Przepis na naleśniki z mascarpone krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 200 g
- Mleko 3,2% 250 ml
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 30 ml
- Mascarpone 300 g
- Cukier puder 50 g
- Maliny 300 g
Mąkę, mleko, olej i jaja (możesz też dodać odrobinę wody gazowanej) dokładnie wymieszaj, w tym celu możesz użyć miksera. Mieszaj do momentu aż ciasto będzie płynne i nie będzie zawierało grudek.
Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni.
Przygotuj nadzienie: serek mascarpone dokładnie utrzyj z cukrem pudrem.
Usmażone naleśniki posmaruj serkiem, posyp malinami i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Parfait
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Ciasto bezowe
-
Biskwity
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Ciasto minotaur
-
Biszkopt z mascarpone
-
Deser z mascarpone

(liczba kalorii)
Naleśniki z mascarpone - cechy przepisu
Więcej o Naleśnikach z mascarpone
Naleśniki z mascarpone to propozycja potrawy na słodko. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. Dzieci przepadają za nimi. Czas ich przygotowania jest krótki, potrzebujesz dosłownie 20 minut, by cieszyć się smakiem naleśników z owocami i serkiem mascarpone.
Nadzienie czekoladowe stanowi krem z serka mascarpone z dodatkiem kakao. Naleśniki przyozdobione są malinami. Jednak jest to tylko propozycja, z malin możesz przygotować mus i podać go na naleśnikach lub wymieszać z kremem. Naleśniki możesz przygotować również jako posiłek do pracy, świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Do przygotowania tych pysznych naleśników potrzebujesz mąki, mleka, jajka, soli, oleju, serka mascarpone, cukru pudru oraz malin. Jest to posiłek dość kaloryczny, dlatego warto uważać z ilością zjedzonych porcji. Maliny dostarczą nam potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Ich indeks glikemiczny wynosi 25, dlatego mogą być spożywanie przez osoby chorujące na cukrzycę (aby włączyć naleśniki z nadzieniem z mascarpone do diety cukrzyka warto zadbać o rodzaj mąki wybranej do ich przygotowania, tutaj warto użyć mąki pełnoziarnistej). Do prozdrowotnego działania malin na organizm ludzki możemy zaliczyć: zmniejszanie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, poprawę kondycji serca, obniżenie ciśnienia krwi, ochronę przed wystąpieniem miażdżycy, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływ na kurczliwość mięśni gładkich, wzmocnienie układu odpornościowego, ochronę przez negatywnym wpływem wolnych rodników, ochronę przed nowotworami czy opóźnienie starzenia się organizmu. Warto sięgać po maliny w czasie choroby oraz aby zapobiegać jej wystąpieniu. Włączenie malin do swojej diety będzie szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na wystąpienie chorób.
Podsumowując naleśniki z mascarpone i malinami to świetny pomysł na deser. Warto po niego sięgać w okresie wzmożonej zachorowalności oraz w celu poprawy odporności.
Wartości odżywcze Naleśników z mascarpone
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w naleśnikach z mascarpone
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z mascarpone
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mascarpone
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Naleśnikach z mascarpone
Lista alergenów dla Naleśników z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko