Przepis na naleśniki z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników

Mąkę, mleko, olej i jaja (możesz też dodać odrobinę wody gazowanej) dokładnie wymieszaj, w tym celu możesz użyć miksera. Mieszaj do momentu aż ciasto będzie płynne i nie będzie zawierało grudek.

Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

Przygotuj nadzienie: serek mascarpone dokładnie utrzyj z cukrem pudrem.

Usmażone naleśniki posmaruj serkiem, posyp malinami i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.

Naleśnik jest złożony na pół i leży na blacie. W środku znajduje się serek mascarpone oraz maliny. Na drugim planie znajdują się białe serwetki.
Naleśniki z mascarpone
Koszt przygotowania dania
30.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
690 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Naleśniki z mascarpone - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Naleśnikach z mascarpone

Naleśniki z mascarpone to propozycja potrawy na słodko. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. Dzieci przepadają za nimi. Czas ich przygotowania jest krótki, potrzebujesz dosłownie 20 minut, by cieszyć się smakiem naleśników z owocami i serkiem mascarpone.

Nadzienie czekoladowe stanowi krem z serka mascarpone z dodatkiem kakao. Naleśniki przyozdobione są malinami. Jednak jest to tylko propozycja, z malin możesz przygotować mus i podać go na naleśnikach lub wymieszać z kremem. Naleśniki możesz przygotować również jako posiłek do pracy, świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Do przygotowania tych pysznych naleśników potrzebujesz mąki, mleka, jajka, soli, oleju, serka mascarpone, cukru pudru oraz malin. Jest to posiłek dość kaloryczny, dlatego warto uważać z ilością zjedzonych porcji. Maliny dostarczą nam potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Ich indeks glikemiczny wynosi 25, dlatego mogą być spożywanie przez osoby chorujące na cukrzycę (aby włączyć naleśniki z nadzieniem z mascarpone do diety cukrzyka warto zadbać o rodzaj mąki wybranej do ich przygotowania, tutaj warto użyć mąki pełnoziarnistej). Do prozdrowotnego działania malin na organizm ludzki możemy zaliczyć: zmniejszanie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, poprawę kondycji serca, obniżenie ciśnienia krwi, ochronę przed wystąpieniem miażdżycy, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływ na kurczliwość mięśni gładkich, wzmocnienie układu odpornościowego, ochronę przez negatywnym wpływem wolnych rodników, ochronę przed nowotworami czy opóźnienie starzenia się organizmu. Warto sięgać po maliny w czasie choroby oraz aby zapobiegać jej wystąpieniu. Włączenie malin do swojej diety będzie szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na wystąpienie chorób.

Podsumowując naleśniki z mascarpone i malinami to świetny pomysł na deser. Warto po niego sięgać w okresie wzmożonej zachorowalności oraz w celu poprawy odporności.

Wartości odżywcze Naleśników z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
5.18 g
15.53 g

Węglowodany w naleśnikach z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
20.45 g
61.36 g
Węglowodany przyswajalne
18.88 g
56.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
4.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
14.01 g
42.03 g
Tłuszcze nasycone
11.00 g
32.99 g
Tłuszcze nienasycone
3.01 g
9.04 g
Cholesterol
63.73 mg
191.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
6.34 mg
19.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.23 mg
3.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
32.64 µg (mcg)
97.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
29.05 mg
87.15 mg
Potas
99.58 mg
298.74 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
71.10 mg
213.29 mg
Fosfor
64.94 mg
194.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
14.60 mg
43.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
3.66 mg
Cynk
0.47 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Naleśników z mascarpone brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Naleśnikach z mascarpone

Lista alergenów dla Naleśników z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Naleśników z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na naleśniki z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób