Przepis na ciasto marchewkowe z kremem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Marchewka 250 g
  • Orzechy włoskie 50 g
  • Mąka pszenna typ 750 200 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • mascarpone 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
Przyprawy
cynamon, cukier puder, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia

Marchewkę umyj i obierz.

Zetrzyj na tarce.

Z marchewki odciśnij nadmiar wody.

Oddziel białka jaj od żółtek.

Żółtka dodaj do marchewki.

Orzechy drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodaj do reszty składników.

Delikatnie wymieszaj.

Powoli wlewaj olej cały czas mieszając.

Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Ciasto przełóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem.

Piecz ok. 50 minut.

Mascarpone i śmietankę przełóż do miski i ubij na jednolitą puszystą masę.

Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

Przekrój ciasto na dwie warstwy i każdą posmaruj częścią powstałego kremu.

Połącz dwie warstwy i pozostałą częścią kremu posmaruj wierzchnią część ciasta.

Ciasto marchewkowe przekładane śmietankowym kremem.
Ciasto marchewkowe z kremem
Koszt przygotowania dania
10.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Ciasto marchewkowe z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście marchewkowym z kremem

Ciasta marchewkowe z kremem to idealny sposób słodki, smaczny, a jednocześnie zdrowy i pożywny tort, który sprawdzi się na każdą okazję. To również świetna metoda na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki, na którą często nie ma pomysłu. Marchewkowiec z kremem to alternatywa dla sklepowych tortów, które często charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, tłuszczów i substancji chemicznych. Nasz przepis obejmuje wyłącznie zdrowe, naturalne składniki, dzięki czemu ten placek marchewkowy można bez obaw podać także dzieciom.

Przygotowania ciasta jest bardzo proste. Najbardziej pracochłonną i czasochłonną czynnością jest przygotowanie i starcie marchewek. Nie tylko zajmuje sporo czasu, ale często powoduje, że powstaje także niemały bałagan. Dlatego dużym ułatwieniem są wszelkie tarki automatyczne lub roboty kuchenne, które zrobią to za nas. Jeśli nie ma wyjścia i konieczne jest użycie normalnej, ręcznej, tradycyjnej tarki na ten etap na ogół trzeba przeznaczyć sobie minimum 15 min.

Masa na ciasto marchewkowe to jednak nie tylko marchewki - potrzebne będą również jajka, mąka, olej, soda lub proszek do pieczenia oraz przyprawy. Najlepiej sprawdzą się cynamon mielony, a także wszelkie przyprawy korzenne, goździki, czy gotowe mieszanki przypraw do piernika. Warto dodać też bakalie - posiekane orzechy, migdały i/lub rodzynki. Przygotowane ciasto, po wymieszaniu wszystkich składników powinno być gęste, a po upieczeniu wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz.

Podczas pieczenia ciasta czas na to, aby przygotować krem do ciasta marchewkowego. Prosty krem najlepiej przyrządzić z mascarpone, dzięki czemu będzie on delikatny i puszysty. Oprócz mascarpone przyda się także śmietanka kremówka oraz ziarenka wanilii. Wszystkie składniki kremu wystarczy przełożyć do miski i mieszać mikserem lub ubijać ręcznie rózgą kuchenną lub trzepaczką, do uzyskania jednolitej, puszystej, lekkiej masy.

Po upieczeniu ciasto przekrajamy na pół, smarujemy powstałym kremem waniliowym z mascarpone - przekładane ciasto marchewkowe gotowe!

Świetnie smakuje jako dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, a także jako główny tort na wiele uroczystości rodzinnych.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (77g)
Energia (kalorie)
317.76 kcal
244.67 kcal
Białko
6.00 g
4.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście marchewkowym z kremem

Na 100g
Na porcję (77g)
Węglowodany
21.41 g
16.49 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.64 g
15.12 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (77g)
Tłuszcz
23.22 g
17.88 g
Tłuszcze nasycone
8.37 g
6.44 g
Tłuszcze nienasycone
14.85 g
11.44 g
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.60 g
6.62 g
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.26 g
4.82 g
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z kremem

Na 100g
Na porcję (77g)
Sód
43.19 mg
33.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
90.72 mg
69.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z kremem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon, cukier puder, przyprawa do piernika.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
38.60
Łączny koszt
10.81
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób