Naleśniki z mascarpone

Opublikowano: 13.03.2021 r., 17:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśnik jest złożony na pół i leży na blacie. W środku znajduje się serek mascarpone oraz maliny. Na drugim planie znajdują się białe serwetki.
Naleśniki z mascarpone
Naleśniki z mascarpone z dodatkiem malin to szybki przepis na smaczny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Naleśniki świetnie smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem.
Przygotowanie 20 min
690 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mascarpone (300 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Maliny (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z mascarpone krok po kroku

Mąkę, mleko, olej i jaja (możesz też dodać odrobinę wody gazowanej) dokładnie wymieszaj, w tym celu możesz użyć miksera. Mieszaj do momentu aż ciasto będzie płynne i nie będzie zawierało grudek.

Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

Przygotuj nadzienie: serek mascarpone dokładnie utrzyj z cukrem pudrem.

Usmażone naleśniki posmaruj serkiem, posyp malinami i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mascarpone

Naleśniki z mascarpone to propozycja potrawy na słodko. Zasmakuje nawet najbardziej wymagającym kubkom smakowym. Dzieci przepadają za nimi. Czas ich przygotowania jest krótki, potrzebujesz dosłownie 20 minut, by cieszyć się smakiem naleśników z owocami i serkiem mascarpone.

Nadzienie czekoladowe stanowi krem z serka mascarpone z dodatkiem kakao. Naleśniki przyozdobione są malinami. Jednak jest to tylko propozycja, z malin możesz przygotować mus i podać go na naleśnikach lub wymieszać z kremem. Naleśniki możesz przygotować również jako posiłek do pracy, świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Do przygotowania tych pysznych naleśników potrzebujesz mąki, mleka, jajka, soli, oleju, serka mascarpone, cukru pudru oraz malin. Jest to posiłek dość kaloryczny, dlatego warto uważać z ilością zjedzonych porcji. Maliny dostarczą nam potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Ich indeks glikemiczny wynosi 25, dlatego mogą być spożywanie przez osoby chorujące na cukrzycę (aby włączyć naleśniki z nadzieniem z mascarpone do diety cukrzyka warto zadbać o rodzaj mąki wybranej do ich przygotowania, tutaj warto użyć mąki pełnoziarnistej). Do prozdrowotnego działania malin na organizm ludzki możemy zaliczyć: zmniejszanie gorączki, zwiększenie potliwości, rozgrzanie organizmu, poprawę kondycji serca, obniżenie ciśnienia krwi, ochronę przed wystąpieniem miażdżycy, regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływ na kurczliwość mięśni gładkich, wzmocnienie układu odpornościowego, ochronę przez negatywnym wpływem wolnych rodników, ochronę przed nowotworami czy opóźnienie starzenia się organizmu. Warto sięgać po maliny w czasie choroby oraz aby zapobiegać jej wystąpieniu. Włączenie malin do swojej diety będzie szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na wystąpienie chorób.

Podsumowując naleśniki z mascarpone i malinami to świetny pomysł na deser. Warto po niego sięgać w okresie wzmożonej zachorowalności oraz w celu poprawy odporności.

Alergeny w naleśnikach z mascarpone

Lista alergenów dla Naleśników z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
230.15
690.44
Białko (g)
5.18
15.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
20.45
61.36
Węglowodany przyswajalne (g)
18.88
56.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
4.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
14.01
42.03
Tłuszcze nasycone (g)
11.00
32.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
9.04
Cholesterol (mg)
63.73
191.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.34
19.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.23
3.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.64
97.91
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
29.05
87.15
Potas (mg)
99.58
298.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.10
213.29
Fosfor (mg)
64.94
194.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.60
43.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
3.66
Cynk (mg)
0.47
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mascarpone brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mascarpone

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
57.50