków, które wspaniale się przenikają i uzupełniają – kawowy, gorzki i słodki. Ciężko znaleźć drugi taki deser, który przypominałby tiramisu z Włoch. Kolejnym deserem jest panna cotta – delikatna o kremowej konsystencji. Podaje się ją m.in. z sosem owocowym lub syropem, a nawet posypuje cukrem pudrem. Deser składa się z cukru, żelatyny i podgrzanej śmietanki.

Mówiąc o włoskich deserach, nie sposób przejść obojętnie obok cannolo – rurek z chrupiącego ciasta, które wypełnione są kremem waniliowym. Od lat produkuje się je na Sycylii. Rurki mogą być jednak nie tylko o smaku waniliowym, ale też np. czekoladowym czy owocowym. Mamy też popularny włoski lód, znany jako granita. To zamrożona masa owocowa (może być też waniliowa), którą się rozdrabnia. Orzeźwiający napój świetnie spisuje się na upalne lato. Na tle innych światowych lodów wyróżniają się też gelato – klasyczne włoskie lody, które przyrządzane są wyłącznie ze świeżych składników. Najczęściej podaje się je w wafelkach lub kubeczkach, choć niektórzy serwują gelato w… owocach.

Warto wymienić też kilka innych deserów, które można spotkać we włoskich kawiarniach. Niektóre z nich przyrządza się na specjalne okazje tak jak panettone. To klasyczne ciasto drożdżowe wypiekane na Boże Narodzenie. Mamy też babkę na bazie sera ricotta, znaną jako Torta della nonna. Nie sposób przejść obojętnie obok cantuccini – kruchych ciasteczek migdałowych czy włoskich ciasteczek amaretto (też zawierają migdały). Włoskie desery są prawdziwym rajem dla wielbicieli słodkości. Wyróżnia je bogactwo smaków, faktur i kolorów. Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Klasyczne włoskie tiramisu – sprawdź przepis na pyszne ciasto

Włoskie ciasta i desery na zimno są jednymi z najsmaczniejszych oraz najpopularniejszych na świecie. Proste przepisy jest w stanie przygotować nawet największy amator cukiernictwa. Wśród tradycyjnych włoskich słodkości wyróżnia się słynne tiramisu. To deser z biszkoptami, serkiem mascarpone i kremem ze śmietanki, który wykończony jest doskonałej jakości kakao. Dobre tiramisu to świetny pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Aby przygotować deser, trzeba odrobiny cierpliwości i czasu – przepis jest czasochłonny. Do zrobienia tiramisu potrzebujesz również następujących składników: biszkopty, kakao w proszku 16%, jajka, mascarpone, cukier puder i kawa (napar bez cukru).

Najpierw zaparz mocną kawę i przelej do naczynia w kształcie prostokąta – musi zmieścić się w nim biszkopt. Zostaw do wystygnięcia. Sparz jajka i oddziel od nich żółtka, po czym przełóż do szklanej miseczki i zmieszaj z cukrem pudrem. Postaw miskę na delikatnie wrzącej wodzie w rondelku – woda nie powinna dotykać miski. Ubij żółtka na jasną, puszystą masę – ubijanie powinno zająć maksymalnie 3 minuty. Dodawaj partiami serek mascarpone do żółtek, następnie je połącz. Ubij białka na puszystą masę, po czym dodawaj partiami do żółtek zmieszanych z mascarpone. Zamocz biszkopty w kawie i ułóż równo w prostokątnej formie do pieczenia (może być to również inne naczynie). Wylej na ciasteczka ok. 1/3 masy, następnie ułóż na niej kolejne biszkopty i zalej masą. Powtórz czynność raz jeszcze, czyli biszkopty wyłóż na masie i zalej je ostatnią porcją przygotowanej masy. Posyp całość kakao w proszku i wstaw do lodówki minimum na 3 godziny. Aby składniki się ze sobą przegryzły i smakowały jak najlepiej, zaleca się jednak, aby ciasto poleżało w lodówce co najmniej 5 godzin.

Jak zrobić włoskie desery? Pomysł na pyszne słodkości ze słonecznej Italii

Pomysł na deser panna cotta – prosty przepis na podwieczorek

Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczny podwieczorek, koniecznie sprawdź przepis na włoski deser panna cotta. Ma niezwykle delikatny smak, co na pewno spodoba się fanom delikatnych słodyczy. Zaskakuje nie tylko smak, ale i gęsta, kremowa struktura deseru. Panna cotta rewelacyjnie smakuje na zimno, polana musem z owoców. Do przygotowania deseru należy zaopatrzyć się w następujące składniki: śmietankę kremową 36%, żelatynę, cukier puder, mleko 2%, maliny i cukier waniliowy.

Wlej do miseczki ciepłą wodę i dodaj żelatynę. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Następnie dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Rozmieszaj całość i gotuj, aż wywar się zagotuje – później zdejmij mieszankę z ognia. Dodaj do garnka żelatynę i wymieszaj. Przelej do czterech filiżanek i wstaw do lodówki minimum na 3-4 godziny – deser musi się ochłodzić. Podgrzej w międzyczasie maliny w rondelku, dodając cukier puder. Dolej nieco wody i duś owoce przez maksymalnie 10 minut. Polej musem malinowym panna cottę i od razu zaserwuj gościom.

Włoska babka panettone – nie tylko na Boże Narodzenie

Panettone to dobre włoskie ciasto, które piecze się w Italii głównie z okazji Bożego Narodzenia. W naszym kraju nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec babkę z okazji niedzieli z rodziną czy innej okazji – niekoniecznie specjalnej. Panettone może też stać się świetną alternatywą dla naszej klasycznej babki wielkanocnej. Przygotowanie ciasta jest wymagające, jednak wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby upiec naprawdę wyśmienity deser. Do przyrządzenia włoskiej babki potrzebujesz następujących składników: mleko 2%, mąka pszenna typ 450, drożdże świeże, rodzynki, cukier biały, cukier puder, masło, jaja, orzechy włoskie i skórkę z cytryny.

Najpierw podgrzej mleko – powinno być ciepłe, jednak niegorące. Dodaj łyżkę mąki i białego cukru. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj drożdże i zostaw rozczyn na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Przesiej do dużej miski mąkę. Dodaj jajko, cukier i pół kostki masła. Porządnie wymieszaj składniki. Następnie wsyp rodzynki, dodaj posiekane orzechy i startą skórkę z cytryny. Powoli dodawaj zaczyn, koniecznie małymi porcjami. Wyrób ciasto rękami, następnie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrób ciasto jeszcze raz. Natłuść łyżką masła formę do babki, po czym włóż ciasto do formy i zostaw minimum na godzinę do ponownego wyrośnięcia. W osobnym rondelku rozpuść masło i z wierzchu polej nim babkę. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 35-40 minut. Gdy babka panettone będzie już gotowa, udekoruj ją z wierzchu cukrem pudrem.

Chcesz upiec włoskie panettone? Musisz liczyć się z faktem, że nie będzie to najłatwiejsze zadanie. Proces przygotowania deseru jest długi i skomplikowany, a składniki powinny być jak najlepszej jakości. Im więcej glutenu w mące, tym lepiej zatrzymuje dwutlenek węgla wydzielany podczas fermentacji drożdży. Właśnie to sprawia, że ciasto wyrasta imponujące i bardzo puszyste. Opanowanie włoskiej receptury nie jest proste. Jednak warto poświęcić czas na przygotowanie panettone, aby zachwycić bliskich ciastem zarówno podczas wspólnej niedzieli, jak i specjalnej okazji.

Włoskie desery - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto